Az észak-olaszországi Cansiglioban rendezték az idei Világ kupa zárófordulóját. Csütörtökön egy hosszútávú versennyel indult a program egy 1000-1400 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő karsztos terepen, ami teljesen jól futható, de helyenként részletgazdag domborzatú volt. A 19 és 13 km-es pályákon sokan kételkedtek, hogy sikerül-e hozni a mezőnynek a 100 és 80 perces győztes időket, de végül minkét kategóriában minimális lett csak az eltérés az ajánlotthoz képest. Ennek fő oka az volt, hogy az első számú esélyesek, a Világ kupa összetettet vezető Tove Alexandersson és Kasper Fosser egyaránt nagyon megverték a mezőnyt.

A nőknél Tove Alexandersson 16 átmenetet nyert a 24-ből, az első ponttól a célig vezetett és végül 5’42” különbséggel győzött. A várakozásnak megfelelően Simona Aebersold volt az első számú kihívója, de ezen a napon esélye sem volt (csak egy átmenetben tudott Tovenél jobb időt felmutatni), ehelyett a második helyért is meg kellett küzdenie Natalia Gemperlevel, akit csak az utolsó pontra elkövetett hibájának köszönhetően tudott megelőzni. Gárdonyi Csilla az 52., Sárközy Zsófia a 61. helyen végeztek, mindketten nagyjából egyenletes teljesítményt nyújtva. Weiler Virág az első pontra teljesen elvesztette a kontaktust a térképpel és egy órát bolyongott. Mivel a középtávon amúgy sem indult volna, ezért úgy döntött, ezek után is végigmegy a pályán, aminek a hátralevő részében nem is futott rosszul.

A férfiaknál Kasper Fosser mutatott fel Alexanderssonhoz hasonló dominanciát: 21 átmenetben volt a leggyorsabb a 32-ből. A pálya elején még úgy tűnt, hogy többen is veszélyesek lehetnek rá, de aztán bedarált mindenkit és 5’32” előnnyel nyerte meg a versenyt. A dobogóra Matthias Kyburz és Daniel Hubmann állhattak fel, köztük csak fél perc volt a különbség. Baumholczer Máté 70., Bakó Áron 73., Gerber Csaba 85. lett, mindegyiküknek maradtak hibák a pályában.

A pénteki pihenőnap után szombaton egy középtávú futam következett a csütörtökivel azonos arénában, de a tőle délkeletre fekvő, kevésbé szintes, viszont annál sziklásabb terepen, ami még nagyobb koncentrációt követelt a mezőnytől.

A nőknél izgalmasan alakult a verseny, mivel a Világ kupa összetett élén csak öt pont különbséggel álló Tove Alexandersson és Simona Aebersold volt az utolsó két induló és végig nagyon szoros volt kettejük között az állás. Összesen négyszer cseréltek helyet az első-második helyen és sosem volt 14 másodpercnél nagyobb a különbség közöttük a pálya érdemi részét jelentő erdei szakaszon. Végül az bizonyult döntőnek, hogy Aebersold hibázott az utolsóelőtti erdei pontra 20 másodpercet, ezzel Alexandersson átvette a vezetést és a pályavégi egyszerű, nyílt részen már ő volt a leggyorsabb. A harmadik helyre beérkező Andrine Benjaminsen már másfél perc lemaradásban volt a győztestől. Sárközy Zsófia a 39., Gárdonyi Csilla a 40. helyen végeztek, ezzel mindketten szereztek Világ kupa pontot; Gerber Csenge pedig a 80. helyen zárt.

Az összetettben ezzel Tove Alexandersson zsinórban a hetedik alkalommal is megnyerte a Világ kupa sorozatot, ismét Simona Aebersold lett a második, a harmadik helyre pedig végül a még junior korú Hanna Lundberg ért oda.

A férfiaknál Kasper Fosser biztonsági kezdéssel indult, a pálya első harmada után pörgött fel és vette át a vezetést az addig parádézó, ám később többször behibázó Emil Svensktől. A pálya hátralevő részében már Fosser dominált és magabiztos, másfél perces előnnyel megnyerte ezt a versenyt is. Matthias Kyburz végzett ma is a második helyen, a dobogóra még a hazaiak örömére Riccardo Scalet állhatott fel. Bakó Áron kisebb hibák után a hátsóbb régiókból előrejött a 43. helyre, ami majdnem pontot ért; Jónás Ferenc 60., Baumholczer Máté 92., Gerber Csaba 97. lett.

Az összetettben Kasper Fosser majdnem egy futamgyőzelemnyi, 97 pont előnnyel győzött Matthias Kyburz előtt, Daniel Hubmann lett a harmadik.

Vasárnap egy sprint váltóval ért véget az idei Világ kupa, amit Cortina d’Ampezzoban, egy tipikus mediterrán belvárosban rendeztek.

Az első futók után három svéd váltó állt az élen, Tove Alexandersson jött elsőnek, a harmadik helyezett már 25 másodpercre volt tőle. A további mezőny viszont nagyon sűrű volt, Weiler Virág 1’19” hátránya már a 28. helyet jelentette.

A második körben Joey Hadorn előre repítette a svájci váltót az első helyre, Isac von Krusenstierna azonos idővel hozta a svédeket, Tim Robertson egy mix váltóval érkezett a harmadik helyen, a többiek pedig fél perc körül voltak az elejétől. Jónás Ferenc a 32. helyen váltott.

A harmadik futóknál ismét teljesen átrendeződött az élmezőny: Kasper Fosser egy hatalmas futással a hatodikról az első helyre hozta a norvég váltót, a svédek maradtak a második helyen, Ralph Street feljött a harmadik pozícióba a brit váltóval, Matthias Kyburz viszont visszacsúszott a negyedik helyre a svájciak színeiben. Az első négy helyezett nyolc másodpercen belül váltott, így teljesen nyílt maradt a verseny. Bakó Áron előrejött a 26. helyre.

Az utolsó körben sokáig együtt haladt a vezető négyes, aztán előbb Megan Carter Davies szakadt le, majd Simona Aebersold, így az átfutón már csak kétesélyessé vált az első hely sorsa. A végét aztán Andrine Benjaminsen jobban bírta, mint Sara Hagström, így a norvégoké lett a győzelem a svédek előtt. Aebersold még a kiskörön is hibázott, így inkább hátrafelé kellett figyelnie, de végül behúzta a harmadik helyet a svájciaknak. Sárközy Zsófia a 24. helyen érkezett a magyar váltóval, ami a Világ kupában (ahol minden nemzetnek csak egy váltója számít) a 13. helyet jelentette.

A Világ kupa csapatversenyét Svédország nyerte, majdnem ezer pontot vertek Svájcra és még háromszázat Norvégiára. Magyarország a 17. helyen végzett, elsősorban az Eb-n és az itt szerzett váltó pontoknak köszönhetően.

2022-ben is három fordulós Világ kupa következik: májusban egy sprint kör Svédországban, augusztusban az erdei Eb Észtországban, majd októberben erdei számokkal a döntő Svájcban.