A váltóval folytatódott ma az Ifjúsági Európa-bajnokság az előző napi hosszútávval azonos terepen.

A serdülő lányoknál az első futók között a csehek voltak a leggyorsabbak, Lantai Lili az ötödik helyen futott be, de a különbségek elég nagyok voltak. A második körben a finnek kielőzték a cseheket és majdnem két percre el is húztak tőlük. Mögöttük eléggé megkeveredett a sorrend, de mi ebből jól jöttünk ki, mert Mikes Janka felhozta a harmadik helyre a magyar váltót. Az első két helyezett nyolc percre elhúzott a mezőnytől és végül változatlan sorrendben futottak be, de izgalmasnak ígérkezett a bronzéremért zajló csata, mivel a harmadik és a tizenegyedik váltót csak két perc választotta el egymástól. Máramarosi Rita azonban lenyugtatta a kedélyeket, mivel a nap legjobb idejét futva öt percre lerázta az üldözőket, így a magyar váltó simán megszerezte a harmadik helyet!

Az ifi lányok mezőnyében szenzációsan kezdődött a verseny: Czakó Boglárka svéd ellenfelét lehajrázva az első helyen érkezett, a harmadik helyezett már két perc távolságra volt tőlük. A második futóknál Zempléni Lilla ugyan majdnem három percre lemaradt a vezető svéd váltótól, de másfél perccel a finnek és hárommal a lettek előtt bejött a második helyen. Az utolsó körben fokozódtak az izgalmak: a finn Salla Isoherranen előbb kielőzte Mag Viktóriát, aztán utolérte a hibázó svéd váltót, de a végén tizennyolc másodperccel kikapott tőle. A harmadik helyre feljöttek az oroszok, Mag Viktóriának pedig a végén a lettekkel kellett hajráznia a negyedik helyért, amit sikerült is megszereznie, így mindkét lány váltónk kiállhatott a pódiumra.

 

A serdülő fiúknál a dánok végig vezetve háromperces előnnyel nyerték a versenyt a csehek és az észtek előtt. A magyar váltót Bálint Gergő a kilencedik helyen hozta, utána Felföldi Tamás és Csoboth Márton egy-egy helyet javított, így a hetedik helyen zártak másfél percre a hatodik helytől.

Az ifi fiúknál a negyedik skandináv ország győzelmét jegyezhettük fel: a norvégok nagy csatában fél perccel verték a cseheket. A harmadik helyért zajló szintén szoros versenyből a litvánok jöttek ki a legjobban, így a rendező ország megszerezte első érmét az Eb-n. A magyar váltót Szabó Levente a 12., Bálint Ádám a 19., Gönczi Péter végül a 16. helyen hozta be.

Vasárnap litván idő szerint 9 órakor a zárószám, a rövidtáv következik Vilnius történelmi belvárosában.