Vicenzában került sor a sprint Európa-bajnokság zárószámára, a kieséses sprintre.

Reggel a selejtező futamot rendezték, ahol 8-9 perces pályákon csapott össze a mezőny. Nagyon szoros volt a verseny, a férfiaknál 14-25, a nőknél 32-42 másodperc volt az első és az utolsó bejutó között. A nemenkénti három futamból háromszor tizenketten kerültek az egyenes kieséses szakaszba.

A nőknél Tove Alexandersson, Sara Hagström és Megan Carter Davis futamgyőzelme a papírformát jelentette, talán csak Lina Strand kiesése volt meglepetés. Máramarosi Rita nagyon simán, a harmadik helyen jutott tovább. Mag Viktória elképesztően balszerencsés volt: holtversenyben a 12. helyen végzett, ám norvég ellenlábasa a sprint világranglistán előrébb állt, ezért ő jutott tovább. Különösen fájó, hogy az EB előtt érvényes sprint világranglista számított, mivel az EB eredmények alapján aktualizált aznapi rangsorban már Viki volt jobb.

A férfiaknál Matthias Kyburz, Tino Polsini és Tuomas Heikkila lettek a futamgyőztesek. A mieink sajnos nem álltak közel a bejutáshoz: Bujdosó Zoltán 26., Ormay Mihály 27., Gerber Csaba 35. helyen végzett; ami az Európa-bajnoki 76., 81. és 103. helyet jelentette.

A délutáni egyenes kieséses szakaszban így egyedül Ritának szurkolhattunk.

A negyeddöntőben a nemenkénti 36 futót hat futamba sorolták, ahonnan a mezőny fele jutott tovább. Itt már azért húzónevek is kiestek: a férfiaknál Gustav Bergman, Max Peter Bejmer, Tim Robertson; a nőknél Megan Carter Davis, Venla Harju sem fért be az első háromba. A férfiak hatodik futamában történt a nap legdrámaibb eseménye: Kasper Fosser és Joey Hadorn olyan erővel ütközött össze, hogy orvosi ellátásban kellett részesíteni őket. Szerencsére egy kivizsgálás után saját lábukon tértek vissza az arénába, de a verseny mindkettejüknek véget ért.

Rita folytatta kiváló szereplését: a negyedik futamból a harmadik helyen jutott tovább, másodpercekkel Hedvig Valbjorn Gydesen és Hanna Lundberg mögött úgy, hogy a többiek húsz másodpercre lemaradtak. Ezzel már sikerült bebiztosítani a Top18-as helyezést!

Az elődöntőkben csak fokozódtak az izgalmak, innen már csak nemenként 3x2 fő jutott tovább, Jannis Bonek például 1.5 hátránnyal kiesett. A férfiaknál három svéd, két svájci és egy brit versenyző került a fináléba.

Rita Tove Alexanderssonnal és Hanna Lundberggel került egy futamba. Végig a harmadik helyen haladt a két svéd mögött a másik három futót simán leszakítva, de sajnos a világbajnokokhoz nem tudott közelebb kerülni. A pálya végére eléggé szétnyúlt a mezőny, így Alexandersson simán nyert hat másodperccel Lundberg előtt, akit újabb öt másodperccel követett Rita. Ugyan a továbbjutás ezzel nem lett meg, de a harmadik hely egy Európa-bajnoki kilencedik helyet jelentett! Ez a legjobb magyar EB helyezés Domonyik Gábor 2002-es hatodik helye óta!

A másik futamokból Elena Roos és Natalia Gemperle (Simona Aebersoldot kiejtve), illetve Victoria Haestad Bjornstad és Sara Hagström jutottak tovább.

A döntőben a férfiaknál sokáig együtt haladt a mezőny, az utolsó három ponton szórtak csak az útvonalak. A hármas ponttól a címvédő Matthias Kyburz ment elöl, és ugyan a többiek szorosan követték, a végére maradt ereje megnyomi a hajrát, így simán nyert. A második helyért hárman hajráztak: Jonatan Gustafsson dobta be magát Emil Svensk és Ralph Street előtt.

A nőknél Tove Alexandersson már féltávnál elszakadt a többiektől és tartotta 4-5 másodperces előnyét a célig. Simán húzta be a második helyet a svájci Elena Roos, aki élete utolsó felnőtt világversenyén ezzel tizenegyedik érmét szerezte; a bronzérmes honfitársa, Natalia Gemperle lett.

A Világ kupa összetettben a nőknél már szerdán eldőlt, hogy Tove Alexandersson zsinórban kilencedszer is győzött. Sara Hagström második helye sem forgott veszélyben, Simona Aebersold viszont kis híján bebukta a harmadik helyet az elődöntőben való kieséssel, de Natalia Gemperle csak megközelíteni tudta két pontra.

A férfiaknál Kasper Fosser ütközés miatti kiesése és Kyburz győzelme helycserét jelentett az első két helyen. Ezzel Kyburz öt év szünet után nyert újra Világ kupa összetettet, immár hatodik alkalommal. Gustav Bergmannak sikerült megtartania a harmadik helyet az olaszországi gyengébb szereplés ellenére.