A hétvégén Budapesten tartotta a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség a jövőbeni világversenyek rendezőinek szóló tapasztalatcserélő szemináriumát, amin 18 ország 71 fővel képviseltette magát. Ehhez kapcsolódóan tartott péntek délután a Hotel Benczúrban az MTFSz egy sajtótájékoztatót a közeljövőben hazánkban megrendezésre kerülő világversenyekről.

Indításként Kovács Balázs elmondta, hogy a korábbi sikeresen megrendezett világversenyek és az elmúlt évek kiemelkedő utánpótlás eredményei arra sarkallták a szövetséget, hogy újabb nemzetközi eseményeknek legyen Magyarország a házigazdája.

Henrik Eliasson, az IOF ügyvezető igazgatója méltatta a magyar szövetség munkáját. Magyarország az IOF alapító tagja volt 1961-ben, megbízható és állandó nemzetközi versenyrendező, kiváló szervező. A sportág nagyhatalmával, Svédországgal szemben nyerte el a 2027-es VB rendezését, melyre állami garanciát is kaptak – ez egyedülálló a sportágban. Örömét fejezte ki, hogy három világverseny szervezését is elvállalta a magyar szövetség.

Lengyel Ádám, a 2024-es Felnőtt Európa-bajnokság versenyigazgatója elmondta, hogy augusztus 15-20. között a Vértesben rendezik a versenyt, ahol három számban csapnak össze a kontinens legjobbja. A legnagyobb magyar kupaverseny, a Hungária kupa lesz a nézőknek szóló ötnapos kísérőverseny. A döntőkről szóló közvetítéseket 7 ország várhatóan 2.5 millió TV nézője fogja követni.

Paskuj Mátyás a 2025-ös TrailO Világbajnokságról beszélt, amit Szlovákiával közösen rendez Magyarország. Hazánkban a PreO futamokra kerül sor augusztus 26-27-én Sümeg környékén.

A 2027. évi Felnőtt Világbajnoksággal kapcsolatban pedig a sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy az IOF és az MTFSz közötti partnerségi megállapodás részleteit sikerült véglegesíteni, így azt napokon belül mindkét fél aláírja majd. A versenyre július 13-18. között Veszprémben kerül majd sor és három erdei számban (hosszútáv, középtáv, váltó) avatnak majd világbajnokot.

A sajtótájékoztató keretében adta át Henrik Eliasson Dr. Zentai Lászlónak a Skerletz Iván-díjat, amit az IOF elnökségében 18 éven át végzett munkájáért kapott. Kovács Balázs pedig bejelentette, hogy az MTFSz az IOF alelnökének jelöli Dr. Zentai Lászlót, amiről a nyári skóciai Felnőtt Világbajnokság alatt tartandó IOF kongresszuson döntenek majd a tagszervezetek.

Fotó: Varsányi Kinga