Kocaeli belvárosában, egy nagyon szintes, rengeteg lépcsőtől zegzugos városrészben rendezték a Junior VB nyitószámát, a sprintet. A pálya fizikailag nagyon kemény volt, az útvonalválasztásoknál pedig általában a könnyebben végrehajtható hosszabb és a zegzugosabb, több lépcsővel tarkított rövidebb útvonalak között kellett választani. Mivel a lépcsők nagyon meredekek voltak és a magasságuk és szélességük is változó volt, a lefeléknél figyelni kellett a sérülésveszélyre.

A nőknél a verseny nagy esélyese a már a felnőttek között is Világ kupa győzelmet jegyző svéd Hanna Lundberg volt, de a dán Malin Agervig Kristiansson az egész pályán egy kicsivel előtte járt. Az átfutó utáni kisebb hibájakor Lundberg egy pont erejéig átvette a vezetést, ám az utolsó két átmenetben ismét Kristiansson volt jobb, így végül öt másodperccel nyert. A harmadik helyezett francia Cecile Calandry csupán további három másodperc lemaradással következett a listában.

A magyarok jól szerepeltek: mind a négy futónk a mezőny első ötödében végzett 52-79 másodpercre a győztestől. Mag Viktória teher nélkül versenyzett, nem izgult, a 13. helyen zárt. Egy útvonalával nem elégedett, de jó futásnak könyvelte el a mait. Mérő Dominika egy másodperccel mögötte a 14. lett, kifutotta magát, de nem a sprint a fő száma, előrelépést vár az erdei versenyeken. Gárdonyi Csilla a 18. helyet érte el, egy szolid, magabiztos futással, neki is inkább az erdei számok vannak a fókuszban. Czakó Boglárka úgy lett 24., hogy a terepbemutatón kificamította a bokáját. Szerencsére a versenyre jelentősen javult, de a lefelékben hátráltatta, a körülményekhez képest elégedett volt a futásával.

A férfiaknál az olasz Francesco Mariani rajt-cél győzelmet aratott: már az első ponton vezetett és végül hét másodperccel verte a mezőnyt. A finn Touko Seppa az első pontra hibázott, csak a 43. helyen állt, onnan rágta át magát a mezőnyőn és lett végül második, a svéd Exel Elmblad inkább stabil teljesítményének köszönheti a bronzérmet. Jónás Ferenc a nap legjobb magyar eredményét érte el a tizedik hellyel. 36 másodperces hátrányából 33-at az első pontra szedett össze egy rossz útvonalválasztással, amivel valószínűleg éremtől esett el. A futás többi részével elégedett, viszont az egyik lépcsőn a tájolójával fogott fel egy esést, úgyhogy szerelnie kell a holnap középtávú selejtezőre. Bujdosó Zoltán a felnőtt VB-hez hasonlóan erősen kezdett, az átfutón még Feri előtt volt, de egy lépcsőről lelépve elesett és összezúzta a térdét, ezzel sokat vesztett a kiskörben. Nagy Péter teljesen felszabadultan futott élete első válogatott szereplésén és a 16. helyen végzett, elégedett a teljesítményével. Néda Tamás 43. lett némi hibával, de a sprint bevallottan nem az ő száma. Szabó Marcell a pálya elején hibázott, onnan kapaszkodott vissza az 59. pozícióba.

Zsigmond Száva szövetségi kapitány elégedett: „A mentális felkészülés jól sikerült: a térképet megrajzolta a csapat, a területet jól azonosították be - míg pl. az olaszok és a svédek inkább a laposabb részekkel számoltak és a pályák eleji, keleti részekkel nem számoltak. A karantén és a rajt helyét is sikerült jól eltalálni. A pályatervek némileg bonyolultabbak voltak, mint a tényleges versenypályák, de volt a verseny vonalvezetéséhez nagyban hasonlító rész is. A csapatátlag eredmények tekintetében kiemelkedő. Habár ebben a versenyszámban nem lett pódiumos helyezésünk, és az egyszámjegyű sem jött össze, mégis nagyon jó eredmény, hogy a versenyzők nagy része Top20-ban végzett.”