A 2019-es Felnőtt Világbajnoksághoz hasonlóan a norvégiai Østfold megye volt a házigazdája az idei Világ kupa sorozat első állomásának is. A sarpsborgi versenyközpont megegyezett az akkorival, az aréna pedig mindössze 12 kilométerre helyezkedett el a négy évvel ezelőttitől: a Mørki golfpálya helyett ezúttal a Våleri gokart centrumba futottak be a versenyzők.

Csütörtökön egy hosszútávú versennyel indult a program. A női és férfi győztes idők azonos szintre hozásának első lépéseként az idei szabályozásnak megfelelően a női pályának 82, a férfi pályának pedig 90 percre tervezték a győztes idejét.

A nőknél szokás szerint az volt a kérdés, hogy meg tudja-e valaki szorítani Tove Alexanderssont. Ezúttal Sara Hagström állt ehhez a legközelebb, aki a pálya negyédéig vezetett, ám a leghosszabb átmenetben (az ötös pontra) Alexandersson átvette a vezetést és onnantól tartotta fél perc körüli előnyét, ami a pálya legvégén 55 másodpercre nőtt. Hogy a két svéd mennyire kiemelkedett a mezőnyből, azt jól mutatja, hogy az a Marie Olaussen lett a harmadik, aki a pálya háromnegyedét Hagströmmel teljesítette és Alexanderssontól majdnem öt percet kapott. Sárközy Zsófia az 55. helyen végzett.

A férfiaknál három versenyző kiemelkedett a mezőnyből, hamar látszott, hogy a győztes az Emil Svensk, Mertin Regborn, Kasper Fosser hármasból kerül ki. A hosszú átmenetekben eléggé szétszóródott a mezőny, ám mivel mindegyiküknek volt jobban és rosszabbul sikerült útvonalválasztása is, a végeredmény nagyon szoros lett. A pálya nagy részén a remekül kezdő Svensk vezetett, aztán egy hosszabb átmenetben túl nagyot került, így olvadt az előnyéből, de az átfutón még Regbornnal szemben nyolc másodperc, Fosser-val szemben majdnem egy perc fórja volt. A második körön aztán zárult az olló és Fosser végül az utolsó hosszú átmenet megnyerésével (bevállalt egy hosszabb útfutást) és az utolsó emelkedő megnyomásával az utolsó előtti ponton átvette a vezetést és végül három másodperccel megverte Svensket és kilenccel Regbornt. A negyedik helyezett Matthias Kyburz már két percen kívüli hátrányban volt. Jónás Ferenc 13’15” lemaradással a 44. helyet szerezte meg az erős mezőnyben, Gerber Csaba 65. lett, Baumholczer Máté pedig 77.

Egy pihenőnap után szombaton következett a másik egyéni verseny, a középtáv. A nőknél mintha indigóval másolták volna a két nappal korábbi eseményeket: Sara Hagström nagy futással átvette a vezetést és a célban kellett kiizgulnia, hogy Tove Alexandersson ehhez képest mennyit jön. Sokáig úgy tűnt, hogy a sorrend változatlan marad, Alexandersson előnye fél perc körül alakult a pálya középső részén. Aztán három ponttal a cél előtt egy félperces hibával három másodperc hátrányba került, a következő átmenetben ezt öt másodperces előnnyé alakította, majd az utolsóelőtti átmenetben azonos időt futottak. Az utolsó pontra menet (ami az egész verseny legrövidebb átmenete volt, majdnem összeért a két karika) viszont beleszaladt egy kisebb mocsárba, tíz másodpercet vesztett és így Hagström nyert. Ezzel Sara Hagström élete első Világ kupa győzelmét szerezte meg. A harmadik helyre az idei évtől svájci színekben szereplő Natalia Gemperle ért oda. A svédek dominálták az eredménylista elejét: az első 14 helyezettből nyolcat ők adtak. Sárközy Zsófia a 77. helyen végzett.

A férfiaknál folytatódott Kasper Fosser sikertörténete, ma sem talált legyőzőre. A pálya első harmada után vette át a vezetést és azt magabiztosan meg is tartotta a célig. Matthias Kyburz 16, Gustav Bergman 30 másodperccel végzett mögötte, az első három sorrendje már a pálya közepén levő hosszú átmenetben kialakult és nem is változott a célig. Jónás Ferenc a 61., Gerber Csaba a 81., Baumholczer Máté a 103. helyen zárt.

Vasárnap egy erdei váltóversennyel ért véget a Világ kupa programja. A nőknél az első futóknál tíz váltó érkezett egy percen belül, Hanna Lundberg a svéd egyes váltót hozta az élen, Sárközy Zsófia egy vegyes váltó tagjaként a 30. helyen váltott. A második körben féltávig együtt haladt a vonat, amikor Tove Alexandersson egy kétperces hibával leszakadt a vezető nyolcas bolyról. A pálya végét a norvégok bírták a legjobban, az ő két váltójuk jött az első két helyen, de a svéd kettes és hármas, a svájci és az észt váltó is hét másodpercen belül befutott. Alexandersson a kilencedik helyen érkezett majdnem háromperces lemaradással. A harmadik futóknál sokáig szorosan alakult a verseny, a vezető ötösből az észtek maradtak le elsőnek, már a távoli első pontra menet, majd a norvég kettes váltó az első kör derekán. Az átfutó előtt a norvég Andrine Benjaminsen egy félperces hibával leszakadt a bolyról, de a kis körön utolérte őket. A pálya végi fizikai csatát végül Lisa Risby nyerte, így a svédek az elvérző bombaerős csapatuk (amelyik végül hetedik helyen zárt) helyett a kettes váltóval nyertek, Simona Aebersold 12 másodperc hátránnyal a svájciakat hozta a második helyre és Andrine Benjaminsen a norvégokat a harmadikra.

A férfiaknál az első futóknál nagy vonatozás volt, az első 18 váltó 75 másodpercen belül érkezett, Ruszlan Glibov révén az ukránok váltottak elsőnek. Gerber Csaba a második hullám élén, a 19. helyen futott be 2’45” hátránnyal. A második körben szűkült az élmezőny, Joey Hadorn a svájciakat hozta az élen, de a finn és két-két norvég és svéd váltó 12 másodpercen belül érkezett, míg a többiek két percen kívül kerültek. Jónás Ferenc egyet előrelépve a 18. helyen hozta a magyar váltót. A harmadik futóknál igazi sztárparádé volt: Kasper Fosser, Matthias Kyburz, Gustav Bergman és Miika Kirmula csaptak össze a dobogós helyekért. Gustav Bergman ismét bizonyította, hogy igazi váltó specialista: már az első farstából az első helyen került ki, a másodikban pedig leszakította a többieket látótávolságon kívülre és annak ellenére, hogy ő egyedül haladt, tartotta egyperces előnyét az átfutóig. A kiskörön ugyan közelebb kerültek hozzá, de az első helye nem forgott veszélyben a célig, ezzel a svédek mindkét nemnél nyertek. Az üldözők közül meglepetésre elsőnek Kasper Fosser szakadt le, aki nem bírta a többiek tempóját. A svédek mögötti dobogós helyek igazán szoros befutócsatában keltek el: Miika Kirmula hajrázta le mellbedobással Havard Sandstad Eidsmot és Matthias Kyburzot, így a finneké lett az ezüst és a norvégoké (a kettes váltójuk révén) a bronz. Baumholczer Máté a 28. helyen érkezett, ami a Világ kupában (ahol minden nemzetnek csak a legjobb váltója számít) a 16. helyet jelentette.


A Világ kupa összetettet a hölgyeknél Tove Alexandersson és Sara Hagström vezeti azonos pontszámmal (180), a harmadik Natalia Gemperlének (100) majdnem a dupláját gyűjtve. A férfiaknál a száz százalékos Kasper Fosser (200 pont) mögött van holtverseny Emil Svensk és Matthias Kyburz között (130-130 pont). A csapatversenyt a svédek vezetik.

A következő Világ kupa fordulóra augusztus elején kerül sor Csehországban, ott négy versenyt is rendeznek: két sprintet (egyéni és váltó) és két erdeit (középtáv és hosszútáv).

Fotó: IOF