Elsőként Less Áron tájékoztatott a közgyűlésen hozott döntésekről. A 2022. évi MTFSz Közgyűlésen a 84 tagszervezet 124 szavazati jogából 47 jelent meg 26 tagszervezet képviseletében, ami a tisztújítások közötti alkalmaknak megfelelő átlagos létszám. A különféle beszámolókat, a 2023. évi tagdíjat és a 2022. évi terveket is egyhangúlag fogadták el a küldöttek. Az Egyebek között Petrócki Ádám tartott rövid előadást a Nemzeti Sportinformációs Rendszer bevezetésével kapcsolatos tagszervezeti tudnivalókról. A szokásosnál passzívabbak voltak a tagszervezetek, a Közgyűlés 100 percig tartott. A Közgyűlés jegyzőkönyve elkészült és feltöltésre került az MTFSz adatbankjába.

Elnöki beszámolójában Kovács Balázs megemlítette, hogy hamarosan a Szövetségnek el kell kezdeni gondolkodni azon, hogy milyen világesemény megrendezését pályázzuk meg a 2024. évi Felnőtt Tájfutó EB után. A tavasz vége felé várhatóan megszervezésre kerül egy online megbeszélés, melynek a fő kérdése az lesz, hogy érdemes-e egy újabb Felnőtt Világbajnokság megpályázásába, illetve megrendezésébe belefognia Magyarországnak.

Fehérvári Dániel folytatta az Edzőbizottság 2021. évi működéséről szóló időszaki beszámolóval. A bizottság 2021-ben a sportorvosi vizsgálatok kérdését járta körül, javaslatot tett az Év Edzője és a Kiváló Utánpótlás Edző díjakra, a sportági szakirodalmat próbálta csoportosítani, valamint Edzői Konferenciát szervezett. 2022. évi további céljaik online konferenciák szervezése edzők és versenyzők számára, valamint egy webkönyvtár létrehozása: szakirodalom gyűjtése, osztályozása és kategorizálása, weblap létrehozása és az anyagok feltöltése, valamint az oldal kezelése, hiányzó szakirodalom felkutatása.

Az Informatikai és Technikai Bizottság beszámolóját Ambrus Sándor adta elő. A bizottság az elmúlt évben elvégezte a szövetség SI-dobozainak karbantartását és javítását, valamint az SI-s laptopokra Windows 10 operációs rendszert telepített, a régi Krämer versenyrendezői licenszeket a szolgáltató kérésének megfelelően törölte. Elkezdődtek az új admin felülethez a felmérések és az egyeztetések, az adatbázis szerkezet feltérképezése megtörtént. A térképtárhoz készítettek egy demó felületet, ami az adatbázisból szedi az térképeket – a tényleges fejlesztésnek az adatbázis szerkezet leírása után lehet nekiállni. A Bizottság részt vesz a Nemzeti Sportinformációs Rendszerhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség szövetségi munkájában és nyáron elindulhat az online versenyértékelési rendszer fejlesztése is.

A bizottság is kivette a részét a Szintvonal előadássorozatból: a Krämer szoftveren kívüli versenyrendező programokról, valamint a SPORTident rendszer és a rádiós pontok működési elvéről, az online pontfogások szpíkerhez és a nézőkhöz történő eljuttatásáról tartottak előadást. Elmaradt a szerződéskötés a Dél-Alföld Sportjáért Alapítvánnyal az MTFSz adatbázisának jogszerű használatával kapcsolatban. Kovács Balázs nagy előrelépésnek tartja, hogy a Bizottság immár projektszerűen, hatékonyan működik.

Nemesházi László következett a Szenior Bizottság anyagával. 2021-ben is megszokott feladataikat végezték: kiírták, értékelték és díjazták a Szenior Összetett Egyéni Bajnokságot, illetve a Szenior Egyesületi Bajnoki Pontversenyt. Az eredmények alakulását Molnár Gábornak köszönhetően folyamatosan nyomon lehetett követni a szenior honlapon. A Szlovák-Magyar Szenior Találkozót sajnos 2021-ben a vírushelyzet miatt nem sikerült megrendezni. A Bizottság ezeken kívül javaslatokat tett a Versenybizottság felé a szenior győztes időkkel kapcsolatban, valamint a Minősítési szabályzat és a Bajnoki rendszer módosításairól is véleményt mondtak. Kovács Balázs kérte a Szenior Bizottságot, hogy vizsgálják meg, szükség van-e továbbra is a Szenior Ultra Hosszútávú Bajnokságra, mivel jelen formájában, a Hagyományos Csapatbajnoksággal együtt a megrendezése meglehetősen bonyolult.

A Kiemelt Ösztöndíj Programmal kapcsolatban Tóth Eszter programmenedszer tájékoztatta az Elnökséget. A 2022. évi programba öt versenyző került be: Bujdosó Zoltán, Gárdonyi Csilla, Jónás Ferenc, Mag Viktória és Sárközy Zsófia – közülük hárman már korábbi években is részt vettek a programban. Tóth Eszter a versenyzőkkel és edzőikkel folytatott személyes beszélgetésen kívül írásban is kért a versenyzőktől egy rövid összefoglalót arról, hogyan képzelik a következő egy-két év felkészülését, és miben tud a program számukra segítséget nyújtani. A válogatott programja nagyon sűrű, viszonylag kevés plusz verseny és edzőtábor iktatható be, de emellett számos egyéb területen lehetséges és van is szükség további támogatásra, Ezek: futómozgás elemzés, sportegészségügyi mérések, laborvizsgálatok, sérülésmegelőzés, gyógytornász, pszichológus, sportfelszerelés biztosítása, valamint skandináv klub keresése. A konkrét feladatok mellett Tóth Eszter fontosnak tartja a versenyzőkkel a folyamatos kapcsolattartást is.

A tájkerékpár szakág 2021. évi történéseiről és 2022. évi terveiről Mets Miklós számolt be. Elmondása szerint az elmúlt évet a tájkerékpár lendületből teljesítette, a szomszédos országokkal a kapcsolat jó, a közös kupaversenyek rendezése jól működik. Rendszeres edzések vannak, a szakág anyagilag önálló. Idén a Budapest környéki térképeik felülvizsgálata folyik, a Csütörtöki Tájbringa Széria (CsTSz) edzéssorozat nagy lendülettel indulni látszik. 2022-ben várhatóan öt tájbringás versenyhétvégére kerül sor Magyarországon. A szakág a versenyrendezőket továbbra is támogatja az engedélyek költségeivel. Továbbra is cél, hogy minél több nemzetközi verseny legyen Magyarországon.

A sítájfutás helyzetéről szintén Mets Miklós beszélt. A legnagyobb probléma természetesen a hó hiánya, az elmúlt években nem volt sítájfutó verseny rendezésére alkalmas hó Magyarországon. Ha mégis leesne a megfelelő mennyiségű hó, 1-2 napon belül kell intézkedni annak érdekében, hogy azt versenyzésre ki lehessen használni. A hószán továbbra is a szakág rendelkezésére áll, használható és szállítható állapotban van. Az Elnökség és Mets Miklós abban állapodott meg, hogy a szakágat reaktív üzemmódban tartják, ha leesik a hó, csak akkor aktiválja magát.

A Trail-O szakág anyagait Miháczi Zoltán ismertette. A szakág kétségkívül legnagyobb innovációja a koronavírus által érintett időszak alatt az online űzhető versenyek, az eTempO térnyerése volt. 2021-ben sikeres magyar bajnokságot bonyolítottak le 11 fordulóval, több száz magyar és közel ezer nemzetközi résztvevővel. A hagyományos Trail-O versenyek terén a hazai versenynaptár még nem készült el, de tervezik megrendezni az összes bajnokságot és a Hungária Kupa keretén belül is lesz versenyük. A finnországi EB-n nem várható magyar résztvevő, de a lengyelországi Világbajnokságon várhatóan egy váltó csapatot is ki fognak tudni állítani.

A 2022. évi utánpótlás-fejlesztési pályázatok kiírásainak tervezetét Sárközy Zsófia ismertette. Az edzői pályázat támogatási összege „létszám alapú” kategóriában 8.000.000 Ft, „eredményességi” kategóriában 2.000.000 Ft. A pályázat benyújtási határideje 2022. április 30.

A jelentős változások az előző évek pályázati kiírásaihoz képest:

  • a 21-25 éves tanítványok esetén az oktatási intézmény nevét is meg kell adni a pályázatban;
  • 150.000 Ft alatti végleges támogatási összeg esetén csak a pályázó külön kérésére utal az MTFSz előleget, egyébként a teljes támogatás év végén lesz esedékes;
  • az eredményességi kategóriában a Felnőtt VB-n, Felnőtt EB-n és az Egyetemi VB-n elért eredmények, illetve a szakági bajnoki eredmények után is lehet pontokat szerezni;
  • a pályázati beszámoló egyszerűsödik: év végén csak egy egyszerűsített online űrlapot kell kitölteni, melyen immár a versenyengedélyes tanítványok rajthozállásait nem kell feltüntetni;
  • a pályázati beszámoló része lesz egy, az edzésekkel és edzői munkával kapcsolatos kérdőív kitöltése.

A nyári utánpótlás edzőtábor támogatási program teljes keretösszege 2022-ben 1.200.000 Ft. A program kiírásában nincsenek jelentős változások, az megegyezik a koronavírus előtti évek feltételrendszerével. A pályázat benyújtási határideje 2022. május 15.

Az új, 1.500.000 Ft keretösszegű utánpótlás-bővítési programra az Utánpótlás-fejlesztési Bizottság később hoz javaslatot.

Gera Tamás számolt be a Tájfutás Világnapja magyarországi előkészületeiről. A Tájfutás Világnapja rendezvények 2022-ben a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) kiírása szerint május 11-17. között kerülhetnek megrendezésre. A fő cél idén is a tájékozódási futás népszerűsítése az iskoláskorú gyermekek körében, biztosítani a sportág ingyenes kipróbálását a lehető legszélesebb körben. Az MTFSz 2022-ben is támogatja a térképek és oklevelek nyomtatását, melyhez a nyomtatott mennyiség 80%-ának megegyező indulói létszámot eredménylistával szükséges igazolni. Az erre szánt összeg az idei évben 300.000 Ft. Az előkészületeket a Szövetség részéről Szalay Levente marketing koordinátor irányítja. Az egyesületeket február 28-án hírlevélben tájékoztatták az eseményről és a legfontosabb információkról, mellyel egyidőben honlap- és facebook bejegyzés is megjelent. A Világnap honlapot a következő hetekben tervezik frissíteni, itt lesznek elérhetőek a Magyarországon regisztrált események. A tartalmakat a közösségi média és más online felületeken is népszerűsíteni fogják. Az egyesületeknek idén is szükséges regisztrálni az eseményeket az IOF Tájfutás Világnapja honlapján, az MTFSz igény esetén segítséget nyújt ebben is. Központi rendezvényként továbbra is a Tabáni Spartacus SKE által rendezett esemény van tervben, melynek helyszíne valószínűleg a Városliget lesz.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • A Szövetség megkapta az értesítést a 2022. évi állami támogatás mértékéről: szakmai feladatok támogatására 9.490.284 Ft (a költségvetésben tervezett összeg 11.000.000 Ft volt), a Feltörekvő Sportágak Tehetséggondozó Programja keretében pedig 7.000.000 Ft támogatást (a tervezett összeg: 8.000.000 Ft volt) kap az MTFSz.
  • A 2022. évi szövetségi tagdíjat március 20-ig minden tagszervezet befizette, illetve 5 egyesület pályázati elszámolás miatt áprilisi határidővel fizeti be.
  • A Cseh Tájékozódási Futó Szövetség megkereste az MTFSz-t egy Erasmus+ (Európai Uniós) pályázati együttműködés kapcsán, az elképzelés az, hogy iskolákban mutassák be a sportágat. A pályázat beadási határideje 2022. március 23., a pályázandó teljes összeg a két partnernek 60.000 euró.
  • A felnőtt válogatotthoz kapcsolódó keretorvosi feladatok kapcsán aláírták a szerződést a Testnevelési Egyetemmel. A felnőtt válogatott számára sportpszichológiai szolgáltatás biztosítását is tervezik.
  • Kovács Balázs beszélt a Feledy-család által létrehozott Monspart-alapítvány megalakulásáról, melynek az MTFSz elnökeként kuratóriumi tagja lett.
  • Az elnökségi ciklus elején szóba került egy esetleges Monspart-program létrehozása, kidolgozása. Ezt az Elnökség egyelőre elvetette, mivel jelenleg nem látja egy új program helyét a rendszerben (emberi erőforrások és finanszírozás terén).
  • A 2023-as OB pályázatok 2. körének elbírálása lezárult, az eredményekről a pályázókat ki lettek értesítve, azok az MTFSz honlapon is megjelentek. A folyamatot a tervek szerint az áprilisi ülésen tekinti át és hangolja tovább az Elnökség.