Törökország története első tájfutó világversenyét rendezi a holnap kezdődő Junior Világbajnoksággal. A többi világversenyhez hasonlóan a juniorok viadalára is kétéves szünet után kerül ismét sor. Az Isztambul délkeleti agglomerációjában fekvő Gebze városa lesz a verseny központja. A terepek a város 30-40 kilométeres környezetében találhatók, így földrajzilag tulajdonképpen Ázsiában lesz az egész esemény.

A korábbi éveknél visszafogottabb volt a nevezési kedv, 30 ország 138 férfi és 119 női versenyzője nevezett, az Európán kívüli országok közül csak Japán és az Egyesült Államok.

A magyar színeket Czakó Boglárka, Gárdonyi Csilla, Mag Viktória, Mérő Dominika; illetve Bujdosó Zoltán, Jónás Ferenc, Nagy Péter, Néda Tamás, Szabó Marcell képviselik.

A program:

  • Szeptember 5. (vasárnap) 10:00 – sprint
  • Szeptember 6. (hétfő) 10:00 – középtáv selejtező
  • Szeptember 7. (kedd) 10:00 – középtáv döntő
  • Szeptember 9. (csütörtök) 9:00 – hosszútáv
  • Szeptember 10. (péntek) 10:00 – váltó

A sprint versenyre Izmit városában kerül sor egy extrém szintes, sok lépcsővel tarkított lakövezetben. Az erdei terepek közül a középtávé (a selejtezőt és a döntőt egy helyen rendezik) elég kemény: a növényzet következtében csökkent láthatóság és futhatóság mellett nagyon sok szikla és kő nehezíti a haladást és a tájékozódást is. A hosszútáv és a váltó terepe már inkább emlékeztet a hazaiakra: jobban futható, nincsenek sziklák, de a domborzatrajz helyenként részletgazdag.

A világbajnokságot a honlap ígérete szerint remekül lehet majd követni, ingyenes online TV közvetítés, GPS nyomkövetés és online eredményközlés egyaránt lesz: http://www.jwoc2020.org/