Első napirendi pontként az MTFSz költségvetésének szeptember 15-i állapotát Less Áron főtitkár mutatta be. A Szövetség nettó (nem átfolyó) bevételei idén összességében megvalósulhatnak, köszönhetően a vártnál némileg magasabb állami támogatásnak és a szponzori pénzek teljesülésének. Az előrejelzés szerint a Szövetség kiadásai nem fogják elérni a tervezett mértéket, attól 4-6 millió Ft-tal maradhatnak el. A humán erőforrás fejlesztése, létszámnövelés fősoron várhatóan 3.5 millió Ft-ot, a versenyek és térképek minőségfejlesztése soron 500 ezer Ft-ot, az egyebeknél 1.5 millió Ft-ot nem költ el az MTFSz, míg az eredményesség soron 500 ezer Ft-tal használhat fel többet a tervezettnél. Az Irány Velünk! Programot, melyre 60 millió Ft támogatást kaptak, elkülönítve kezelik. Less Áron jelen állapot szerint a tervezett 6.684 millió Ft helyett 1-2 millió Ft hiányt lát reálisnak az év végére, melyet az Elnökség a tervezettnél jobbnak ítélt, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ez bizonyos fejlesztési programok elmaradásának az eredménye.

A felnőtt tájfutó válogatott idei utolsó világversenyére, a Sprint Európa-bajnokságra Észak-Olaszországban kerül sor október 4-8 között. Az MTFSz elnöksége a Fehérvári Dániel szövetségi kapitány által előadott rövid tájékoztatást és a nyári-őszi sprintversenyek, illetve szubjektív szempontok alapján kijelölt csapatot elfogadta: Mag Viktória, Máramarosi Rita; Bujdosó Zoltán, Gerber Csaba, Ormay Mihály; csapatvezetők: Bereczki Máté, Tóth Eszter.

A junior tájfutó válogatott 2023. évi működéséről Zsigmond-Heinczinger Száva szövetségi kapitány számolt be. Maga a VB kiemelkedően sikeres volt, köszönhetően a három aranyéremnek: Máramarosi Rita sprinttávon nyert (ugyanitt Mag Viktória 5. helyen végzett), a Mag Viktória – Felföldi Tamás – Csoboth Márton – Máramarosi Rita négyes sprint váltóban nem talált legyőzőre, illetve a Czakó Boglárka – Mag Viktória – Máramarosi Rita női váltó is győzni tudott. A Junior VB-k váltó versenyszámaiban eddig még soha nem nyert Magyarország aranyérmet. A csapatversenyt ezúttal a 7. helyen zártuk. A felkészülés sok szempontból is bonyolult volt, sok sérülés hátráltatta. A közeli Junior VB-nek ugyanannyi előnye volt, mint hátránya, a szurkolók túlzott belefolyása a csapat életébe a tisztán Junior VB felkészülést, a korábbi jó csapathangulatot és együttműködést némileg csorbította. A szövetségi kapitány kiemelte és megköszönte Tóth Eszter, Koprivanacz Imre, Pintér Ábel, a felkészítő edzők és az egyéb segítők munkáját.

Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva a Junior VB után leköszönt a szövetségi kapitányi munkájáról, elsősorban kisfia születése miatt. A junior válogatott vezetésében eltöltött elmúlt hat évet összességében véve sikeresnek ítélte meg, mind az eredmények, mind a munkához kötődő pozitív élmények miatt. A változást ugyanakkor szükségesnek tartja és sok sikert kíván utódja munkájához. Az Elnökség a szövetségi kapitány 2023. évi, illetve 2018 óta tartó, eredményekben gazdag munkáját megköszönte. Ahogy arról már beszámoltunk, az elnökség Bereczki Mátét bízta meg a 2025-ös szezon végéig, a korábbiakkal azonos feltételekkel a junior válogatott szövetségi kapitányának, munkáját már ősszel, egy csehországi edzőtáborral meg is kezdi.

Az utánpótlás válogatott beszámolóját Gera Tibor szövetségi kapitány ismertette. A fő esemény a bulgáriai Ifjúsági EB volt, melyet egy közös helyszíni edzőtábor előzött meg. A felkészülés nem zajlott optimálisan, se tavaly ősszel, se idén tavasszal nem tudott az utánpótlás válogatott teljes létszámban a helyszínen edzőtáborozni, a tavalyi EB-győztes Csoboth Márton pedig sérülés miatt nem tudott a versenyen a csapat rendelkezésére állni. Az Ifjúsági EB válogató versenyeik rendben lezajlottak, a szövetségi kapitány Máramarosi Ritát válogatta be szubjektív alapon, az Elnökség által jóváhagyott keret utazott az EB-re. Az egyes futamok és váltók beosztásának egyeztetése az edzőkkel és a versenyzőkkel már az utolsó edzőtáborban megtörtént. A bulgáriai Ifjúsági EB jó hangulatban telt és összességében jó eredmények is születtek: a sprintszámban Felföldi Tamás és Máramarosi Rita aranyérmet, Mikes Janka 4. helyezést szerzett; hosszútávon Máramarosi Rita ezüstérme és Csoboth Mihály 6. helye emelendő ki; váltóban pedig a Gerzsényi Bodza – Mikes Janka – Máramarosi Rita összeállítású ifjúsági lány váltó bronzérmet, a Bujdosó Márk – Bonifert Gergely – Csoboth Mihály összeállítású serdülő fiú váltó pedig 4. helyezést ért el. Bosszantó, hogy két váltónk is hibapontos lett a nagy igyekezetben, így a csapatversenyt az 5. helyen zártuk. Az Elnökség az Ifi EB szereplést jónak ítélte, a beszámolót elfogadta, a szövetségi kapitány és segítői éves munkáját pedig megköszönte.

Az utánpótlás-fejlesztési pályázatok 2023. évi lebonyolításáról Sárközy Zsófia bizottságvezető számolt be. Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem BSc tájfutó edzőképzés szakán 10 hallgatónk kezdte meg néhány hete a harmadik félévet. Az edzőtámogatási pályázatra 47 edző pályázott 25 klubból, a pályázati kiírásnak előzetesen 786 versenyző felelt meg (ez a tavalyinál jelentősen kisebb létszám). A nyári edzőtábor támogatási pályázatra 10 tábor kapott támogatást, összesen 333 fő utánpótláskorú résztvevővel – ez viszont 2020 óta a legmagasabb szám. Újdonság volt idén, hogy a támogatás mértékének számítása az edzések száma alapján történt a napok száma helyett. Térképhelyesbítői foglalkozás 4 edzőtáborban volt, ez is egy edzésnek számított. Az új utánpótlás csoportok létrehozását, fejlődését célzó támogatást illetően a tavaly pályázó csoportok többnyire működnek, fejlődnek. 2023-ban még nem lett meghirdetve a pályázat, az elnökségi tagok ötleteket adtak, hogyan lehetne tartalommal megtölteni ezt a programot: pl. edzőtérképek elkészítésével és egyéb, fenntartható jellegű támogatással.

A Diákolimpia helyzetéről Less Áron számolt be. A jogtulajdonos Magyar Diáksport Szövetség a védjegy licencia rendszer felülvizsgálatát és strukturális átalakítását a nyáron végrehajtotta. Fontos változás lesz, hogy a Diákolimpián elért eredmények alapján kapható egyetemi többletpontokról az egyetemek egyénileg dönthetnek, az nem lesz automatikus. Az átalakítás eredményeként megváltozik a Diákolimpia rendszerének finanszírozása 2025-től, míg 2024. átmeneti év lesz. A korábbi 3.000 Ft-os maximált nevezési díj helyett a Magyar Diáksport Szövetség fog versenyszervezési hozzájárulást biztosítani az országos sportági szakszövetségek által rendezett diákolimpiák megrendezésére. 2025-től ez várhatóan 500.000 Ft lesz sportáganként + 1.500 Ft egyéni nevezésenként, azaz esetünkben kb. 2.500 Ft / fő. Ennek összege akkor nőhet, ha különböző feltételeket teljesítünk, de ezek csak pár százezer forinttal növelik a hozzájárulás teljes mértékét. Az átmeneti 2023/24-es tanévben a versenyrendezési hozzájárulás fix összege a 2022/2023. évi MDSZ által kalkulált nevezési díjbevétel 93,3%-a lesz, ez kb. 2.800-3.000 Ft / főre jön ki. Less Áron ezek alapján úgy számolja, hogy 2023/24-ben megrendezhető a Tájékozódási Futó Diákolimpia, de a megyei fordulók rendezéséről tárgyalni kell. Az Elnökség felkérte az Utánpótlásfejlesztési Bizottságot, hogy az MDSZ Diákolimpia-rendszer átalakításával kapcsolatban egy válaszlevél vázlatát írja meg, melyben tisztázzuk az MDSZ-szel részleteket, illetve további információt kérünk. Az Elnökség a témát a következő ülésén tárgyalja újra.

A 2023. évi Hungária Kupára Tokaj központtal került sor, a lebonyolításról Paskuj Mátyás, a Versenybíróság elnöke tájékoztatta az MTFSz elnökségét. A terepek a Nyírségben Nagykálló mellett (1. nap), Tokajban (3. nap), illetve a Zempléni-hegységben (2-4-5. nap) kerültek kijelölésre, a versenyek térképeit Forrai Gábor, Forrai Miklós és Zelei Ferenc készítették. A versenyközpontnak a rakamazi Tisza Kemping és Kalandpark adott otthont, a legtöbben itt laktak, itt zajlottak esténként az eredményhirdetések és az esti tájfutó bulik is. A versenyen végül 775 versenyző állt rajthoz 26 országból. A külföldi résztvevők aránya jónak mondható, a magyar versenyzők létszáma viszont elmaradt a várakozástól, melynek több oka is lehetett (Szenior VB közelsége, utazási távolságok, magas általános költségek, stb.). A Hungária Kupa hagyományaihoz híven több, tájfutáshoz kapcsolódó kísérőverseny is volt. A versenyen óvás, különösebb sportszerűtlenség nem történt. Összegezve az indulók számát kivéve minden tekintetben sikeres verseny volt a 2023. évi tokaji Hungária Kupa, melyet a versenyzői visszajelzések is igazoltak. Az MTFSz elnöksége megköszönte Paskuj Mátyás és csapata áldozatos munkáját.

Lengyel Ádám, a 2024. évi Felnőtt Tájfutó EB Szervezőbizottságának elnöke számolt be arról, hogy a verseny előkészületei időarányosan jól állnak, de rengeteg feladat van még hátra. Nyáron megtörtént a második ellenőrző bírói látogatás, melyen a TV-adás rendezője is részt vett, így a tanácsaik alapján folyhat tovább a munka, a szervezés pedig technikai oldalról jól áll. Komoly probléma a mobilkommunikációs lefedettség, mely a TV-közvetítés elengedhetetlen követelménye. Június elején megjelent az esemény első bulletinje, augusztusban a Rendezőség a csehországi Világ kupán szerzett tapasztalatokat. A közeljövőben tervezik a Hungária Kupával együtt a kommunikáció felélesztését, mely több honlap hírt jelent, valamint az EOC2024 Facebook oldal elindítását. Lengyel Ádám a legnagyobb kockázatnak továbbra is az esemény pénzügyi stabilitását látja. Ezen az MTFSz elnökségének több tagja is dolgozik, eredményt az ősz második felére várunk. A Rendezőség továbbra is számít az MTFSz segítségére, illetve a magyar tájfutó társadalom támogató hozzáállására. Az EB kísérőversenyeként a Hungária Kupára is augusztus 16-20. között kerül sor, a Gerecse TC és a Gödöllői Kirchhofer SE koordinálásában. A Hungária Kupa rendezése marketing szempontjából kisebb késésben van, melynek fő oka, hogy a versenyközpont keresése jelentősen elhúzódott. Végül rengeteg munka után sikerült megtalálni a tökéletes helyszínt, az iszkaszentgyörgyi kastély parkját. A versenykiírás céldátuma 2023. szeptember 30, a kiírás megjelenésével a marketinget is magasabb fokozatra tervezik csavarni a rendezők. A Hungária Kupa összes térképét a Tabáni Spartacus SKE fogja biztosítani. A jelenlegi tervek szerint az öt versenynap két arénából megvalósítható, így csak egyszer lesz szükség költözésre. A nulladik napon prológ lesz a külföldön is kuriózumnak számító gánti bányában. A Hungária Kupa programja mindenképpen úgy lesz alakítva, hogy az EB-szurkolást ne zárja ki, így ez jó kiegészítő program lehet a versenyzés mellett mindenkinek. Kovács Balázs Lengyel Ádám időközi beszámolóját megköszönte és sok sikert kívánt az Elnökség nevében a további munkához.

Kovács Gábor terjesztette elő a javaslatot az MTFSz díjazási szabályozására. Az előző elnökségi ülésen bemutatott dokumentumot véglegesítette, így egyetlen iratban lettek összefésülve az MTFSz által kiadott díjak, szabályaik és feltételrendszerük. Az MTFSz elnöksége új díjat is alapított: a Kiváló Feltörekvő Térképkészítő díjat összesen egy alkalommal lehet megkapni és az új térképjavítók munkáját ösztönzi.

Juhász Júlia tájékoztatott a téli Szintvonal előadássorozat előkészületeiről. Marad a keddi 19:00-s kezdés, egyelőre tíz előadással terveznek. Az előadássorozat több területet érintve az általános tájékozottságot növelné: térképész, edzői, versenybírói témában is lesznek előadások; aktuális trendeket, változásokat mutat be a világból, naprakész információkat biztosít. A következő télen egy nagyobb blokk segíti elő az edzők továbbképzését. Az Elnökség a tervezett programot megvitatta és javaslatokat adott új témák beemelésére is. A teljes téli Szintvonal előadássorozat programja várhatóan október végén jelenik meg.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • Az előző ülés óta online szavazással az elnökség felvette a Szövetség tagszervezetei sorába a Mecsekre Fel Tájékozódási Futó Clubot.
  • Az MTFSz a Szlovák Tájfutó Szövetséggel közösen pályázatot nyújtott be a 2025. évi Trail-O VB megrendezésére, a két magyarországi versenynapra Tapolca-Sümeg környékén kerülne sor augusztus végén.
  • Az Irány Velünk! Programra az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól megérkezett a 2023. évi 60 millió forint támogatást. A program állásáról Kovács Balázs tájékoztatta röviden az Elnökséget. Az idei cél 30 tájfutó pálya létrehozása és ezekhez események szervezése. A teljesítéseket mérő mobil applikáció várhatóan csak 2024 elején lesz készen, így az események kampányszerű meghirdetése is márciusra várható. A munka elkezdődött, melyet Jónás Ferenc és Ormay Mihály programkoordinátorként, Szalay Levente térképkoordinátorként segít.
  • A 2023. évi Monspart Sarolta-díj a tájfutásért díjátadó ünnepség időpontját az elnökség 2023. november 9. csütörtök 11:00-ra módosította.
  • Juhász Júlia egy vitaanyagot állított össze egy esetleges kieséses sprint magyar bajnokság bevezetéséről. Az elnökségi tagok elmondták a kérdésben a véleményüket, végül az Élsport Bizottság kapta meg a feladatot, hogy járja alaposan körbe a problémát és referáljon róla az Elnökségnek egy későbbi időpontban.
  • Az MTFSz SPORTident készletének kezelését Magyar Tamástól 2023. szeptember 1-jével Egei Petra vette át.