A középtávú selejtezővel folytatódott a Junior Világbajnokság ma Törökországban. A várakozásnak megfelelően egy bozótos és borzasztó sziklás terep várt a mezőnyre, szerencsére néhány egyszerűbb átmenet erejéig fel lehetett gyorsulni, így végül húsz perc körül alakultak a győztes idők. A nemenkénti három futamból a legjobb 20-20-20 versenyző indulhat holnap az A döntőben.

Folytatódott a magyar csapat kiváló szereplése, mivel az összes férfiversenyzőnk bejutott a döntőbe (ez egyetlen más nemzetnek sem sikerült) és a lányok közül is csak a sérülése miatt nem száz százalékos Czakó Boglárka esett ki. Ráadásul egyedüli országként két futamgyőztest is a sorainkban tudhattunk. Az elmúlt húsz évben csak a hazai rendezésű junior VB-ken jutottak be ennyien a döntőbe, de akkor nagyobb létszámú csapatból.

A lányoknál az első futamot Gárdonyi Csilla nyerte félperces előnnyel. Saját bevallása szerint biztonsági futást produkált, ahol lehetett, került, de úgy sejti, hogy holnap erre nem nagyon lesz lehetőség. Czakó Boglárka a 27. helyen végzett, másfél percre a bejutástól. Sajnos a bokája miatt (ami már kevésbé dagadt, de a lefelékben érzékeny és fáj) fizikálisan nem ment neki és emiatt a tájékozódásra is kevésbé tudott koncentrálni. A B döntőt kihagyja holnap, így a szerdai pihenőnappal együtt két napja van arra, hogy javuljon az állapota.

A kettes futamban is magyar győzelem született Mérő Dominika révén. Domcsi kellemes meglepetésként élte meg a mai napot: az utak-ösvények jobban látszottak, mint a terepbemutatón és a pályák is a kevésbé részletgazdag részekben vezettek, jól futott, jól koncentrált, így elégedett. Jól érezte magát versenyzés közben és holnap is ugyanígy szeretne futni, élvezni a pályát és nem stresszeli a tény, hogy milyen pozícióból indulhat.

A hármas futamban a tegnap bronzérmes francia Cecile Calandry nyert, Mag Viktória a 19. helyen jutott a döntőbe. Úgy érezte, hogy technikailag nem igazán ment jól, több esetben túlfutott a ponton és a kisebb-nagyobb utakon tudta magát helyrerakni. Holnap mindenképpen igyekszik magabiztosabban futni és jobban figyelni, elsősorban a domborzatolvasásra.

A fiúknál az első futamban a dán Jacob Steindhal győzött, Bujdosó Zoltán holtversenyben a harmadik lett, Néda Tamás pedig három perc hátránnyal a 16. helyen végzett. Zoli úgy értékelt, hogy kisebb hibákkal, jó tempóval futott, holnap ennél is gyorsabban és pontosabban szeretne. Tomi az utólagos elemzés során három hibát is felfedezett, de bejutott és ennek nagyon örült, annak pedig különösen, hogy ma az iránymenetek is mind összejöttek. Egy helyen ugyan bizonytalan volt, de ott volt némi szerencséje.

A második futamban az olasz Ilian Angeli volt a leggyorsabb, Szabó Marcell a 14., Nagy Péter a 15. helyen jutott be, egy másodpercre voltak egymástól. Marci stabil futást tervezett és sikerült is kiviteleznie, holnap úgy készül, hogy viszonylag tét nélkül tud futni, így szerinte bármi lehet. Peti többnyire elégedett a mai futásával, volt benne bevallása szerint néhány csúnya hiba (ráfutott olyan pontra, ami nem az övé volt), de kijött, ami benne van és nagyon örül a bejutásának, holnap a full speed-no mistake mottóval vág neki a versenynek.

A harmadik futamban az orosz Mark Tutynin nyert, Jónás Ferenc a 12. helyezést érte el. Feri a mai napot könnyedén vette (nem futott száz százalékon), így a koncentrációja sem működött úgy, ahogy kellett volna, de a holnapi napra már 'gyúr' és éhes a sikerre.

Zsigmond Száva szövetségi kapitány: „A mai nap is jól sikerült. Holnap igazán jó pozíciókból vághatnak neki a versenyzők, olyanból, mint még ezelőtt soha. Számítottunk rá, hogy a selejtező egyszerűbb lesz, mint a selejtező. De azt is tudjuk, hogy a holnapi sokkal 'zöldebb' és sziklásabb lesz. A csapathangulat egyébként jó, délután a szállásunk medencéjében kezdték a regenerációt a fiatalok. A mag, füge és datolya-fogyasztásban is jól teljesít a csapat, de a csokiskeksz is egészen gyorsan eltűnik. Holnaptól pedig - végre - kása is lesz. A versenyzők bevallása szerint Koprivanacz Imi masszőri tevékenysége is nagyban hozzájárul a sikeres futásokhoz, regenerációhoz.”