Krauth Márta, a lovas szakág képviselőjének beszámolója:

"Március első hétvégéjén hivatalosan is kezdetét vette a 2024-es tájékozódási lovas szezon. Immáron hagyományosan egy Sümegen rendezendő edzőtáborral nyitottuk meg a versenyszezont, melyet minden év első márciusi hétvégéjén rendezünk. Az éves program naptárunk véglegesítését mindig a megelőző év novembere környékén szoktuk megtenni, ahogy ez volt 2023-ban is.

Idén kifejezetten nagy volt az érdeklődés az edzőtábor iránt - tulajdonképpen el is értük a maximális létszámot - és nagy örömünkre sok (a megszokottnál több) új lovas érkezett. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők 40 százaléka! Ilyenkor nagyon fontos, hogy kis közösségünk vezetősége is részt vegyen a táborban. Az edzőtábor célja, hogy a tájékozódásban már gyakorlott vezetőkkel, kisebb csapatokban, végig együtt mozogva a terepen gyakoroljuk a térképhasználatot és a tájékozódást. A tábor első napján némi ismerkedést követően délelőtt egy vonalvezetett (térképen előre kijelölt) pályán kellett haladni, mely a sümegi hegyen volt kijelölve. Ez a feladat ráhangol a térkép olvasásának módjára, a figyelmet kellőképpen az éppen használt útra irányítja és segítséget nyújt a kezdő számára, hogy eligazodjon a terepen. Természetesen meg kell szokni azt is, hogy a térképen kívül két lovaglószár is van az ember kezében, ez sokaknak még új, gyakorolni kell. Délután egy kicsit más, síkabb területen egy egyszerű, kötött pontfogású tájékozódási pályát kellett a résztvevőknek teljesíteni. Itt megismerkednek a bójákkal és gyakorolják a lyukasztást is. Este egy kahoot kvíz, majd vacsora és jóhangulatú beszélgetés zárta a napot. A tábor második napján egy borókás területen pillangó-pálya volt kirakva, 4 kisebb körrel. Itt a már előző nap megismert módszereket alkalmazva gyakoroltak a csapatok. Ne feledjük, hogy mindeközben még egy hatalmas feladat hárul minden egyes résztvevőre: egy többszáz kilós állat kontrollálása, ami mindig extra odafigyelést igényel. Csodálatos dolog, amikor sikerül egy lóval összehangolódni, együtt dolgozni, érteni és megérteni egymást. Összességében az edzőtábor balesetmentesen zajlott le, nagyon jól sikerült, mindenki elégedetten távozhatott.

Egy lelkes résztvevő élménybeszámolóját az alábbi linken olvashatjátok: https://www.facebook.com/profile.php?id=100077982152126

Az első bajnoki forduló két napos lesz, március utolsó hétvégéjén, szintén Sümegen tartjuk."