A hosszútávú versennyel kezdetét vette az idei Ifjúsági Európa-bajnokság. A bozotós terep megrostálta a mezőnyt, nagy különbségek alakultak ki már a dobogós helyezettek között is.

Magyar szempontból az ifi lányoknál sikerült a legjobban a verseny: Czakó Boglárka megszerezte a bronzérmet a finn Salla Isoherranen és a svájci Alina Niggli mögött! Az összes magyar versenyző az első harmincban végzett: Mag Viktória a 13., Zempléni Lilla a 22., Kiss Kamilla a 29. helyezést érte el.

A serdülő lányoknál született a nap legnagyobb különbségű győzelme: a finn Silva Kemppi több, mint négy perccel verte a cseh Michaela Metelkovát és hattal a honfitárs Elli Puntot.  Mikes Janka 30., Máramarosi Rita 38., Lantai Lili 39. lett, Ódor Laura pedig értékelhető eredmény nélkül zárt.

Az ifi fiúk között Aarni Ronkainen lett az Európa-bajnok, az orosz Mark Tutynin a második és a norvég Martin Vehus Skjerve a harmadik. Gönczi Péter 12. helyen végzett a sűrű mezőnyben. Fölüp Álmos Huba a 39., Bálint Ádám az 52., Szabó Levente a 67. helyen zárt.

A serdülők fiúknál láthattunk az egyetlen nem finn elsőséget: a cseh Dan Bolehovsky tizenegy másodperccel előzte a dán Hannes Mogensent, a harmadik a másik cseh, Jan Strycek lett. Csoboth Márton szállította a másik egyszámjegyű helyezésünket, a kilencedik helyezést érte el, másfél perc távolságra a negyedik helytől. Bálint Gergő a 22., Felföldi Tamás a 38., Barát Miklós az 55. helyen végzett.

Szombaton litván idő szerint 10 órakor kezdődik a váltó a hosszútávval azonos helyszínen.