Vasárnap került sor a cseh Világ kupa forduló utolsó futamára, a hosszútávúra. A verseny méltó megkoronázása volt a programnak: a nők 9.4 km-es pályája 720 méter, a férfiak 12.9 km-es pályája 990 méter szintet tartalmazott. A meredek oldalakat a napok óta hulló csapadék szánkópályává változtatta, ami tovább nehezítette a mezőny dolgát.

A nőknél papírforma szerint alakultak az eredmények: Tove Alexandersson a második ponttól a célig vezetve nyerte a versenyt. A red group utolsó indulójaként az első TV-s pontnál (ami féltávnál volt) utolérte az előtte induló Simona Aebersoldot, ám a következő átmenetben egy kétperces hibával egypercesre apasztotta az előnyét. Gyorsan gondoskodott róla, hogy azért ne legyen az izgalmas a verseny, a következő hosszú átmenetekben látványosan gyorsabb volt és a célba közvetlenül Aebersold mögött érkezett, így 2’39” előnnyel győzött. A két kiemelkedő versenyző után hatperces szünet következett, ám a bronzéremért szorosan alakult a verseny. A másodpercek ezúttal Sara Hagström mellé álltak, így megelőzte Natalia Gemperlét és a svéd válogatottban utoljára rajthoz álló Lisa Risbyt - a három versenyzőt mindössze 18 másodperc választotta el. A mieink közül ma is Mag Viktória volt a legeredményesebb, a 26. helyet szerezte meg. Czakó Boglárka 45. (37 másodperccel elmaradva a pontszerzéstől), Sárközy Zsófia 50., Gárdonyi Csilla 89. lett.

A férfiaknál a pálya eleje a hazai Tomas Krivdának sikerült a legjobban, de aztán szép lassan kirajzolódott, hogy az elsőség Matthias Kyburz és Kasper Fosser, a két utolsó induló között fog eldőlni. Kyburz az első TV-s pontig már befogta Gustav Bergmant és Daniel Hubmannt, míg Fosser egyedül haladt. Viszont Kyburzék hármasban elkövették ugyanazt a hibát, mint Alexandersson a nőknél, így Fosser bő egyperces előnybe került, ami a célig már érdemben nem változott, 1’16” volt a különbség köztük a célban. A harmadik helyet még úgy is Gustav Bergman szerezte meg, hogy a végén leszakadt Kyburzról és Fosser is megelőzte az utolsó ponton, az ő hátránya így már hat perc felett volt. A Kyburzzal beérkező Daniel Hubmann és Tomas Krivda holtversenyben lettek negyedikek, Martin Hubmann hatodik helye révén pedig a család két fővel is képviseltette magát a pódiumon. Jónás Ferenc egy huszáros hajrával megszerezte a 33. helyet és első Világ kupa pontjait. Ormay Mihály a 62., Baumholczer Máté a 67., Gerber Csaba a 72., Bakó Áron a 95. helyen zárt.

A Világ kupa összetettben az utolsó forduló (ami az októberi olaszországi Európa-bajnokság lesz) előtt a nőknél Tove Alexandersson a megszerezhető 500 pontból 480-at gyűjtött be, így 130-al vezet Sara Hagström előtt, akit további 73 pont lemaradással Simona Aebersold követ. Mag Viktória a 31. helyen áll a most gyűjtött 55 pontjával, Sárközy Zsófia pedig 74. három ponttal. A férfiaknál nagyobb izgalmakat ígér az élboly, mivel Kasper Fossernak 53 pont az előnye Matthias Kyburzzal szemben (373 és 320 pont), akitől a sprint számokban jobb eredmény várható. Gustav Bergman 270 ponttal a harmadik és majdnem 100 pont előnye van Jannis Bonek előtt. Ormay Mihály 10 ponttal 77., Jónás Ferenc 8 ponttal 80. a listán.

Fotó: Tomáš Bubela