A tavaszi Bükkszentkereszt Nagydíj sprint futama volt a Liga első selejtezője, onnan 12-12 versenyző már egyből a döntőbe kvalifikálta magát. A második selejtező az esztergomi verseny szombati futama volt, amit a tavalyi Rövidtávú OB döntőjéhez hasonlóan a Várhegyen rendeztek, de ezúttal a Prímás-szigetre kellett a célba futni a versenyzőknek. Ennek a futamnak az eredménye alapján töltötték fel a döntő létszámát 24-24 főre.

A vasárnapi döntőt kieséses sprint formában rendezték, a négy darab hatfős negyeddöntőből hárman-hárman jutottak tovább az elődöntőbe. Már itt több izgalmas befutócsatát láthattunk, főleg a férfiaknál, volt olyan futam, ahonnan három másodperc hátránnyal a győztestől ki lehetett esni.

Az elődöntőkben tovább feleződött a mezőny. A nőknél a várakozásnak megfelelően Máramarosi Rita és Mag Viktória nyerték a két elődöntőt, de szorosan alakult a verseny. A férfiaknál Bujdosó Zoltán és Ormay Mihály léptek tovább az első helyen.

A döntőben a nőknél az első három ponton még három különböző versenyző vezetett, de a táv egyharmadától Máramarosi Rita és Mag Viktória különharcát láthattuk az elsőségért. Rita a pálya második felében erősebbnek bizonyult és átmenetről átmenetre picivel növelve az előnyét végül hét másodperc előnnyel győzött. A harmadik helyet Mag Fruzsina szerezte meg.

A férfiaknál a döntő hat indulójából ötöt a Tabáni Spartacus adott. Itt lassabban rázódott szét a mezőny, féltávnál még csak hét másodperc volt az első és az utolsó futó között. A pálya végéhez közeledve háromfősre szűkült az élboly: Bujdosó Zoltán, Ormay Mihály és Nagy Péter egy másodpercen belül fogták az utolsóelőtti pontot, így a befutó döntött közöttük, ebben a sorrendben végeztek az első három helyen.

A Neuzer Kerékpár Kft. által felajánlott kerékpárt, amit az összes induló között sorsoltak ki az eredményhirdetéskor, Sztojka Milán nyerte.

Fotó: Máthé István