A hosszútávú versennyel folytatódott az Egyetemi Világbajnokság csütörtökön. A tipikus svájci középhegységi terepen a várakozásnak megfelelően nagyon gyors tempót hozott az élmezőny. Az alaposan megtekert, sokpontos pályákba egy aszimmetrikus pillangót illesztettek az együttfutások minimalizálására.

A nőknél a hazai Katrin Müller - akinek már az előző napi sprinten is sokáig kinézett egy dobogó, de végül csak negyedik lett - ellenállhatatlan volt: az első tíz átmenetből nyolcat megnyert, így már a pálya harmadánál két és fél perccel vezetett, a célban pedig majdnem négy perc volt az előnye. Két finn versenyző, Ida Haapala és Anu Tuomista állhattak még a dobogóra. A magyarok nagyon hasonló teljesítményt nyújtottak: Sárközy Zsófia a 27. lett néhány apróbb hibával, de nyert egy átmenetet; Gárdonyi Csilla pedig 29., ő a végére elfáradt és az utolsó átmenetekben több pozíciót is vesztett.

A férfiaknál szinte az egész pályán a francia Mathieu Yves Perrin állt az élen. A pillangó végén már másfél perccel vezetett, de a következő pontra elkövetett egyperces hibája után újra szoros lett a verseny. A pálya hátralevő részében ismét ő volt a leggyorsabb, újra egy perc körüli előnye volt, de három ponttal a vége előtt megint rontott másfél percet és így végül csak a dobogó legalsó foka jutott neki. A győzelem így a végig második helyen álló Fabian Aebersold ölébe hullott, ezzel mindkét számban svájci győzelem született, a második helyet pedig a svéd Simon Imark örökölte meg. A magyarok közül ma is Ormay Mihály volt a legjobb, a 18. helyezést érte el; Divin Péter úgy lett 35., hogy az utolsó öt átmenetben kilenc pozíciót veszített; Gerber Csaba az első pontra már hibázott és utána több kisebbet is, így az 52. helyen zárt; Nagy Péter nagyjából egyenletes futással az 58. helyen végzett.

Pénteken 14:30-kor a sprint váltóra kerül sor, a magyar váltó Mérő Dominika, Bujdosó Zoltán, Jónás Ferenc, Sárközy Zsófia összeállításban áll fel.