Besztercebánya központtal rendezték az idei CEYOC-ot, a Közép-Európai Ifjúsági találkozót, amin öt ország (Lengyelország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) válogatottjai csaptak össze (a csehek, észtek és németek klubszínekben indultak). A négy kategóriában (F/N 16 és 18) legfeljebb hat-hat fő képviselhetett egy országot.

Pénteken egy erdei váltóval kezdődött a program egy szintes, de jól futható és elég jellegtelen terepen, ahol a cél környéki részletgazdag bozótosok jelentették a nagyobb technikai kihívást. A serdülő lányoknál cseh győzelem született, a két magyar váltó a hetedik és a tizenkettedik helyen végzett. A fiúknál a magyar egyes váltó nyert úgy, hogy Maráz Mátyás négyperces hátrányban a hatodik helyen érkezett az első futóknál, aztán Bonifert Gergely előrejött a harmadik helyre és másfél percre faragta a lemaradást, majd végül Csoboth Mihály két cseh váltót kielőzve az első helyen érkezett. A nap legnagyobb különbségű győzelmét az ifi lány váltónk szerezte: Lantai Lili még a hatodik helyen érkezett, de Mikes Janka már hat és fél perces előnnyel adta át a stafétát és Máramarosi Rita végül 14 perccel a második előtt ért célba. A kettes váltónk (Gerzsényi Bodza, Ódor Laura, Gönczi Zsuzsa) is jól szerepelt az ötödik helyezéssel. A fiúknál az erősebb váltónk kiesett, pedig majdnem tízperces előnnyel verték volna a teljes mezőnyt, a kettes váltó (Balatoni Tamás, Fóris Máté, Bata Barnabás) viszont begyűjtött egy újabb ötödik helyet.

Szombaton a másik erdei számra, a hosszútávra került sor ugyanazon a terepen. A serdülő lányoknál elképesztően szorosan alakult a verseny, az első négy helyezettet csak 14 másodperc választotta el egymástól. Lengyel győzelem született Antonina Slonska személyében, a legjobb magyar Dankó Boróka kilencedik lett. A fiúknál nagyobb különbségek alakultak ki: a cseh Prokop Tomášek másfél perccel nyert, Csoboth Mihály lett a második, Ürge Bence hozta még az egyszámjegyű helyezést a kilencedik pozícióval. Az ifi lányoknál kettős magyar győzelemnek örülhettünk: Máramarosi Rita mögött Mikes Janka lett az ezüstérmes, Gönczi Zsuzsa pedig a hetedik lett.. A fiúknál Tomáš Kucera révén a csehek ünnepelhettek, sajnos a Top10-be egy magyar se fért be, Felföldi Tamás járt ehhez a legközelebb a 11. hellyel.

Vasárnap a házigazda városban következett a zárószám, a sprint egy meglehetősen egyszerű területen, amit mesterséges lezárásokkal igyekeztek a rendezők kissé komplexebbé tenni. A nagyon futós pályákon szoros eredmények születtek. A serdülő lányoknál a Sheila Havrdová nyert, Felföldi Zsófia ötödik helye lett a legjobb magyar eredmény. A fiúknál Tomasz Rzenca a lengyeleknek szerzett aranyérmet, Csoboth Mihály holtversenyben a hatodik helyen végzett. Az ifi lányoknál alakult ki egyedül nagyobb különbség: Máramarosi Rita extrém módon dominálta a mezőnyt, egy kivételével valamennyi átmenetet megnyerte és több, mint egy perccel nyert. Ezzel ő lett az egyetlen versenyző, aki mindhárom számban a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Ebben a számban is Mikes Janka volt a legközelebb Ritához, így ő egy arany- és két ezüstéremmel zárta a hétvégét. Gerzsényi Bodza ötödik helye is remek teljesítmény. A fiúk között a cseh Ondrej Brosch volt a leggyorsabb, Felföldi Tamás mindössze tíz másodperc hátránnyal a dobogó legalsó fokára állhatott, Csoboth Márton pedig begyűjtött egy hatodik helyet.

A nemzetek közötti pontversenyt a magyar csapat nyerte, 285 pontot szereztek, míg a második lengyelek csak 202-t. Mivel a tavalyi évben toronymagas győztes csehek ezúttal klubszínekben indultak, így szétaprózódtak a pontjaik, így a harmadiktól a hatodik helyig foglalták el a pozíciókat.

További részletek a verseny honlapján: www.ceyoc.eu

A magyarok eredményei:

Váltó

N16
7. Magyarország (Dankó Boróka, Felföldi Zsófia, Veres Diána)
12. Magyarország 2 (Töttő Sára, Veress Anna, Molnár Csenge)

N18
1. Magyarország (Lantai Lili, Mikes Janka, Máramarosi Rita)
5. Magyarország 2 (Gerzsényi Bodza, Ódor Laura, Gönczi Zsuzsa)

F16
1. Magyarország (Maráz Mátyás, Bonifert Gergely, Csoboth Mihály)
7. Magyarország 2 (Balogh Máté, Maráz Levente, Ürge Bence)

F18
5. Magyarország 2 (Balatoni Tamás, Fóris Máté, Bata Barnabás)

Hosszútáv

N16
9. Dankó Boróka
14. Felföldi Zsófia
24. Molnár Csenge
33. Töttő Sára
42. Veress Anna
45. Veres Diána

N18
1. Máramarosi Rita
2. Mikes Janka
7. Gönczi Zsuzsa
12. Gerzsényi Bodza
18. Lantai Lili
21. Ódor Laura

F16
2. Csoboth Mihály
9. Ürge Bence
13. Balogh Máté
26. Bonifert Gergely
34. Maráz Mátyás
39. Maráz Levente

F18
11. Felföldi Tamás
12. Bata Barnabás
13. Balatoni Tamás
23. Bálint Gergő
40. Fóris Máté

Rövidtáv:

N16
5. Felföldi Zsófia
8. Veres Diána
13. Töttő Sára
19. Veress Anna
39. Dankó Boróka
56. Molnár Csenge

N18
1. Máramarosi Rita
2. Mikes Janka
5. Gerzsényi Bodza
11. Ódor Laura
23. Lantai Lili
39. Gönczi Zsuzsa

F16
6. Csoboth Mihály
16. Balogh Máté
22. Bonifert Gergely
26. Ürge Bence
31. Maráz Mátyás
49. Maráz Levente

F18
3. Felföldi Tamás
6. Csoboth Márton
12. Bata Barnabás
15. Bálint Gergő
21. Balatoni Tamás
38. Fóris Máté

Fotó: Németh Zsoltné