Az előző ülés óta az Elnökség elektronikusan döntött a Junior Világbajnokságra utazó csapatról, illetve felhatalmazta Kovács Balázst, az MTFSz elnökét, hogy a Szövetség nevében szerződést kössön az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal az "Irány Velünk! – tájékozódási élménysport program megvalósítása 2023-ban" című projekttel kapcsolatban.

Az elnökség döntött a 2023. évi Monspart Sarolta-díj felhívásának kiírásáról, ahogy arról külön hírben már beszámoltunk.

Tárgyalt az elnökség az új junior tájfutó szövetségi kapitány kiválasztási folyamatáról. Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva megbízatása a szezon végeztével lejár, korábban jelezte már, hogy azt különböző okokból nem kívánja meghosszabbítani. Gárdonyi Márk és Kovács Balázs arra kérik az Elnökséget, hogy az utóbbi időben bevált módszerrel, direkt felkéréssel találhassák meg az új junior szövetségi kapitányt, ne pedig pályázat kiírásával. Az Elnökség ezt a kérést jóváhagyta.

Miháczi Zoltán terjesztette elő a tájfutó szakág 2024-ben alkalmazandó győztes időire. A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) elfogadta, hogy 2024-től egységesíti a férfi és a női győztes időket. Bár a magyar szabályozás során igyekszünk követni az IOF előírásokat, azok tételes átvétele nem kötelező, jelenleg is több helyen eltérünk tőle. Az MTFSz Versenybizottsága több másik bizottsággal közösen alakította ki az álláspontját, melyet az MTFSz elnöksége is elfogadott és 2024-től kerül be a Versenyszabályzatba. Ezek szerint az „E” fokozatú kategóriákban a férfi és a női győztes idők azonosak lesznek, egyéb esetekben pedig nem változnak. A változtatás a szenior kategóriákat tehát egyáltalán nem érinti, jelentős változás a Hosszútávú OB és egyéb versenyek „E” fokozatú kategóriáiban, női 14-21-es kategóriákban lesz. Rövid- és középtávon, valamint a váltóversenyeken is lesz némi változás, a női kategóriák győztes ideje a férfiakéhoz igazodik. Az Éjszakai OB és a csapatbajnokságok pedig jelenleg is „A” kategóriában vannak kiírva, így ott sem változnak a győztes idők.

Hajnal Zsolt és Paskuj Mátyás tartott időszaki beszámolót a Tájfutó Magazin első félévi tapasztalatairól és a második félév műsortervéről. 2023-ban a tavalyi jó tapasztalatok alapján a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség új médiaszolgáltatási megállapodást kötött a sportág eseményeit bemutató televíziós és internetes magazin műsorok készítésére. A műsorok helyszíni és stúdió munkáit az Oxigén Média, mint műsorgyártó végezi, míg az elkészült média tartalmakat a Sport 1-2 tévécsatornák mutatják be. Eredetileg 1 premier és 3 ismétlő adás bemutatása volt rögzítve, viszont a Sport TV több műsor esetében is többlet műsor sugárzást biztosított számunkra, volt olyan műsor is, amelyik 15 alkalommal került adásba. Eddig három verseny került adásba, egy műsor pedig a nyári világversenyek magyar szerepléséről szólt. Az év további részében ezeken kívül még négy versenyről, illetve egy adásban utánpótlás-nevelő klubok tevékenységéről készül összefoglaló. A műsorok elkészítése és sugárzása jelentős költség az MTFSz-nek, két új támogató (Columbus Kft. és Jazzfőváros Kft.) belépésével azonban az idei tervek szinte biztos, hogy meg fognak valósulni.

Marketinges vonalon maradva következett a 2024. évi Tájfutó Gála megrendezéséről szóló javaslat. A jól sikerült 2023. évi Tájfutó Gála után ideje elkezdeni foglalkozni a 2024. évi Gála szervezésével is, melyek ismét a Marketing és Kommunikációs Bizottságra hárulnak. Időpontnak 2024. január 20-át vagy 27-ét jelölték meg – valószínűleg utóbbi lesz a befutó. A tavalyi helyszínhez – Angyalföldi József Attila Művelődési Központ – hasonlót keresnek, de akár ugyanitt is lehet a Gála. Nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a tájfutó társadalom minél nagyobb létszámban való bevonására, valamint a külső támogatók jobb pozicionálására is. A jegyárak – az inflációnak is köszönhetően – valószínűleg emelkedni fognak.

Zentai László és Less Áron tájékoztatott a 2023. évi sportdiplomáciai történésekről. A 2023. év legnagyobb sportdiplomáciai sikere kétségtelenül a 2027. évi Felnőtt VB rendezés elnyerése volt Svédország elől. Zentai László kiemelte, hogy mandátuma IOF elnökségi tagként 2024-ben lejár, érdemes lenne az MTFSz elnökségének elgondolkodnia azon, hogyan legyen továbbra is megfelelő magyar képviselet az IOF valamelyik bizottságában vagy az elnökségben. Jelenleg Zentai László mellett Less Áron a Tájfutó Szakági Bizottság tagja, Juhász Júlia pedig a Globális Fejlesztési Bizottság társult tagja.

Kovács Balázs és Less Áron számolt be az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársággal folytatott együttműködésről. Az „Irány Velünk!” programtervezettel az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság kereste meg az MTFSz-t. Két hónap alatt dolgoztuk ki a projektet, melynek során egyszerű, bárki számára előképzettség nélkül teljesíthető tájékozódási pályákat jelölünk ki, és ezek felhasználásával szabadidős sporteseményeket szervezünk. A célközönség mindenki, aki sportos-szabadidős aktivitásban szívesen részt vesz, de elsősorban a mozgásszegény életmódot élő (adott esetben soha nem sportoló) emberek korosztálytól függetlenül, akiknek a projekt a sportos aktivitás élményét kívánja felkínálni. A résztvevők egy tájékozódási feladattal kombinált futó, gyalogló, kerékpáros vagy más mozgásformával lebonyolított pályát teljesítenek egyénileg vagy csapatként, eközben ellenőrző pontokat kell érinteniük, ahol a pontokon opcionálisan valamilyen feladatot kell megoldaniuk vagy kvízkérdést megválaszolniuk. A projekt olyan kihívást biztosít a résztvevőknek, melynek teljesítésében fizikai próbatételt, tájékozódási feladatmegoldást és szellemi aktivitást kombináltan kell felmutatniuk. A projekt célja egyben, hogy ezen aktivitási formák jól működő kombinációira gyakorlatot alakítson ki, a keveset vagy sosem sportoló lakosság megmozgatására egy működő lehetőséget találjon. Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság az elnökségi ülést követő napokban megküldte a Támogatói Okiratot és az abban szereplő 60 millió Ft támogatást az MTFSz részére. A szerződéses együttműködés egyelőre 2023. december végéig tart, célja egy hosszabb távú szabadidős tájékozódási sportprogram megalapozása, kipróbálása 30 helyszínnel, a szervezeti és dologi előfeltételek megteremtése.

Az MTFSz legfontosabb vállalásai:

  • Központi koordinációs projektiroda felállítása és működtetése. Itt szeretnénk tájfutókat, lehetőleg válogatott versenyzőket bevonni, ezzel is segítve a felkészülésük anyagi hátterét, továbbá közös pontot képezni a tájfutás szabadidős és élsport oldala között.
  • Térképkészítő és karbantartó szakemberek biztosítása. A korábbi Diáktájfutás projekthez hasonló, egyszerűsített térképkészítési munkákról van szó, belső felhívással/pályáztatással oldanánk meg, ha a helyszínek tisztázódnak.
  • Pálya (ellenőrző pont) telepítő és karbantartó szakemberek biztosítása. Ez alapvetően logisztikai feladat, és lehet, hogy a pályáknak helyt adó szervezetek részben átvállalják. A szükséges munkatársakat belső felhívással/pályáztatással találnánk meg.

Az egyebek között:

  • A közelmúltban lezajlott világversenyeken elért óriási sikerekről Kovács Balázs számolt be és az elnökség nevében is köszönetét fejezte ki a versenyzők, az edzők és mindenki részére, akik hozzájárultak a kitűnő eredményekhez.
  • A 2024. évi válogató hétvégével kapcsolatban Kovács Balázst többen megkeresték, hogy az nem hasonlít a világversenyek várható terepeihez. Az Elnökség megosztott volt abban a kérdésben, hogy kellene-e változtatni a helyszínen, illetve a koncepción, ez a szeptemberi ülésen újra megtárgyalásra kerül.
  • A 2023/24. évi Diákolimpia nevezési díjával kapcsolatban az MTFSz megkereste a jogtulajdonos Magyar Diáksport Szövetséget, akik arról tájékoztattak, hogy jelenleg is napirenden van a védjegy licencia rendszer felülvizsgálata és strukturális átalakítása. Végső döntés szeptemberre várható.
  • A Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság (MEFOB) jelenlegi rendezési helyzetéről Kovács Balázs számolt be. Kívánatos lenne, hogy a MEFOB-nak is állandó helye legyen a versenynaptárban.
  • Az MTFSz a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai szabadidős programjainak támogatására Trail-O és FlexO témakörben pályázatot nyújtott be közel négymillió forintos összegre, személyi kiadásokra. Elbírálás néhány hónapon belül várható.
  • A 2023 tavaszán „Kis léptékű partnerségek a felnőtt tanulási szektorban” témájú Erasmus+ MTFSz pályázat első körben nem nyert, viszont tartaléklistára került. A pályázott összeg 60.000 euró, témaköre a FlexO.
  • Mint az ismeretes, Magyarország nyerte el a 2027. évi Felnőtt Tájfutó Világbajnokság rendezési jogát Veszprém központtal. A következő lépés az IOF-fel történő szerződés aláírása, amelyre az MTFSz-nek 6 hónapja van és feltétele a pályázatban leírt több száz millió Ft-os állami támogatás garanciájának bemutatása – ennek megszerzésére a munka már elkezdődött. Az előző elnökségi ülésen bemutatott, a rendező Veszprémi Honvéd SE-vel megkötendő szerződés aláírása még nem történt meg.
  • A sportorvosi vizsgálatokról legutóbb másfél éve tárgyalt az Elnökség. Bár jogszabályilag ugyan kötelező a versenyzők számára a sportorvosi vizsgálat, a Szövetség ezt nem ellenőrzi. Kovács Balázs azt javasolja, hogy tudatosítsuk a vizsgálat fontosságát elsősorban az utánpótláskorú versenyzők számára, Edzői Konferencián és honlapcikkben hívjuk rá fel a figyelmet, esetleg beemelhető lenne az edzőtámogatási pályázatba is. Megkérte az Edzőbizottságot és az Utánpótlás-fejlesztési Bizottságot, hogy foglalkozzanak a témával. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a versenyek alatti vészhelyzetekre nincsenek kidolgozott forgatókönyveink, más országokból vehetnénk át ezekre megoldásokat.
  • A 2025. évi Hungária Kupa lehetséges időpontjáról Gera Tibor kérdezte az Elnökség véleményét: jelen pillanatban július 23-27. vagy augusztus 20-24. közötti időpontban gondolkodnak. A verseny központja Kunfehértón lesz.
  • Miháczi Zoltán a Trail-O szakág nevében arról tájékoztatta az Elnökséget, hogy a szlovákokkal közös 2025. évi Trail-O VB pályázat benyújtásában gondolkoznak. Az eseményre 2025. augusztus végét nézték ki, két (PreO) versenynap Magyarországon, Tapolca-Sümeg környékén, két versenynap pedig Szlovákiában kerülne megrendezésre.
  • Az elnökség döntött az azóta már lezajlott csehországi Világ kupa fordulón résztvevő magyar csapatról.