A Tájékozódási Kerékpáros VB középtávján a nyár 13°C-al és hosszan tartó, intenzív esővel örvendeztette meg a versenyzőket. A pályák a cseh  gyakorlathoz képest kifejezetten szintesek voltak, ugyanakkor a tájékozódás kicsit háttérbe szorult. Az elit dobogókat mindkét nemnél az utolsó pár száz méter döntötte el, nem kevés drámai színezetet adva a versenynek.

 A felnőtt nőknél francia győzelem született Gaelle Barlet révén. A GPS tanulsága szerint azonban a versenyt végig a hazaiak versenyzője, Martina Tichovska dominálta, aki azonban túl hamar kapcsolt ki, az utolsó előtti pontnál egy pillanatra elvesztette a fonalat, és ez pont elég volt ahhoz, hogy a második helyre szoruljon. A bronzérmet a brit Emily Benham szerezte meg, aki így már lassan minden szám minden világbajnoki érmét fel tudja mutatni, az aranyon kívül. Füzy Anna 38. helyen végzet, és úgy jellemezte a versenyt, hogy jó volt, de ezek a rövid, nagyon meredek szakaszok nem feküdtek neki.

mtbowch2015_middle

Anna (fotó: Robert Urbaník)

Felnőtt férfiaknál még izgalmasabb küzdelem alakult ki, melyben sokáig az olasz Luca Dallavalle vezetett, közvetlenül a vége előtt azonban defektet kapott és így a befutót futva kellett megtennie, ami végül 5 másodperc hátrányt jelentett neki az orosz Anton Foliforov mögött. Harmadik a hazaiak versenyzője, Marek Pospisek lett. Rózsa László holtversenyben az 57. helyet szerezte meg, Tamás Tibor pedig a 87. helyen zárt.

mtbowch_middle_luca
Luca kétszer. Ez, sajnos, szó szerint befutó, most úszik el egy világbajnoki cím.
(Fotó:
CykloDres.cz)

László a célban még nem volt túl beszédes, de aztán később megmagyarázta a bizonyítványát:

"Az igazság az, hogy tartottam a pályától, meg a körülmények sem voltak ideálisak, így aztán a pálya elején óvatosabban mentem. Nem akartam olyan hibába keveredni, mint az Arthem (Stryzhak, ukrán versenyző), akik kihagyta a kettes pontot majd a 3-ról ment vissza érte. Szóval a lassú kezdés után felvettem a terep és a pálya lendületét. Utol is értem egy japán srácot, aki előttem indult. Vele lehetett menni, de pontatlan volt, így hamar azt vettem észre, hogy már inkább csak rakja rám a kereket. A hidegzuhany a térképcsere után jött: még egy nagy hegy és még egy csomó rövid, de annál meredekebb kimászás. Sajnos ez a terep nem nekem való, észben ott voltam, nem hinném, hogy útvonalválasztásban sokat tudtam volna faragni, de fizikailag egyszerűen kevés voltam ehhez."

A junioroknál lányok között orosz győzelem született Alena Fedoseeva révén, Tamás Bianka 34. lett, a fiúk között a svéd Oskar Sandberg nyert, Jordán Soma az 54. helyre érkezett be.

A román csapatot alkotó, nagybányai Tóth Zoltán a felnőtt férfiak között a 66. helyen zárt. Ő röviden így foglalta össze a napot: "Jó volt a pálya, de hibáztam. Remélem, hogy holnap jobb leszek. Majd meglássuk."

A szerdai nap a sprintversenyé, amely délben kezdődik és a szokott IOF csatornákon túl a cseh TV is élőben közvetíti.

A középtáv eredményei