A 84 tagszervezet 124 szavazati jogából 47 jelent meg (26 tagszervezet képviseletében).

A Közgyűlés levezető elnöke Hidas Sándor volt. A segítők megválasztása után Kovács Balázs elnöki beszámolója következett a Szövetség előző évéről. Miután megemlékezett a 2021-ben elhunyt sporttársakról, ismertette a Sportágfejlesztési Tervben kijelölt célokat (létszámnövelés, eredményesség, színvonalas versenyek, környezettudatosság), egyesével végigment a kitűzött mérhető célokon és értékelte az adott területen elért haladást.

A humán erőforrások fejlesztésére külön bizottságot hoztak létre az új elnökségi struktúrában. Szervezésükben elindult a ’Szintvonal’ képzési rendszer, egyelőre online előadások formájában a legkülönfélébb témákban. Hosszú távú cél ennek a jelentős továbbfejlesztése: tananyagok és vizsgarendszer kialakítása.

A humán erőforrás legfontosabb elemei az aktív edzők, akik számára már tíz éve külön támogatói program létezik. Ez a Szövetség legnagyobb összegű támogatási programja és az Elnökség mélyen elkötelezett abban, hogy folytatni kell. A számokon sajnos az elmúlt két évben nyomott hagyott a koronavírus, remélhetőleg annak lecsengésével a növekedési pálya visszaállítható.

A létszámnövelés terén örvendetes hír, hogy a versenyengedélyesek száma a koronavírus ellenére szinten tudott maradni. A felnőtt korosztály elvékonyodását látja az Elnökség a legnagyobb problémának, az egyetemi tájfutás felkarolásában találnának nyitási lehetőséget. A rajthozállások számában egyelőre a célokat nem sikerült elérni, de azért egy-egy kiemelkedő részeredmény látszik, pl. a győri Rövidtávú OB-n 1.074-en indultak.

Az eredményesség terén 2021 kiemelkedő évünk volt: a Junior Világbajnokságon öt érmet szerzett a csapat és a nemzetek közötti pontverseny második helyén végzett, az Ifjúsági EB-n pedig két győzelmet és két bronzérmet felmutatva negyedikek lettünk a csapatversenyben. A Felnőtt VB-n a reálisnak tekinthető 12-14. helyen végeztek a váltóink, egy kiemelkedő egyéni eredmény miatt maradhat csak hiányérzetünk. 2022-től Fehérvári Dániel személyében új felnőtt szövetségi kapitány áll munkába és a támogató stábot is megerősítették (keretorvos, sportpszichológus). Folytatódik az ifi-junior-felnőtt átmenetet segítő, három éve indult Ösztöndíj Program és a 2021-ben debütált Sprint Liga, ami a specializációt segíti.

Folytatódik a hazai rendezésű világversenyek sora, a 2016-os Főiskolás VB, a 2018-as Junior VB és a tavalyi Szenior VB után idén Ifjúsági Európa-bajnokság, 2024-ben Felnőtt Európa-bajnokság házigazdái leszünk.

A versenyek minőségének fejlesztésére 2025-re egy kiforrott értékelési rendszert terveznek bevezetni. Az EnviroSense-el kötött együttműködéssel a tagszervezetek lézerszkennelt alapanyagokhoz férhetnek hozzá, a Minősített Magyar Tájfutó Térkép program elindításától is a térképek minőségének javulását várják. Új, objektívebb alapokra helyezték a bajnokságok pályázati rendszerét, ezt folyamatosan fejleszteni tervezik a tapasztalatok fényében.

A Szövetség finanszírozási forrásainak bővítése terén kitűzött célokról általánosságban elmondható, hogy a belső források bővítése (tagdíj, támogatói program) sikeres, viszont a külső források (szponzoráció, pályázatok) bevonzása terén még sok a tennivaló. A gazdálkodás stabil, a tartalék magas (az éves költségvetés fele), de a Szövetség célja nem ez kellene, hogy legyen, hanem a fejlesztési programok működtetése. A külső források bevonzása érdekében az MTFSz fokozta kommunikációs tevékenységét: három marketing koordinátor állt munkába szeptemberben, biztosítva a folyamatos jelenlétet a közösségi médiában, 2022-től pedig a Veszprémi Honvéddal együttműködve kilenc alkalommal lesz félórás tájfutó műsor a SportTV-n.

A szakágak közül a sítájfutók hó hiányában idén sem tudtak versenyezni, a tájkerékpárosoknál némi visszaesés látszik a korábbi sikeres időszakhoz képest, a TrailO pedig a koronavírus idején az eTempO-nak köszönhetően tudta növelni népszerűségét. A lovas szakágnak elkészült a versenyszabályzata.

A nemzetközi szövetségben továbbra is Zentai László és Less Áron képviseli hazánkat és a szövetségi iroda is változatlan felállásban, három fővel dolgozik. Az új elnökség az online üléseknek köszönhetően (13 ülésből csak 3 volt jelenléti) hatékonyabban és folyamatosabban tud dolgozni.

A 2021. év év mérlegét Kovács Balázs úgy vonta meg, hogy a jövőnket kijelölő Sportágfejlesztési Terv megvalósítása folytatódik, bizonyos területeken sikerrel, bizonyos területeken akadályokkal. Várakozáson felüli nemzetközi junior és utánpótlás eredményeket sikerült elérni. Az edzőtámogatási program a sportág fennmaradásának alappillére, a sikeres szakedző képzéssel együtt. Támogatói programunk sikeres, pénzügyi helyzetünk stabil, de nem tudtunk minden fejlesztési programot megfelelően megvalósítani. Humán erőforrásaink bővítését elkezdtük: új és megújult bizottságok, koordinátorok, referensek segítik a munkát.

A Szövetség pénzügyi helyzete stabil, ezt részletesebben Less Áron főtitkár fejtette ki a 2. napirendi pont keretében. 2021-ben több, mint 3,3 millió forintos pozitív eredménnyel zárt a szövetség, a tartalékok több, mint 42 millió forintra bővültek. A pozitív eredmény forrása leginkább az új fejlesztési programok késői beindulása miatti nem-teljesülésből származik, miközben a Szövetség bevételei alig maradtak el a tervezettől.

A Felügyelő Bizottság jelentésének lényegi összefoglalóját a Bizottság elnöke, Bugár József ismertette. A Szövetség törvényesen működik, a Felügyelő Bizottság nem kezdeményezett törvényességi intézkedést. A gazdálkodás szabályos, gondos a vagyonkezelés. Jelentős kintlévőség nincs, a bizonylati fegyelem rendezett, a könyvvitel teljes és szabályos, a Szövetségnek adótartozása nincs. A Felügyelő Bizottság ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Szövetség célja nem lehet a tartalék felhalmozása, hanem a sportág fejlődésének elősegítése kell, hogy legyen a források felhasználásával. A FB támogatni tudná olyan fenntartható, hosszútávú programok kialakítását, amelyek a Sportágfejlesztési Tervbe illeszkednek. Összességében a Felügyelő Bizottság megállapította: a Szövetség a kitűzött céljait eredményesen megvalósította.

A beszámolókat a Közgyűlés tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el.

A 2023. évi Szövetségi tagdíj megállapítása került sorra. Less Áron elmondta, hogy a tagdíj az MTFSz bevételeinek kb. harmadát teszi ki, fontos eleme a Szövetség gazdálkodásának, ami felett ráadásul önállóan rendelkezünk. A 2014-es jelentősebb tagdíjemelés óta csak kétszer volt emelés, két lépcsőben emelkedett a képviseleti díj 15.000-ről 35.000 Ft-ra, miközben beleolvadt a ranglista díj is. 2022-re a junior korúak tagdíja csökkent. 2023-ra az MTFSz elnöksége nem javasol tagdíjemelést, de 2024-ben az évek óta emelkedő infláció és a stagnáló tagdíj miatt ez valószínűleg elkerülhetetlen lesz. A 2023-as tagdíjjavaslatot a Közgyűlés egyhangúan megszavazta.

Less Áron terjesztette elő a Szövetség 2022. évi szakmai és pénzügyi tervét is. A Szövetség tartaléka jelentős, amit az elnökség a sportág fejlődésére szeretne felhasználni, így ismét negatív szaldójú költségvetést terjeszt be, 7 millió forintos veszteséget várunk. A 2022-es költségvetés a Sportágfejlesztési Tervet követi, néhány hangsúlyeltolódással:

  • Gazdálkodásunk évek óta kiszámítható, a költségvetésben meghatározott célszámoknál az elmúlt 6 évben mindig jobb eredményt sikerült elérnünk.
  • A Magyar Tájékozódási Futásért támogatói program révén 2022-ben minden korábbinál nagyobb, 8,5 millió Ft-os támogatói bevétel látszik reálisnak.
  • Szponzorációs és reklámbevételeink várhatóan 5 millió Ft-tal nőnek.
  • Állami támogatásunk a gazdasági visszaesés ellenére sem csökken, minden bizonnyal folytatódik a Feltörekvő Sportágak Tehetséggondozó Programja is. Teljes állami támogatásunk 19 millió Ft lehet.
  • A válogatott mellett dolgozó szakemberek teljes kerete tovább nő, 7,3 millió Ft-ra. Célzott támogatás folytán a válogatottak tevékenységét segítő orvosi és egyéb segítségre is jut 1,5 millió Ft.
  • Szintén célzott támogatásból indulhat új program utánpótlásbázisunk bővítésére. A programra 1,5 millió Ft-ot kaptunk. Edzői és utánpótlás támogatásaink összege immár meghaladja a 15 millió Ft-ot.
  • 2022-ben folytatódik a Kiemelt Edzői Program, a Minőségi Magyar Tájfutó Térkép minőségbiztosítási és támogatási rendszer és az éjszakai versenyfejlesztési program is.
  • Marketing kiadásaink 2022-ben meghaladhatják az 5 millió Ft-ot, melynek stratégiai céljaink elérését kell szolgálnia.
  • Jelen pillanatban tartalékunk biztosítja, hogy Szövetségünk képes túlélni bármely jelentős bevételi forrásának kiesését is, legalább két év haladékot kapnánk programjaink újratervezésére bármilyen hasonló körülmény bekövetkezése esetén. Azaz korábbi gazdálkodásunk eredményeképpen működésünkhöz stabil pénzügyi alapok állnak rendelkezésünkre.

A 2022. évi költségvetést szintén egyhangúan fogadta el a Közgyűlés.

Végül az egyebek keretében Petrócki Ádám tájékoztatta a tagságot arról, hogy a Nemzeti Sportinformációs Rendszer 2022-ben bevezetésre kerül, amivel a Sporttörvényben lírtak miatt az egyesületeknek is jócskán akad majd dolga. Ezzel kapcsolatban az MTFSz iroda március végén, április elején for egy online tájékoztatót tartani, amikor a rendszer már élesben is működik.

További témák nem lévén 11:43-kor, 100 perc után Hidas Sándor levezető elnök megköszönte a Közgyűlés résztvevőinek aktív részvételét és a Közgyűlést berekesztette.

A Közgyűlés összes anyaga megtalálható az MTFSz adatbankban: http://adatbank.mtfsz.hu/dokumentum/show/dokumentum_id/185/dokkategoria_id/6