A napirend előtt Bugár József kért szót, melyben az MTFSz Felügyelő Bizottsági tagságáról történt lemondását indokolta. Elmondása szerint az MTFSz korábbi elnökeként nem tudott kellően független maradni, sokkal inkább támogató, nem pedig felügyelő állásponton volt. Úgy érzi, hogy az MTFSz jövőbeni sikeres működéséhez szerencsésebb lenne kritikusabb Felügyelő Bizottsági elnököt választania a Közgyűlésnek.

Elsőként Fehérvári Dániel számolt be a felnőtt válogatott 2022. évi működéséről. A csúcsprogram a júniusi dániai Felnőtt Sprint VB volt, fontos verseny volt a svájci Egyetemi VB és a Világkupa, valamint 1-1 fő részt vett az amerikai Világjátékokon, illetve az észtországi Felnőtt EB-n. Ezeket egészítette ki még 8 edzőtábor, illetve felkészülési verseny. A dániai Felnőtt VB eredményei a vártnál jobban alakultak, köszönhetően elsősorban a kieséses sprint versenyszám sikereinek, ahol Bakó Áron 18., Sárközy Zsófia 25. és Baumholczer Máté 31. helye is pályafutása legjobb egyéni VB-eredménye! A sprint váltó a papírformának megfelelően szerepelve 13. helyen zárt, az egyéni sprintversenyen pedig – bár a fiúk nem, de mindkét női versenyző döntőbe jutott, jól is szerepeltek, Mérő Dominika 29. helye kiváló eredmény. A svájci Egyetemi VB-n az eredmények némileg elmaradtak a várakozásoktól: Ormay Mihály 11. és Sárközy Zsófia 17. helyei lettek a legjobb egyéni eredmények. Az erdei váltón a fiúk a 7., a lányok a 8. helyen végeztek, a sprint váltónk 7. helyen ért célba, de az egyik versenyző nem érintette a céldobozt, így kizárásra kerültek. A szövetségi kapitány szerint a formaidőzítés lehetett a vártnál picivel rosszabb szereplés egyik oka, illetve többeknek az Egyetemi VB már a második - harmadik világversenye volt ebben az évben. A svájci Világ kupa a 2023. évi Felnőtt VB előversenye volt. A váltóversenyen a fiúk a 14., a lányok a 13. helyen végeztek, az egyéni versenyeken Sárközy Zsófia 52., Mérő Dominika 53. és a fiúknál Ormay Mihály 68. helye lett a legjobb eredmény. A verseny és az azt követő edzőtábor jól szolgálta a jövő évi VB felkészülést. Az amerikai Világjátékokra Sárközy Zsófia kvalifikálta magát névre szóló kvótával, ahol a középtávon 17., sprinten 22. helyezést ért el, melyek kifejezetten jó eredmények! Az észtországi Felnőtt EB-n Gösswein Csaba képviselte a magyar színeket, ahol mindkét egyéni versenyszámban a középmezőnyben végzett. Fehérvári Dániel a 2022. évet összességében pozitívnak ítélte, a versenyzők hozzáállásával nagyon meg volt elégedve. Köszönetet mondott a versenyzőknek, felkészítőiknek és a válogatott munkáját segítőknek is. A továbbfejlődés érdekében úgy gondolja, hogy több hangsúlyt kell fektetni a szisztematikus munkára, az együtt készülésre és önmaga fejlesztésére. A versenyzők számára még inkább támogató környezetet kell biztosítani a felkészülés során és a versenyeken, illetve a hazai Felnőtt EB felkészülést is meg kell kezdeni. Az Elnökség a beszámolót hosszasan megtárgyalta, végül pedig elfogadta.

Az utánpótlás válogatott beszámolóját Gera Tibor ismertette. A fő esemény a többszöri halasztás után Salgótarjánban megrendezett Ifjúsági EB volt, melyet optimális felkészülés, három hazai edzőtábor és a lengyelországi Közép-Európai Ifjúsági Kupa előzött meg. Az Ifjúsági EB válogató versenyeik rendben lezajlottak, a szövetségi kapitány Máramarosi Ritát válogatta be szubjektív alapon, az Elnökség által jóváhagyott keret utazott az EB-re. Az egyes futamok és váltók beosztásának egyeztetése az edzőkkel és a versenyzőkkel már az utolsó edzőtáborban megtörtént. A salgótarjáni Ifjúsági EB jó hangulatban telt és ehhez szerencsére kiváló eredmények is társultak. A hosszútávú versenyen talán még egy kicsit meg voltak illetődve versenyzőink, melyet jól tükröz, hogy az ezüstérmes Csoboth Márton és a bronzérmes Mikes Janka közel sem voltak elégedettek a futásukkal. A sprintversenyen ritka magyar siker született, a négy kategóriából háromban hazai győzelemnek örülhettünk Mikes Janka, Máramarosi Rita és Csoboth Márton révén, Felföldi Tamás pedig ezüstérmet szerzett. A váltóversenyen a serdülő fiúk és lányok is 2., az ifjúsági lányok pedig az 5. helyen végeztek, a csapatversenyt a 3. helyen zártuk. Az Elnökség az Ifi EB szereplést nagyon jónak ítélte, a beszámolót elfogadta, a szövetségi kapitány és segítői éves munkáját pedig megköszönte.

Kovács Gábor és Kovács Balázs következett a Monspart Sarolta-díjról szóló napirendi ponttal. A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség 2022-ben adja ki először a Monspart Sarolta-díjat, melyre szeptember 30-ig lehetett javaslatokat tenni. A határidőig hivatalosan 7 javaslat érkezett be, 4 különböző személyre. A beérkezett javaslatokat egy háromtagú munkacsoport tekintette át, akik egyhangúlag fontosnak tartották, hogy a leendő díjazott vagy díjazottak személye a Monspart Sarolta-díj javaslattételi felhívásában foglaltaknak megfelelően „elsősorban ne a tájékozódási futás belső köreiből kerüljön ki”. A munkacsoport így 3 főre szűkítette a jelöltek körét, közülük az Elnökség titkos szavazáson választotta ki a díjazandókat. Az Elnökség beszélt a díjátadó ünnepségről is, melyre Monspart Sarolta születésnapján, november 17-én kerül sor, sajtónyilvános esemény keretében, a Magyar Sport Háza földszinti nagytermében. Az ünnepségen elsősorban a sportág dinamikus és fiatalos arcát kívánjuk megmutatni. Az esemény szervezője az újjáalakuló MTFSz Marketing és Kommunikációs Bizottság lesz.

A Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület 2022. július 31-én az MTFSz-nek benyújtott kérelmében kérte méltányossági alapon az idei átigazolási szezonhoz kapcsolódó díjak elengedését. A 2022. augusztus 1-jei elnökségi ülésen értelmezési problémák miatt az a határozat született, hogy az Elnökség a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesületbe átigazoltak részére az átigazolási díj megfizetését felfüggeszti, az október 17-i ülésén az ezirányú kérelmet újra megtárgyalja. Összesen 43 fő igazolt a Szegedi Vasutas SE-ből a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesületbe, ebből 4 fő I. osztályú vagy válogatott versenyző, így az utánuk fizetendő átigazolási díj összege 158.000 Ft. Less Áron az MTFSz Alapszabályát megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a tagdíj, illetve minden egyéb, a tagokat terhelő, kötelező jellegű befizetési előírás meghatározása az MTFSz közgyűlésének kizárólagos hatáskörébe tartozik, arról az Elnökség nem dönthet. Ezt az értelmezést az MTFSz elnöksége elfogadta, így a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület átigazolási díj elengedésével kapcsolatos méltányossági kérelmét illetékesség híján elutasította, ugyanakkor javasolta, hogy az egyesület vegye fel a kapcsolatot az MTFSz Utánpótlás-fejlesztési Bizottságával és kérjen támogatást az utánpótlás-bővítési alapból.

Az egyebek között szerepelt, hogy:

  • Az előző ülés óta elektronikus szavazáson döntött az elnökség arról, hogy az ÉNIDŐ Életmód és Sportegyesületet felvette a Szövetség tagjainak sorába.
  • Az MTFSz Fegyelmi Bizottságának a Dunántúl Kupán történt fizikai atrocitással kapcsolatos határozata az MTFSz adatbankban anonimizálva megtalálható, 2022. október 5-től jogerős.
  • Gyenizse-Nagy Balázs naptárreferens az Elnökség jóváhagyását kérte a 2023. évi végleges országos versenynaptárt illetően. Az előzetes versenynaptárhoz képest néhány változás történt, ezek az elnökségi ülést követően átvezetésre kerültek az MTFSz adatbankjában is.
  • A 2023. évi Országos Diákolimpia pótpályázatára az október 15-i határidőig egyetlen jelentkezés érkezett, a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület, valamint a Szegedi Bokorugró Tájfutó Sportegyesület pályázata, Szeged központtal, ópusztaszeri erdei tereppel. A pályázatot Less Áron főtitkár érvényesnek és megfelelő minőségűnek ítélte, ezért javaslata alapján az MTFSz elnöksége a pályázati folyamattól eltérően, jelen ülés keretében megbízta a jelentkezőket a 2023. évi Országos Diákolimpia megrendezésével.
  • A jövőbeni magyarországi Felnőtt Világbajnokság megszervezésére a Veszprémi Honvéd SE képviselői, illetve az MTFSz elnöke és főtitkára találkoztak Dr. Schmidt Ádámmal, a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős államtitkárával, aki szimpatizált a kezdeményezéssel. Az állami támogatás kérelmének beadása meglehetősen körülményes, jelenleg is zajlik, rendkívül részletes költségvetést és egyéb adatokat igényel. A kérelem beadása hamarosan megtörténhet, közben pedig az egyéb pályázati előkészületek is elindulhatnak.
  • A Veszprémi Honvéd SE kérelmet terjesztett be az MTFSz-hez, hogy a 2023-as Hosszútávú- és Pontbegyűjtő OB helyszínét módosíthassa. Az új helyszín Szentgál és Kislőd között található, az általuk korábban – a 2022 évi HOB és POCSB-ra – benyújtott pályázatuknak megfelelően. Ezen terep (részben) másik részén lett volna a 2022. évi kislődi HOB-PCSB is. Az Elnökség úgy ítélte meg, hogy a kérelem technikailag elfogadható, de a helyszín megváltoztatása miatt 100.000 Ft módosítási jogdíj megfizetésére kötelezte a Veszprémi Honvéd SE-t. Amennyiben a 2027. évi Felnőtt Világbajnokság beadott pályázatában az eredeti terep VB versenyterepként szerepel, a módosítási jogdíjat nem kell megfizetni.