Az MTFSz legrangosabb elismerését, az életmű díjat jelentő Skerletz Iván-díjat Dr. Zentai László kapta az IOF Elnökségében több cikluson át végzett munkájáért.

A sportágért végzett több évtizedes munkáért járó Ripszám Henrik emlékérem díjazottjai:

  • ifj. Kiss György - egyesület építő, szervező és edzői munkájáért
  • Tamás Tibor (posztumusz) - a magyar tájfutó és tájkerékpár társadalomban végzett több évtizedes fáradhatatlan munkájáért
  • Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva - új módszereket alkalmazó, egyedülállóan sikeres junior szövetségi kapitányi munkájáéért

A Tájékozódási sportért plakettet a 2023. évi Rövidtávú Országos Bajnokság és Országos Rövidtávú Váltóbajnokság rendezői kapták a verseny kiemelkedően magas színvonalon és reprezentatív külsőségek mellett történt előkészítéséért és lebonyolításáért.

A Tájékozódási sportért kitűző díjazottjai:

  • Paskuj Mátyás (kétszeres aranyfokozatban) - a 2023. évi Hungária kupa, valamint 2023. évi Sprint Liga Döntő versenybírósága elnökének, a versenyek előkészítésében és lebonyolításában végzett munkájáért
  • Ambrus András (ezüstfokozatban) - a tájfutó sportág TV-közvetítésének elősegítéséért
  • Molnár Péter (ezüstfokozatban) - a 2023. évben különféle, vármegyei, országos és nemzetközi szintű versenyek szervezésében és lebonyolításában végzett szerteágazó munkájáért
  • id. Blum László (bronzfokozatban) - a 2023. évi Diákolimpia Országos Döntő rövid határidővel, magas színvonalon történt lebonyolításában végzett munkájáért
  • Hajnal Zsolt (bronzfokozatban) - az MTFSZ rendezvényeinek szervezéséért és sikeres szponzorkapcsolat építő munkájáért
  • Harkányi Zoltán (bronzfokozatban) - a Fejér vármegyei tájfutó élet újraindításáért, sikeres népszerűsítő és utánpótlás nevelő munkájáért
  • Mátrai Róbert (bronzfokozatban) - a 2023. évi Diákolimpia Országos Döntő rövid határidővel, magas színvonalon történt lebonyolításában végzett munkájáért
  • Tóth Dóra (bronzfokozatban) - a FlexO versenyforma bevezetésének érdekében végzett fáradhatatlan munkájáért

Az Év Tájfutója díjat a hölgyek között Mag Viktória (Salgótarjáni Dornyay; edzője: Sramkó Tibor), a férfiaknál pedig Ormay Mihály (Tabáni Spartacus; edzője: Bakó Áron és a Tabáni Spartacus SKE edzői stábja) érdemelte ki.

Az Év Junior Tájfutója a lányoknál Máramarosi Rita, a Veszprémi Honvéd versenyzője (edzői: Molnár Zoltán, Máramarosi István és Jari Ikaheimonen); a fiúknál Felföldi Tamás, a Szegedi Vasutas versenyzője (edzője: Szencz Attila) lett.

Az Év Ifjúsági Tájfutója címet a lányok között Mikes Janka, a MOM-Hegyvidék versenyzője (edzője: Kisvölcsey Ákos); a fiúknál Csoboth Mihály, a Tabáni Spartacus versenyzője (edzője Bakó Áron és a Tabáni Spartacus SKE edzői stábja) kapta.

Az Év Tájkerékpárosai Tamás Bianka (DVTK) és Fekete Ágoston (Zalaegerszegi Tájfutó Club) lettek.

Az Év TrailO versenyzője cím Miháczi Zoltánhoz (Tipo TKE) került.

Kovács Balázs külön köszöntötte azt a hat versenyzőt, akik 2023-ban világversenyen aranyérmet szereztek: Czakó Boglárka, Mag Viktória, Máramarosi Rita, Sárközy Zsófia, Csoboth Márton, Felföldi Tamás.

Az idén harmadik alkalommal kiosztott Kiváló Utánpótlás Edző díjjal Sramkó Tibort tüntették ki több évtizedes, eredményes utánpótlás edzői munkájáért.

Az Év Tájfutó Térképe díjat 'Gánt-Kápolnapuszta' (kiadó: Tabáni Spartacus; készítők: Dénes Zoltán és Sőtér János) kapta.

Az először kiosztott Kiváló Feltörekvő Térképkészítő díjat Sulyok Ábél vehette át.

A Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány nevében Monszpart Zsolt adta át a fejenként 500.000 Ft-os támogatást az év ifjúsági tájfutó versenyzőinek, Mikes Jankának és Csoboth Mihálynak.

A díjazottak mellett emléktárgyat kapott valamennyi aranyjelvényes utánpótlás versenyző.

Átadták az Összetett Bajnoki Pontverseny díjait is, amit 2023-ban a Tabáni Spartacus nyert a Veszprémi Honvéd és a Pécsi Vasutas előtt; valamint a Szenior Bajnoki Pontverseny díjait, ahol Hegyisport Szentendre, Veszprémi Honvéd, Pécsi Vasutas lett az első három sorrendje.

A Bükkszentkereszt Nagydíjon végzett gyors és körültekintő intézkedésükért, mellyel egy fejsérülést szenvedett versenyzőt sikerült a kritikus időn belül egészségügyi ellátáshoz juttatniuk, Életmentő díjat kapott: Zsigmond Judit, Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva, Balabás Péter, Emmer György, Pintér Ábel.

A díjazottak mellett köszöntötték a Szövetség arany fokozatú támogatóit is.

A Gálán emellett szórakoztató programokat (tájfutó fellépő, koncert, vetélkedő, tombola és élő zene) is élvezhetett a közönség egészen éjjel kettőig.

Fotók: Máthé István