Elsőként Sramkó Tibor és Kovács Gábor számoltak be az Ifjúsági EB megrendezéséről. Közel hatéves előkészítő munka, a COVID-19 miatti háromszori halasztás után a Salgótarjáni Dornyay SE és a Balassagyarmati Balassi Bálint KSE (kiegészülve néhány külsős rendezővel) egy sikeres Ifjúsági Európa-bajnokság megrendezésén van túl. A résztvevők szinte semmilyen problémát nem érzékeltek. Az utóbbi évek egyik legnépesebb Ifi EB-je volt a 2022-es, 34 országból érkezett 401 versenyzővel és 93 kísérővel, azaz összesen 494 résztvevővel. Az első két nap pályái talán túl hosszúak voltak, ugyanakkor a célterületek egy sokkal nagyobb versenyen is megállták volna a helyüket. A verseny költségvetése még hordoz néhány kérdőjelet magában, ha kapnak állami támogatást, akkor enyhén nyereséges lehet a rendezvény. Kovács Balázs MTFSz elnökként külön is gratulált a rendező csapatnak, kiemelve a két szervező egyesület munkáját.

Ahogy erről már külön cikkben beszámoltunk, az elnökség elfogadta a javaslattételi felhívást a 2022. évi Monspart Sarolta-díjra.

Hajnal Zsolt és Kovács Balázs ismertette az időszaki beszámolót a Sport TV-ben bemutatott Tájfutó Magazin első félévi sugárzásáról, annak tapasztalatairól. A műsornak az ide évre tervezett kilencből öt adása ment le az első félévben. A visszajelzések mind a televízió, mind a nézők, mind a versenyrendezők részéről rendkívül pozitívak: elmondható, hogy olyan magas minőségű képi anyagok lettek bemutatva a nyilvánosság felé, ami a sportágunk ismertségét, ezáltal a lehetséges új sportolók belépésének a lehetőségét is nagymértékben elősegíti. A nézettségi számok is folyamatosan emelkednek: a Középtávú és Váltó OB-ról szóló részt közel százezren látták és a Sport TV a szerződött 3 helyett 12 alkalommal ismételte. Az MTFSz elnöksége is pozitívnak látja a műsorok hatását, az év végén újra áttekinti a tapasztalatokat és értékeli az együttműködést.

Juhász Júlia és Hajnal Zsolt terjesztette elő a 2023. évi Tájfutó Gála megrendezésével kapcsolatos napirendi pontot. Az MTFSz elnöksége elkötelezett a Tájfutó Gála megtartása mellett, időpontnak 2023. január 28. szombatot jelölte ki. A Gála célja a tájfutó szezonra való visszatekintés, az év lezárása, a szövetségi díjak átadása ünnepélyes körülmények között, illetve kötetlen együttlét, ünneplés, szórakozás - együtt minden korosztálynak. A legégetőbb feladat a megfelelő helyszín megtalálása Budapesten, határideje október 1. A program a korábbi évek tapasztalatainak fényében lenne finomhangolva. A költségeket minimalizálni kell annak érdekében, hogy alacsonyabb szinten tudjuk tartani a belépőjegyek árát és ezáltal maximalizáljuk a résztvevői létszámot - a koncepció a 2022-es Gálához hasonló lesz, de remélhetőleg elegánsabb helyen kerül rá sor. A Gála a Szövetségnek várhatóan 350.000 Ft-jába fog kerülni.

A 2022. évi sportdiplomáciai történésekről Less Áron számolt be. Az IOF márciusban rendkívüli online, júliusban rendes hibrid közgyűlést tartott, ahol talán a legfontosabb döntés az volt, hogy a sportág olimpiai részvétele már nem elsődleges célja a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetségnek. Dr. Zentai László még további két évig marad az IOF elnökségi tagja, Less Áron pedig továbbra is a tájfutó szakági bizottság vezetője.

Scultéty Márton tájékoztatott a megyei referens és koordinátorok idei tevékenységéről. Hosszas huzavona után a Fővárosi Törvényszék végül 2022. május 17-i hatállyal mondta ki a megyei szövetségek megszűnését, melyről Scultéty Márton megyei referens írt egy hírt az MTFSz honlapra, illetve létrehozott egy új menüpontot a szövetségi honlapon a megyei koordinátorok listájával és elérhetőségükkel. A megyei koordinátorok kifelé is látható első tevékenysége a diákolimpiákkal kapcsolatos ügyek intézése volt, végül Békés megyét leszámítva minden megyei diákolimpia megrendezésre került. Az MTFSz Alapszabálya számos olyan feladatot utal a megyei koordinátorok hatáskörébe, amelyekhez az eseményszervező egyesületek aktív közreműködése szükséges - pl. a szervezők előzetes bejelentési kötelezettséggel tartoznak a megyei koordinátor felé többnapos edzőtábor, verseny, OB pályázat illetve új térkép készítése esetén. Sajnos ezeknek a versenyrendezők kevéssé tesznek eleget, fontos aktívan kommunikálni feléjük ezeket a kötelezettségeket. Bizonyos területeken az MTFSz szabályozások finomhangolása is szükséges lehet. Az Elnökség a 2022. év végén visszatér ezen pontok megtárgyalására.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • Az előző ülés óta elektronikus szavazással az elnökség támogatta, hogy Gösswein Csaba induljon az augusztus 3-7. között, Észtországban megrendezésre került Felnőtt Európa-bajnokságon.
  • Az MTFSz közel 20 millió forint értékben vásárolt diszkont kincstárjegyet (állampapírt), amiből 2023. áprilisban 21,5 millió forintot kapunk vissza.
  • Új szervezet kérte felvételét az MTFSz tagjainak a sorába: a Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete (TFSE). A szakosztály vezetője Magyar Tamás. Az elnökség egyhangúan támogatta a felvételüket.
  • A Szegedi Vasutas SE-ből kiváló Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület felvételét kéri az MTFSz tagjainak a sorába. Az egyesületet a Szegedi Törvényszék a közeljövőben jegyzi be. Az egyesület ezen kívül méltányossági kérelmet terjesztett be a Szövetség felé az átigazolási szezon kitolásáról és az átigazolási díjak elengedéséről. Hosszas vita után az ügyben az MTFSz elnöksége a következő határozatot hozta: a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesületet (SZTK) felveszi a Szövetség tagjainak sorába, mihelyst bemutatják az egyesület bejegyzését tanúsító törvényszéki végzést. Az MTFSz a 2022. nyári átigazolási időszakot az új egyesületbe igazolók számára nyitva tartja a végzés bemutatásától számított ötödik napig. Az MTFSz elnöksége a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesületbe átigazoltak részére az átigazolási díj megfizetését felfüggeszti, az október 17-i ülésén az ezirányú kérelmet újra megtárgyalja. Az elnökségi ülés után, augusztus 11-én a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület az egyesület bejegyzését tanúsító törvényszéki végzést bemutatta.
  • Az MTFSz marketing koordinátorok személye az utóbbi 12 hónapban többször változott, jelenleg augusztus 1-től Szuhán Gábor dolgozik az MTFSz marketing koordinátoraként.
  • Kovács Balázs a 2022. évi eddig megrendezett világversenyek magyar szereplését méltatta. A salgótarjáni Ifjúsági EB-n a világszínvonalú rendezés mellett 3 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek fiataljaink. Hosszútávon Csoboth Márton ezüstérmet, Mikes Janka bronzérmet érdemelt ki. A sprintversenyben Csoboth Márton, Máramarosi Rita és Mikes Janka győzelme mellett Felföldi Tamás ezüstérmének is örülhettünk. A váltóversenyen mindkét serdülőváltónk ezüstérmes lett, Gönczi Zsuzsa - Felföldi Zsófia - Mikes Janka, illetve Bálint Gergő - Felföldi Tamás - Csoboth Márton összeállításban. A nemzetek közötti pontversenyt Magyarország a harmadik helyen zárta. A csonka portugáliai Junior Világbajnokságon (az erdei versenyeket tűzveszély miatt nem lehetett megrendezni) az először megrendezett sprint váltó versenyszámban a Czakó Boglárka - Nagy Péter - Bujdosó Zoltán - Máramarosi Rita összeállítású csapatunk ezüstérmet szerzett, emellett a sprintversenyen is értékes egyéni helyezéseket értek el. A nem-hivatalos városi váltóversenyen női csapatunk győzni tudott. A dániai Felnőtt Világbajnokság is jól sikerült: sprint váltónk a 13. helyen zárt. Legjobb egyéni eredmény Bakó Áron kieséses sprint versenyszámban elért 18. helye, ami mellett több versenyzőnk is értékes egyéni helyezéseket szerzett. Az Egyesült Államokban megrendezett Világjátékokon Sárközy Zsófia tisztességesen helyt állt, a középtávú versenyen 17., a sprintversenyben 21. lett. Az MTFSz elnöksége gratulált az elért eredményekhez.
  • A portugáliai Junior Világbajnokság elhalasztott erdei versenyeire előreláthatólag november 4-6. között kerül sor. Mivel ennek jelentős többletköltsége (kb. 1,3 millió Ft) van az MTFSz oldalán, az MTFSz elnöksége elfogadta, hogy ezt az összeget, vagy ennek egy részét az ukrajnai versenyzők magyarországi versenyeztetésének támogatásához hasonlóan közösségi finanszírozásból próbálja előteremteni.
  • Az MTFSz elnöksége elfogadta a szeptember 15-18. közötti Bulgáriában megrendezendő MTBO Világkupán és U23-as Világbajnokságon Tamás Bianka és Fekete Ágoston részvételét.
  • A jövőbeni magyarországi Felnőtt Világbajnokság megszervezésére eddig egyetlen érdeklődő jelentkezett, a Veszprémi Honvéd SE. Több egyesület megkérdezése után Kovács Balázs és Less Áron úgy látják, hogy más nagy egyesület nem tartja reálisnak a pályázat beadását. A Veszprémi Honvéd SE ezen érdeklődés keretében szeretné megkeresni az állami szerveket, hogy reális-e egy 2027. évi Felnőtt VB-re 150-200 millió forintos állami támogatást biztosítani. A kérdésre választ szeptember végéig szeretnének kapni, melynek függvényében a szakmai előkészületek is elindulhatnának. Az Elnökség felhatalmazta Kovács Balázst és Less Áront, hogy a Veszprémi Honvéd SE számára kiadjon egy megbízólevelet, mely szerint a 2027. évi Felnőtt Tájékozódási Futó Világbajnokság pályázatának teljeskörű előkészítése során a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséget képviselik.
  • A Dunántúl Kupán elkövetett rendezési hibákról, az ugyanezen rendezőség által szervezendő októberi OB-n a hibák elkerülése érdekében tett intézkedésekről Kovács Balázs beszélt.