A Kalocsai TSZSE és a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete rendezte az idei Középtávú és Váltó Bajnokságot Izsák és Ágasegyháza között egy eddig tájfutásra soha nem használt területen. A terep a Kiskunság tipikus jeleit mutatja: 10-20 méteres, helyenként meredek homokbuckák vegyes fedettséggel a nyílt terület összes változatától az ültetett fenyveseken keresztül az áthatolhatatlan borókásokig.

Szombaton az egyéni versenyre került sor, ami két fordulóban zajlott le. A délelőtti selejtező pályái egy gyorsabb tereprészen futottak. A nagy meleg és az előttük álló másik két futás miatt látványosan spórolt a mezőny az energiával. A nőknél Mérő Dominika, a férfiaknál Zsebeházy István és Demeter Ambrus nyerték a futamukat. Nagyjából igazolódott a papírforma, talán csak a sérüléséből visszatérő Tugyi Levente kiesése okozott meglepetést.

A délutáni döntőben aztán már jobban megmerítkezett a borókásban a mezőny, így a kissé megnyújtott pályákon az kánikulai melegben a győztes idők általában a tervezett felett alakultak.

A nőknél sokáig úgy tűnt, hogy nagyon szoros lesz a verseny, hiszen féltávnál még Sárközy Zsófia, Gárdonyi Csilla és Mérő Dominika (a három utolsó rajtoló) tizenkét másodpercen belül voltak. Ezután azonban először Dominika hibázott három percet a tizenkettes pontra és ezzel kiszállt az aranyért zajló csatából, majd a pálya második felében Zsófi egyértelműen gyorsabbnak bizonyult Csillánál (az utolsó tíz átmenet mindegyikében jobb ideje volt), így végül magabiztos, két és fél perces különbséggel győzött. Sárközy Zsófia ezzel négyéves szünet után szerzett újra felnőtt egyéni bajnoki címet; a második helyezett Gárdonyi Csillának megszakadt a veretlenségi sorozata a felnőtt egyéni bajnokságokon; Mérő Dominika pedig folytatta éremszerző sorozatát, hiszen minden eddigi felnőtt egyéni OB-ján dobogóra állhatott.

A férfiaknál Jónás Ferenc emelkedett ki a mezőnyből, ihletett formában versenyzett, bátran vágott át a mások által kikerült borókásokon is és végül majdnem két percet vert a teljes mezőnyre, így élete első felnőtt bajnoki aranyérmét szerezte. A második helyre Baumholczer Máté ért oda, ismét bizonyítva, hogy ez a legerősebb száma; a dobogó legalsó fokára pedig Bakó Áron állhatott fel.

Az utánpótlás kategóriákban egyedül a Tabáni Spartacus tudott duplázni a Csoboth testvérek nagy különbségű győzelmeivel a két legfiatalabb kategóriában, a másik hat bajnoki cím hat különböző egyesülethez került.

A bajnokok:
N14: Klotz Noémi (Szegedi Vasutas)
N16: Mikes Janka (Hegyvidék-MOM)
N18: Máramarosi Rita (Veszprémi Honvéd)
N20: Nagy Szilvia (Salgótarjáni Dornyay)
N21: Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus)
N35: Császár Éva (Göcsej KTFE)
N40: Sárecz Éva (Zalaegerszegi Tájfutó Club)
N45: Tokaji Mónika (Szolnoki Honvéd)
N50: Wengrin Ágnes (Tipo TKE)
N55: Tömördi Ágnes (Hegyisport Szentendre)
N60: Kármán Katalin (Hegyisport Szentendre)
N65: Muzsnai Ágota (Hegyisport Szentendre)
N70: Novotni Tiborné (Balassagyarmati Balassi)
N75: Bíró Aletta (BEAC)
N80: Cser Krisztina (Tabáni Spartacus)
F14: Csoboth Mihály (Tabáni Spartacus)
F16: Csoboth Márton (Tabáni Spartacus)
F18: Kiss Mikes Tamás (Egri Spartacus)
F20: Néda Tamás (Tipo TKE)
F21: Jónás Ferenc (Szegedi Vasutas)
F35: Oszlovics Ádám (Hegyvidék-MOM)
F40: Gyulai Tamás (Silvanus SE)
F45: Molnár Zoltán (Veszprémi Honvéd)
F50: Néda László (Törekvés SE)
F55: Szencz Attila (Szegedi Vasutas)
F60: Szerdahelyi Zoltán (Sibaris KSE)
F65: Kürti István (Pécsi Vörös Meteor)
F70: Hegedűs Zoltán (Orvosegyetem SC)
F75: Jelinek István (Postás SE)
F80: Bányai Attila (Zalaegerszegi Tájfutó Club)
F85: Rácz Márton (Tipo TKE)

Fotó: Máthé István