Április utolsó hétvégéjén Bécsújhely környékén rendezte két osztrák klub a magyar kupasorozat következő, 3. illetve 4. fordulóit.

A versenyen több mint 200 induló volt 8 országból, tőlünk is szép számban utaztak a megmérettetésre.

Az első napi sprint kiváló időben zajlott Blumau mellett egy felhagyott, benőtt lőszergyár és lőtér területén. A terep alig volt több mint egy négyzetkilométer, de a különleges tereptárgyak, a sűrű úthálózat bőven tartogatott izgalmakat. Érdekesség volt, hogy az ausztriai versenyrendezési szokásokkal ellentétben itt át szabadott vágni. Már ahol lehetett a bozóttól, nagyobb patakoktól vagy épp sok méter magas kőfalaktól.

mtbo_a_elit_500px

A magyar csapat jó eredményeket ért el, Jankó Tamás nyerte a kategóriáját és sok harmadik hely is született, ami a nemzetközi mezőnyben szépnek számít. Az elit kategóriában – ahol több VB győztes is rajthoz állt – kicsit hátrébb kell az eredménylistákat böngészni a magyar versenyzőkért. Az angol Emily Benham erődemonstrációt tartott és több mint 2 percet adott a második helyezettnek, férfiaknál valamivel szorosabb küzdelem alakult ki. Rózsa László az alábbiakban foglalta össze a sprinten szerzett tapasztalatokat:

"Jól ment, fejben is összejött a verseny, elégedett vagyok ezzel a 6. helyezéssel. Sokat segített, hogy ezen a terepen egyszer már versenyeztünk, bár az ösvényekre nem emlékeztem, csak a terep jellegére. Roppant izgalmas mesterséges tereptárgyak között száguldozni, kifejezetten jók voltak az alagutak, a sűrű úthálózat és a hurkos pályavezetés, de pont emiatt kellett egyéb dolgokra is figyelni. Nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára olyan szituáció verseny közben, hogy azon kellett agyalnom, hogy eléggé lelassítok-e egy kereszteződésben, hogy lássam jön-e valaki (adott esetben akkora lendülettel, mint én jönnék). Élveztem is a futamot és egy helyen amikor lehetett volna kerülni is, inkább átmentem egy alagúton az életérzés kedvéért. Lehet, hogy Kevin emiatt előzött csak be azzal a 3 másodperccel.

 mtbo_a_alagut

Másnap kicsit hidegebb, szelesebb nap virradt a mezőnyre, akik immáron hosszú távú pályákon, meredek hegyoldalakon mérték össze tudásukat és fizikai erejüket. Ez a nap osztrák bajnokság is volt egyben, és a pályakitűző igyekezett a lehető legjobban megfelelni a hosszútáv szellemiségének. A pályák végén még egy árvízi puffertároló területére is elhelyeztek pontokat, mely a maga sprint jellegével méltó befejezése lett a pályáknak. Nagy meglepetések nem születtek ezen a napon, Emily dominálta a női mezőnyt, majd 12 percet verve a bajnoki dobogóra, ahol aztán percen belül érkezett Michaela Gigon, Marina Reiner és Sonja Zinkl is. Férfiaknál Kevin Haselsberger rossz pontfogása után Andreas Waldmann nyert Tobias Breitschädel és Bernard Schachinger előtt. Az osztrák bajnoki dobogón csak világbajnokok álltak.

A magyar csapat ismét szép eredményeket hozott – Domán Rajmund második lett a 21 rövid kategóriában, Tamás Bianka az előző napi második helyezésén is javítva nyerni tudott. A tájbringában újoncnak számító Gyöngyösi Kevin a pálya végén kihagyott egy pontot, így foglalta össze a nap tapasztalatait:

"Hát mit mondjak? Azzal kezdtem, hogy elindultam a jó irányban, de aztán valamiért visszafordultam. Megkavart a rajt és az első pontra egyből hibáztam 20 percet. Tiszta szerencse, hogy Ankával összefutottam, mert rá tudott bökni a térképen arra, hogy hol vagyok. Aztán ment minden, a részidők szerint jól oldottam meg a tájékozódást. Csak valahogy a végére összezavarodtam. Amikor a nyílt részen haladt a pálya és át kellett volna menni a töltés túloldalára a ponttért, akkor elvesztettem a fonalat, hogy melyik jön és sajnos kihagytam azt a pontot. Hát majd legközelebb okosabb leszek!"

Legközelebb MK futam július 2-3án lesz Hidegkúton, de szerencsére a környéken lesznek hamarabb is MTBO versenyek.

Eredmények: 1. nap, 2. nap