Szombaton a hosszútávú egyéni versennyel folytatódott a Közép-Európai Ifjúsági Találkozó Vérteskozmán. Ezúttal a Kotló-hegy meredek oldalai adták a terepet, ami remek lehetőséget kínált útvonalválasztós átmenetek kitűzésére.

A serdülő fiúk között Csoboth Mihály szenzációs versenyzéssel nyert: az első ponttól a célig vezetett, a tizenöt átmenetből kilencet megnyert és végül hatperces előnnyel húzta be az első helyet. Mögötte két cseh versenyző állhatott még a dobogóra, az első tíz listáját két magyar, Bujdosó Márk Levente és Sugta Béla Barnabás zárta.

A lányoknál a nap legszorosabb versenyében a lengyel Julia Biskupska tizenöt másodperccel verte a TSM Královehradecko versenyzőjét, Anna Kynčlovát. Az első tízbe két magyar került: Szakál-Bíró Sára a nyolcadik, Mauer Luca a tizedik helyen végzett.

Ifiben a fiúk között Prokop Tomášek (TSM Jeątědská oblast) és Filip Hanuš (TSM Královehra) révén kettős cseh győzelem született, a legjobb magyar a 11. helyen végző Bálint Gergő lett.

A lányok mezőnyében Mikes Janka lemásolta Csoboth Mihály produkcióját: az átmenetek több, mint felét megnyerve, végig vezetve nyerte meg a versenyt több mint ötperces előnnyel. Golda Eszter a állhatott a dobogó harmadik fokára, Balázs Eszter pedig a hatodik hellyel a pódiumra.

Vasárnap azonos helyszínen kerül sor a CEYOC zárószámára, a középtávú futamra.

Fotó: Bálint Mónika