A februári elnökségi ülésen több szabályzat szövege is jelentősen megváltozott, ezekről következik egy, az elnökségi ülésről szóló összefoglalónál részletesebb írás.

A Versenyszabályzat változásai:

  • “Munkanap (kivéve a hétvégére eső munkanapok) csak feljutásról döntő megyei/budapesti diákolimpia vagy éjszakai verseny rendezhető regionális rangsoroló versenyként. Éjszakai verseny csak abban az esetben, ha többnapos (egymást követő hétvégi napokon rendezett) verseny része, vagy megyei bajnokság, vagy a versenynaptárban megyei hétvégeként kijelölt hétvége előtti munkanapra esik.” - Ez egy szűkítés a korábbi szabályozáshoz képest, amikor 14:00-nál későbbi null-idővel lehetett bármelyik napon rendezni.
  • “A szelektív hulladékgyűjtést a versenyen a helyi hulladékgazdálkodási cég szabályai szerint kell kialakítani. Az országban jelenleg nem egységesek a szelektív hulladékgyűjtés szabályai.” - Korábban meg volt határozva, hogy minimálisan milyen típusokra kell szétválasztani a hulladékot, de ezt nem lehetett betartani.
  • “A versenytitkár felel az adminisztrációs határidők betartásáért.” - Ez egy új pont a versenytitkár teendői között, ezzel nevesíti őt a jegyzőkönyv beadásért felelős személyként.
  • “Regionális rangsoroló éjszakai versenyek kötelezően kiírandó kategóriái:
    - FN 21, 18, (Az éjszakai versenyek esetében a legfiatalabb kötelezően kiírandó kategória az FN18, továbbá javasolt az FN16B és 14C kiírása is. Azonban csak az FN 16 és idősebb kategóriák rangsorolnak.)
    - Szenior B
    - vagy a hagyományos kategóriák helyett színkódos kategóriák”
    Korábban csak a legfiatalabb kötelezően kiírandó kategória szerepelt.
  • “A nevezés csak elektronikus rendszer használatával, vagy rendezői kérés esetén email-ben történhet, a kiírásban megadott határidőig.” - Korábban az írásbeli forma volt az elsődleges.
  • Egységesedtek a győztes idők a magasabb szenior kategóriákban: F55-től felfelé középtávon 30, hosszútávon 50, ultra hosszútávon 75 perc lett a győztes idő; a hölgyeknél már N45-től 30, 45 és 65 perc lett.
  • Új pontként került be a 11.9:
    "Azonos versenypályák több kategória részére
    Kisebb nevezői létszámok esetében indokolt lehet több kategória számára is azonos versenyfeladatot megadni.
    Ezekben az esetekben célszerű figyelembe venni az alábbi kérdéseket:
    az összes kategória, a megfelelő rajtidőközzel és egymás utáni indulással is bele kell férjen a rajtoltatás időtartamába,
    az összevont pályák feleljenek meg az eltérő kategóriák eltérő fizikai és technikai igényeinek,
    azonos nemű szenior kategóriák esetében kerülendő a korban nagyon távoli kategóriák esetében (pl. F35Br – F65)“
  • A 12.1 pontban a jelkulcs változásnak megfelelően lekövették a tiltott területek jeleit. Ezek közül a legfontosabb, hogy az ISSprOM2019-2-ben, az idén januártól érvényes sprint jelkulcsban ismét megjelent a “négyes zöld”, az áthatolhatatlan növényzet, amin tilos átkelni és a teli zöldnél is sötétebb színű (CYMK 100-0-80-30). Ezáltal a tavaly még áthatolhatatlannak nevezett hármas zöld (teli zöld fekete nélkül) visszaszelídült “leküzdhető növényzetté”, vagyis nem tilos átkelni rajta.
  • Új mondatként került be a 22.4 pont: “Csak a beadott státuszú jegyzőkönyvek rangsorpontjai kerülnek be az összesített rangsorpontok közé.”
  • A 29. pontban módosult a jegyzőkönyvet benyújtani köteles versenyek köre: ezentúl csak a versenynaptárban szereplő rangsoroló versenyekről és nem rangsoroló bajnokságokról kell jegyzőkönyvet készíteni, korábban minden versenynaptárban szereplő versenyről kellett.
  • Szintén a jegyzőkönyvhöz kapcsolódó újdonság, hogy az elnöki és ellenőrző bírói jelentés a korábbi dokumentum helyett online űrlap lesz, aminek a kitöltése után emailben kapott jelentést pdf-ben kell feltölteni.
  • A 2. mellékletben módosult a regionális rangsoroló versenyekre vonatkozó díjfizetési kedvezményhez kapcsolódó nevezési díj felső határa: mostantól 1500 Ft, többfutamos verseny esetén 1200 Ft/futam legmagasabb nevezési díj esetén kapnak felmentést 100 fő alatt a válogatott hozzájárulás és a sportágfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól.
  • Két új melléklet került a szabályzatba: az OB pályázatok elbírálási rendszere (8. melléklet) és egy ajánlás a bajnokságok eredményhirdetésének lebonyolítására (9. melléklet).

Bajnoki rendszer változásai:

  • A bajnokságok nevéből kikerült a nyílt és az egyéni megnevezés.
  • A Versenyszabályzat módosításait követve átvezetésre kerültek a szenior győztes idők (A.3.6.).
  • A Pontbegyűjtő Csapatbajnokság tervezendő győztes idejei is módosításra kerültek: 2022-től az összes győztes idő 40 és 60 perc között lesz (A.5.2.).
  • A megyei diákolimpia egyéni versenyszáma bármely, a Versenyszabályzat által elfogadott pályahossz típussal megrendezhető (A.8.2.1.).
  • A megyei diákolimpiáról minden kategóriából az érvényes eredménnyel rendelkező versenyzők 80 %-a (felfele kerekítve) jut tovább (A.8.5.).
  • Csökkent az oklevéllel díjazandó versenyzők és csapatok száma: a 4-6. helyezettek számára már csak az utánpótlás és felnőtt kategóriákban az egyéni bajnokságokon, illetve az OEVB-n és az ORVB-n kell egyéb díjazást biztosítani, valamint az első 6 helyezettet kiszólítani a pódiumra (A.9.).
  • A Trail-O egyéni bajnokságok kategóriái közé bekerült az Open Szenior is, ahol a 60. életévüket a tárgyévben betöltő és idősebb versenyzők indulhatnak (D.3.1.).

Tájfutó Minősítési Szabályzat:

  • A Versenyszabályzatból átvezetésre került, hogy éjszakai verseny csak F/N 16 és idősebb kategóriákban minősíthet.

Versenybírói Szabályzat:

  • 2022-től a versenybírói feljebb minősítésbe beleszámít a legalább országos rangsoroló versenyeken végzett SPORTident kezelői tevékenység is.

Valamennyi változás érvénybe lépett, így az idei versenyekre alkalmazandó.