Kovács Balázs és Less Áron indította az ülést a Tájfutásért Alapítvány további működéséről szóló javaslattal. A Tájfutásért Alapítvány az utóbbi hat évben korlátozottan működött. A 2017-ben megszavazott kuratóriumváltás végül különböző adminisztratív okokból nem lett bejegyezve a Fővárosi Törvényszéknél, így a kuratórium tagsága hivatalosan nem változott. Az utóbbi években Scultéty Márton társadalmi munkában intézte az Alapítvány könyvelését és küldte be az éves beszámolóit. A kuratóriumi elnök Dr. Dobrossy István egészségügyi okokból nem tudta az utóbbi években a megfelelő munkát elvégezni. 2023. március 27-én a Tájfutásért Alapítvány további sorsáról online egyeztetett Dr. Dobrossy István kuratóriumi elnök, illetve az Alapítvány alapítói képviseletében Kovács Balázs MTFSz elnök és Less Áron MTFSz főtitkár. A megbeszélés alapján az Elnökség azt az utat választotta, hogy az Alapítvány szűnjön meg, miután a jelenlegi vagyonát (mely közel kétmillió forint) felhasználta. Addig azonban az Alapítványt működőképessé kell tenni, Dr. Dobrossy István tovább vezetné az alapítványt két kuratóriumi taggal (Veresné Sipos Etelka, illetve az MTFSz Utánpótlás-fejlesztési Bizottsága képviseletében ifj. Kiss György). Az Alapítvány a következő 4-6 félévben pályázatokat írna ki (mint ahogy azt a napokban is megtette) és feléli a vagyonát. Amikor az Alapítvány vagyona a 300.000 Ft alapítói hozzájárulás alá süllyed, az MTFSz elnöksége határozatot hozhat annak megszüntetéséről, melyet Dr. Dobrossy István ügyvédi irodája le is bonyolít majd.

Hajnal Zsolt ismertette a Gazdasági Bizottság 2023. évi munkatervét. A Gazdasági Bizottság 2023. év munkatervének egyik alappillére a sportág finanszírozási lehetőségeinek a bővítése, illetve meglévő folyamatok megtartása mellett azok továbbfejlesztése. Fontosnak tartják a tájfutó társadalom összefogásán alapuló bevételeket is, hiszen ezen csatorna adja a stabil alapot a működéshez. 2023. évi egyedi feladataik a Sport TV közvetítések szponzori bevételeinek biztosítása, szponzori kapcsolatok kiépítése, a meglévő kapcsolatok tovább erősítése, a sportágon belüli támogatási források fejlesztése, a Magyar Tájékozódási Futásért Támogatói Program menedzselése. A Sprint Liga díjazásához is ők keresik meg a szponzori hátteret. Végeznek pályázatfigyelési szolgáltatást, illetve a források növelése érdekében olyan szervezetekkel, személyekkel építenek kapcsolatokat, melyek felhasználásával a sportágunk szélesebb körben ismertebbé válhat. Új tervük, hogy kialakítsanak egyfajta „ügynöki rendszert”, mely lehetőséget biztosítana a Szövetség pénzügyi forrásainak növelésére, amelyben a közreműködő személy vagy szervezet is megtalálja az érdekeltségét. Szeretnék az MTFSz tulajdonában lévő versenyek nevét értékesíteni, illetve tájfutó játékokat értékesítenének rendezvényszervező cégek részére, csapatépítő rendezvények lebonyolításával.

Juhász Júlia következett a Humán Erőforrás és Oktatási Bizottság munkatervével. A Bizottság az MTFSz új bizottsága, fő célja a tájékozódási futáshoz köthető szakmai tudásszint fejlesztése, tapasztalatok átadása. A Bizottság a további bizottságok munkáját nem átvenni, hanem ahol szükséges, ott megtámogatni szeretné. A Bizottságot Juhász Júlia vezeti, további tagjai Krasznai Orsolya, Sárközy Zsófia és Scultéty Márton.

2023. évi fő vállalásaik:

  • Szintvonal előadássorozat szervezése és lebonyolítása. A rendszer jól működik, jó a fogadtatása. Az elmúlt télen az induló év inkább ismeretterjesztő előadásaihoz képest egy komplex versenybíró képzési előadássorozat zajlott, a Versenybizottság szervezésében és gondozásában. Kérdés, hogy a következő évi sorozat esetében milyen bizottsági igények merülnek majd fel.
  • Edzői Konferencia szervezése. A 2022. évi konferencia sikeresen lezajlott, erős nyomás érkezett az eseményt megelőző napokban az online közvetítésre. Felmerült a kétszintű továbbképzés (kezdők és haladók) igénye.
  • Edzői hírlevél elindítása. Az Edzőbizottság és az Utánpótlás-fejlesztési Bizottság támogatja a létrehozását. Célja a tájfutó edzői ismeretek bővítése, tudás és tapasztalatok átadása, ötletek megosztása, linkek, honlapok, csatornák terjesztése lenne. Akkor tud hosszabb távon működni, ha az edzők is küldenek hozzá anyagokat, ötleteket, fordítanak szakmai cikkeket, közreadnak edzéspéldákat és külföldi elemzéseket, a kiemelt edzők pedig átadják tapasztalataikat. 2024-re évi 10 megjelenést vállalnának, 2023. szeptemberi kezdéssel.
  • Online Tudástár fejlesztésének ösztönzése, a különböző Bizottságok által javasolt szerkezetben anyagok feltöltése.
  • Önkéntesség szorgalmazása: adatbázis létrehozása. A tájfutó szervezetek megszólítása, hogy segítsenek egy olyan adatbázis létrehozásában, amely az önkéntesek keresleti és kínálati igényének összekapcsolását segíti.

A Trail-O szakág 2023. évi munkatervét Miháczi Zoltán mutatta be. A szakági versenynaptár készen van, az eTempO sorozat egész évben zajlik. Terepi versenyek a második félévben lesznek: a Hungária Kupa kísérőversenyeként, egy önálló hétvégeként Öskün, mely magyar bajnokság és Világranglista-verseny is lesz a Zalaegerszegi TC és a Tipo TKE rendezésében, valamint az Éjszakai OB napján, a Nyírségben. A csehországi világbajnokságon idén is teljes csapatot kívánnak indítani az Open kategóriában, Para kategóriás versenyzőt idén nem terveznek küldeni.

Miháczi Zoltán folytatta, ezúttal a Versenybizottság vezetőjeként. A Versenybizottság 2023-ban is szokásos feladatait végzi. A versenybírói tudástár kialakítása megtorpant, de a jelenleg is zajló versenybírói tanfolyam és továbbképzés eredményeképpen ennek előállításához komoly anyag – előadás videó, előadás anyag, rengeteg külső információra mutató hivatkozás és kérdésbank – áll rendelkezésre. A versenybírói tanfolyamon eddig 72 új versenybíró tett sikeres vizsgát, további 30 főnek eddig nem sikerült a követelmények teljesítése. 75 fő ugyanitt továbbképzésen vett részt, az érdeklődés tehát hatalmas volt. A versenyértékelési rendszer kidolgozása az IT Bizottsággal közösen ebben a félévben elindult, remélhetőleg 2023. második félévében el is indulhat az éles rendszer.

A Sport TV-ben bemutatandó tájfutó magazinműsor kapcsán Hajnal Zsolt tájékoztatta az Elnökséget. Az első adás forgatása már lement, adásba május 15-én kerül. A költségek fedezete az egész évre továbbra sem áll a Szövetség rendelkezésére, azon az MTFSz Gazdasági Bizottsága továbbra is dolgozik. Amennyiben mégsem jönne össze támogatóktól a költségfedezet nagyobb hányada, az MTFSz-nek opciója van arra, hogy a nyári időszak utáni adásokat lemondja, erről július 24-én dönthet az Elnökség.

Paskuj Mátyás, a Marketing és Kommunikációs Bizottság vezetője számolt be a Tájfutás Világnapja előkészületeiről. A Tájfutás Világnapja rendezvények 2023-ban a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) kiírása szerint május 17-23. között kerülhetnek megrendezésre. A fő cél idén is a tájékozódási futás népszerűsítése az iskoláskorú gyermekek körében, biztosítani a sportág ingyenes kipróbálását a lehető legszélesebb bázisnak. Jelen pillanatban 26 helyszín regisztrált 40 eseménnyel, legnagyobb részük térkép- oklevél- és matrica támogatást is kért. Cél a tavalyi létszám, 36 eseményen 7.481 résztvevő elérése, felülmúlása. További egyeztetéseket végez a Marketing és Kommunikációs Bizottság új helyszínek bevonása, a létszám növelése érdekében. Az előkészületeket a Szövetség részéről Nagy Krisztina, a Marketing és Kommunikációs Bizottság tagja irányítja. Az egyesületeket több alkalommal tájékoztatják az eseményről és a legfontosabb információkról, melyekkel nagyjából egyidőben honlap- és facebook bejegyzés is megjelenik. A Világnap honlapot (https://www.tajfutas.hu/vilagnap) folyamatosan frissítik, itt érhetőek el a Magyarországon regisztrált események. Az eseményeket a közösségi média és más online felületeken is népszerűsítik. Az egyesületeknek idén is szükséges regisztrálni az eseményeket az IOF Tájfutás Világnapja honlapján (http://worldorienteeringday.com/index.php/auth), az MTFSz igény esetén segítséget nyújt a regisztrációban is. A központi – és egyben az eseményt nyitó – rendezvényre a Városligetben kerül sor május 17-én a Tabáni Spartacus SKE rendezésében. Ezúton is kéri az Elnökség, hogy minél több egyesület kapcsolódjon be a munkába és tartson helyi rendezvényeket.

Paskuj Mátyás az augusztus 5-9. között, Tokajban megrendezendő 2023. évi Hungária Kupa szervezési előkészületeiről tájékoztatta az Elnökséget, amelyek időarányosan megfelelően haladnak. Az 1. napra Nagykálló mellett, a harangodi Téka-táborban kerül sor, a 2., 4. és 5. napot Erdőbényén, a 3. napot Tokajban rendezik meg. A térképek készítése jól halad, lassan kezdetét veszi a pályakitűzés is. A versenykiírás megjelent, a szórólapok osztása folyamatos, a kassai Szenior VB rendezőivel együttműködnek a közös promóció érdekében. Mindenféle kategóriájú szállást tudnak kínálni, a Versenyközponthoz nagyon közel. Az első nevezési határidő május 21., eddig 10 országból közel 50 nevezés érkezett.

A 2024. évi Hungária Kupa a Gerecse Tájfutó Club és a Gödöllői Kirchhofer József Sportegyesület rendezésében, a 2024. évi Felnőtt Európa-bajnokság kísérőversenyeként kerül megrendezésre. A szervezési előkészületekről az Elnökséget Mauer Lajos szervezőbizottsági elnök, ifj. Kiss György elnökhelyettes és Lengyel Ádám, a Felnőtt EB Szervezőbizottságának vezetője tájékoztatta. A Szervezőbizottság a két egyesület tagjaiból megalakult, az EB-t szervező Tabáni Spartacus SKE hamarosan delegál hozzájuk még egy olyan személyt, aki a két verseny közötti információáramlásért lesz felelős. A rendezők fő célja, hogy a Hungária Kupa a Felnőtt EB kisérőversenyeként a hazai és külföldi indulóknak, kísérőknek nyújtson versenyzési, szórakozási lehetőséget úgy, hogy mellette lehetőségük legyen szurkolni az EB-n résztvevő válogatott versenyzőknek. Kialakult a verseny programja, ami augusztus 15-én a nulladik nappal a gánti bányában kezdődik, majd az ötből négy napon futhatnak a versenyzők az EB terepein, míg a 3. nap a bodajki Gaja-szurdokban lesz. A fő verseny mellett a Hungária Kupákon megszokott kiegészítő versenyek (Éjszakai, Mobil-O, Sörvált-O) megrendezését is tervezik. A Versenyközpont tekintetében két opciójuk van, végső döntés májusban várható. A verseny marketing kommunikációját megkezdték, de az intenzívebben csak a 2023. évi Hungária Kupa után fog beindulni, a Felnőtt EB kommunikációjával összhangban.

Az MTFSz elnöksége mindkét jövőbeni Hungária Kupa rendezői tájékoztatását megköszönte és megállapította, hogy az előkészületek időarányosan megfelelően haladnak.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • Az MTFSz által vásárolt diszkont kincstárjegy után 21,5 millió Ft-ot kapott vissza a Szövetség. Ezt újra befektettük és 2024. február 21-én 23.550.000 Ft-ra számíthatunk belőle.
  • Március 23-án kapott az MTFSz értesítést a 2023. évi állami támogatásról, melynek teljes összege 26.623.802 Ft lesz: 17.623.802 Ft a működési támogatás, 2.000.000 Ft a Világjátékok felkészülési támogatás, 7.000.000 Ft pedig a szakmai fejlesztési támogatás, mely összesen több mint két és fél millió forinttal haladja meg a 2023. évi költségvetésben tervezettet.
  • Március 30-án Kovács Balázs és Less Áron részt vett a 2024. évi Felnőtt Európa-bajnokság online Szervezőbizottsági ülésén. A rendezéssel jelenleg minden rendben van.
  • Április 14-15-én a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) FootO (Tájfutó szakági) Bizottsága Budapesten ülésezett. A Bizottságnak Less Áron továbbra is tagja.
  • Április 16-18. között került sor a 2027. évi veszprémi Felnőtt VB pályázat IOF általi megtekintésére, lásd korábbi hírünket.
  • Április 24-én a Hegyvidéki Önkormányzat és a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány emlékfa ültetést és emlékfutást rendezett világbajnoknőnk tiszteletére. Az eseményen Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett. A részletekről Kovács Balázs számolt be röviden.
  • Gyenizse-Nagy Balázs naptárreferens a 2024. évi előzetes országos versenynaptárat terjesztette az Elnökség elé, amit el is fogadtak.
  • A 2023. évi Tájfutó Világkupa 1. fordulójára április 27-30. között, a norvégiai Østfold tartományban kerül sor. Fehérvári Dániel szövetségi kapitány a következő csapat részvételére tett javaslatot: Baumholczer Máté, Gerber Csaba, Jónás Ferenc; Sárközy Zsófia; az elnökség ezt megszavazta. Ahogy arról már beszámoltunk, a verseny azóta már le is zajlott.
  • Te Szedd hulladékgyűjtési akciót szervezett az MTFSz Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottsága Budapesten április 23-án a Hűvösvölgyben, illetve április 26-án a Margitszigeten.
  • Kovács Gábor a bizonyos megyékben fennálló jelentős személyi ellentétekre hívta fel az Elnökség figyelmét, melyek évek óta jelen vannak és a sportágunk, illetve az említett egyesületek megítélését nagymértékben rontják. Az MTFSz elnöksége ezúton hívja fel minden sportági vezető figyelmét arra, hogy próbáljanak meg személyes ellentéteiket félretéve együtt dolgozni a tájékozódási futás pozitív megítélése érdekében.