A Pannon MTBO-t az évek óta megszokott nyár közepi, végi időpontról, idén sikerült a szezon elejére, májusra hozni.

A kezdeti aggodalmak után, aztán rendkívül népes mezőny tette tiszteletet Márkón, hogy eldöntsék a sprint OB a Váltó OB és a Pannon MTBO idei eredményeit. A mezőny nem csak magyar, hanem külföldi bringásokat is felvonultatott. A már lassan szokásossá váló Garde házaspár mellett (Francia-Szlovák páros) cseh, szlovák, osztrák, és litván versenyzők is tiszteletüket tették az idei Pannon MTBO-n.

A terep már a VB-ről is ismert Jutas-erdő nyiladék hálóval tarkított területe volt. A pályakitűző megpróbálta kihozni a maximumot, amit a terepből kilehet, és ez úgy tetszett sikerült is, lévén hogy nem sokan teljesítették a 2 nap 4 futamot hiba nélkül.

IMG_7527

Szombaton a sprint OB-ra került sor, ahol a terepen bonyolultan tekergő pálya, és a rengeteg kihelyezett pont, az SI AIR-el karöltve meg is hozták az áldozatokat. Az OB esélyes Süti, és Bedő Csabinak is sikerült ráfutnia a megtévesztésre, és nem csak a két elit versenyző járt így. „Hiába a kódot nézni kell!”

A két nem bajnoki kategóriákban (21B), akkora meglepetés nem született, a szoros csatát a fiúknál Ember Ágoston, míg a lányoknál Ézsiás Kati hozta el. Az utánpótlás kategóriákban Zalaegerszegi győzelmek születtek Molnár Botond (M14) és Fekete Sámuel (F15-17) személyében. 40-ben Máthé Tomi húzta be a szinte kötelező OB címet, míg M50-ben Dosek Toncsi örülhetett a győzelmének, igaz ebbe belejátszott, hogy Tamásnak sikerült kihagynia egy pontot. Férfi 60-ban Csonti hozta a kötelezőt és nyert, míg női 40-ben Lendvai Kati hozta el a győzelmet.

IMG_7426

Rövid pihenő után délután 4-kor ismét nyeregbe pattanhattak a bringások, hiszen kezdetét vette talán a legjobb hangulatú OB a váltó OB is! Várható volt, hogy a tavalyi abszolút győzelmet hozó master DTC páros, most az abszolútban azért hátrébb szorul, de az OB győzelemre a legnagyobb esélye még mindig nekik volt. A tömegrajtnál tökéletesen látszott, hogy a legerősebb váltók nem az OB kategóriák soraiból rajtolnak, így hát az első kanyar után rendeződtek csak a sorok, majd eltűntek a versenyzők az erdőben. Elsőnek a Szlovák Francia Yoan Garde bukkant fel a láthatáron, de mielőtt azt gondolnánk, hogy nagyon elmaradtak tőle a fiaink, kb 100m-el mögötte Fekete Ágoston, majd Rózsa László bukkant fel a horizonton. Gyors, de azért talán sprintváltóhoz képest, a kicsit hosszú pálya, a második köröknél beszélt inkább vissza, főleg az utánpótláskorúaknál, illetve a gyengébb állóképességű versenyzőknél!

Az utolsó körre szépen kialakult a sorrend. Az SK Vazka Bratislava duója mögött a Rózsa László- Beöthy Ádám duó volt a masszív üldöző, majd a két litván páros robogott az elsők után. Végül a papírformának megfelelően a Garde házaspár behúzta a váltót is, de nem sok kellett volna ahhoz, hogy Ádám a végén megfogja őket. Mögötte közvetlen az erősebbik Litván páros ért be, de mivel ráfutottak megint egy hibás pontra, így szabaddá vált a harmadik hely, amit végül a litván női váltó hozott el.

IMG_7437

A fiataloknál a legnagyobb küzdelem nem egymással, inkább a pályával volt. Egyértelmű volt, hogy nekik a 2-2 kör sok volt ebből, de hősiesen végig csinálta mind, akinek nem volt technikai problémája. Óriási gratula a srácoknak.

Felnőttben a Garde - László-Adám – Silvánus sorrend alakult ki. Masterben természetesen a DTC behúzta a győzelmet, míg nőiben a versenyben maradt litván duó győzedelmeskedett, akik nem mellesleg az abszolút 3. helyet is elhozták. Az OB nem hozott túl szoros versenyt. Nyilván a DTC megvédte a címét, míg a 2. helyre az OSC váltója Dosek Toncsi – Anna összeállításban érkezett, míg a harmadik hely a TIPO Máthé Tomi - Allwinger Hervig összeállítású váltójának jött össze! A legnagyobb harc a 3. helyért ment, ahol az utolsó körben az átfutás után dőlt csak el a verseny.  

IMG_7558

Vasárnap egy középtávú magyar kupa várt már „csak” a bringásokra. A pályaadatokat elnézve azért sokan gondolták, hogy nem lesznek 50 perces pályák, de aztán a célba érkezőket és az ideiket látva mégis csak azok lettek. Az indulók jobban sprinteltek, mint a sprinten. Hihetetlen kilométer átlagokat tekerve, a mezőny szinte minden pályáról óriási átlagtempóval érkezett be, pedig még egy katonai gyakorlat is nehezítette a versenyzők dolgát.

14-ben a Zalaegerszegi Molnár Botond bő egy perccel verte meg a DTC színeiben induló Tóth Almási Borit.

17-ben az egy nappal korábbi győztes Fekete Samu defektet kapott, így a futam győzelmet Bognár Zoltán húzhatta be. Női 40-ben Lendvai Kati magabiztosan húzta be a vasárnapi napot is Török Lavi előtt. Ha Kati is eljár versenyre, akkor női 40-ben szoros verseny lehet még a 3 hölgy között. Női 21B-ben a szinte semmiből felbukkanó Lengyel Nóra ugrott be egy győzelem erejéig a versenyekbe. Remélhetőleg őt és a párját is látjuk még versenyeken, lévén azért a páros fiú tagja, valaha igen előkelő helyezéseket hozott ebben a sportban ifi válogatottként, így Nórának volt kitől tanulnia. Férfi 60-ban Csonti ismét behúzta a napot, 15mp-et adva Wolfgang Gartgrubernek, és mielőtt azt hinnénk, nem ez volt a legszorosabb befutó a napon. Mert hogy M50-ben, Walter Drawetz viccelte meg Jankó Tamást egy laza 8mp-el! És még midig nem értünk el a legszorosabbig. Mets Miki hozta el a harmadik helyet 1 azaz 1mp-el maga mögé utasítva Dosek Toncsit. A Férfi 40-ben nem születtek ilyen szoros eredmények. Süti magabiztosan szinte lihegés nélkül osztott ki súlyos perceket a sporttársaknak, mögötte Danko Pista majd alig egy perccel Máthé Tomi érkezett be. A legszorosabb verseny mindenképpen M21B-ben alakult ki. Itt a „mindenki próbálja elkapni a címvédőt” verseny alakult ki. A versenyt, a szinte végig 3 perces előnnyel vezető Kálmánnak kellett volna megnyerni, de az utolsó előtti ponton a technika defektiális ördöge megtréfálta, és futni kényszerült. Így a verseny ismételten nyitottá vált, amit Csordás Kornél húzott be magának, 6mp-et adva Zolinak, mögötte alig 15mp-el futott be Allwinger Hervig. De a B mezőny java 2 percen belül ismét beért, még Kálmán is. A női elitben az volt a kérdés, hogy Annának sikerül e elkapnia valamelyik külföldit. A Litván vezető lánnyal összefutottak a pályán, Anna elmondása szerint a tempóját tudta volna tartani, de a lány elég furcsa útvonalakat választott, így inkább Anna a saját feje után ment. Aminek az lett a vége, hogy a Litván kiosztott 3 percet Annának, aki viszont egyel verte Hanna Gardet. A kemény mezőnyben Kiscica 5. helye sem éppen mondható rossznak. A férfiaknál Yoan megint nyerte a napot, a Litván Kavaliauskas előtt alig 17mp-el. Mögöttük László ért be verve ezzel ismét Ágostont, aki ráadásul a pálya végén megnézte milyen is a Veszprém melletti „macchia”, mert feltúrta mint valami vaddisznó, hiába a tájfutó reflexek ezt is okozzák.

 IMG_7574

Ismét egy remek hétvégén vagyunk túl. Most egy jó idejű pihenés, regenerálódás vár a mezőnyre, hiszen a következő MK július 20-22.-én lesz Zebegényben, ahol egy éjszakai, egy középtávú, és a hosszú OB vár a mezőnyre. Persze addig sem maradunk bringázás nélkül, hiszen a jövő héten máris itt a K3, meg kezdődik a maraton szezon, és akkor ne is mondjuk, hogy júniusban osztrák világkupa, Vértes Bike Adventura, júliusban pedig Plzeni 5 napos! Remek hetek hónapok állnak előttünk, lehet edzeni, készülni a továbbiakra.