Az MTFSz közgyűlés előkészítésével kezdődött az ülés. Az éves rendes közgyűlés időpontja 2021. március 6. (szombat) 9:30. A kötelező napirendi pontok (beszámolók, szakmai és pénzügyi terv, tagdíjjavaslat) mellett lesz tájékoztató a Junior és Ifjúsági EB és a Szenior VB előkészületeiről, valamint teljes tisztségviselő választás is lesz. Tájfutó Gála híján valószínűleg az éves díjak átadásra is a közgyűlésen kerül sor. A járványhelyzet alakulását folyamatos figyelemmel kísérve az MTFSz elnöksége fenntartja a jogot, hogy legkésőbb 2021. február 22-ig módosíthassa a közgyűlés időpontját (egy későbbi napot jelöljön ki 2021. június 30. előtt) vagy az MTFSz Alapszabályának megfelelően az eredeti időpontban online digitális közgyűlés megtartását rendelje el. Az elnökség ezen kívül megbízta a közgyűlés jelölőbizottságát is, melynek tagjai Morandini Viktor, Balázsné Krasznai Orsolya, Felföldi Károly, Győrffy Kristóf és Surányi Gábor.

A bizottsági beszámolók sorát Miháczi Zoltán kezdte a Versenybizottságéval. A bizottságnak a minősítésszámítás, a pontversenyek számítása, az ellenőrző bíró küldés, a versenybíró képzés és nyilvántartás és a szabályzatok téli felülvizsgálata az évenkénti szokásos feladata. 2020-ban az egész versenynaptárat át kellett szervezni, ezzel kapcsolatban javaslatot tettek a 2021. évre speciális országos rangsoroló verseny pályázat kiírására, illetve a 2021-es országos rangsoroló létszámhatár módosítására. 2020-ban a korábbiaknál kevesebb alkalom kínálkozott a minősítésszerzésre, a Versenybizottság a 2020-as minősítések korrekcióját mégsem javasolja. A továbbgyűrűző hatások miatt az Elnökség viszont elfogadta, hogy a 2021. évi Alapranglista úgy módosuljon, hogy a 2020-as eredmények alapján a Minősítési Szabályzat szerint kialakult alapranglista pontérték és a 2019-as eredmények alapján a Minősítési Szabályzat szerint kialakult alapranglista pontérték közül az alacsonyabb érték legyen a versenyző 2021. évi alappontszáma.

Gárdonyi Márk és Less Áron tett javaslatot a Kiemelt Edzőtámogatási Program 2021. évi támogatottjaira. A Kiemelt Edzőtámogatási Program pályázatát az MTFSz 2020. júliusában írta ki. Az október 31-i határidőig négy pályázat érkezett Bakó Áron, Kisvölcsey Ákos, Molnár Zoltán és Szencz Attila részéről. Az Élsport Bizottság által felkért bíráló bizottság értékelte a beérkezett pályázatokat és többségi döntés alapján Bakó Áron és Kisvölcsey Ákos pályázatát találta támogathatónak. Az elnökség úgy döntött, hogy a harmadik lehetséges pozíciót egyelőre nem tölti be, így jövőre is lesz lehetőség a programhoz való csatlakozásra. A támogatott edzőkkel az MTFSz szerződést köt a pályázatban leírt feltételekkel.

Gárdonyi Márk folytatta az Élsport Bizottság beszámolójával és a Kiemelt Ösztöndíj Program további működésével. A Bizottság feladatait a Sportágfejlesztési Terv 5.3. fejezete jelöli ki. A válogatott 2020-ban nem sok programon tudott részt venni, világversenyek pedig egyáltalán nem voltak. A Bizottság idei fő tevékenysége így a Kiemelt Edzőtámogatási Program pályázati rendszerének kidolgozása volt, illetve javaslatot tettek a Kiemelt Ösztöndíj Program további folytatására.

A Kiemelt Ösztöndíj Program 2019-ben indult, elsődleges célja az arra érdemes versenyzőknek a nemzetközi élmezőny felkészülési körülményeihez legjobban közelítő lehetőségek biztosítása, minél inkább tehetséggondozási eszközökkel, megoldásokkal. A Bizottság a programot alapvetően jónak találja, a program folytatását javasolja továbbra is Tóth Eszter vezetésével. Az Élsport Bizottság néhány apróbb finomhangolást kezdeményez a programon, melynek értelmében:

  • az MTFSz 2021-től kezdve kössön írásos megállapodást a résztvevőkkel;
  • a programban résztvevők készítsenek hosszútávú (legalább 3 éves) felkészülési tervet;
  • a programban résztvevő versenyzők álljanak rendelkezésre a médiában megjelenő anyagok (interjúk, fényképek, videók) elkészítéséhez;
  • a programban résztvevők nyújtsanak segítséget az utánpótlás válogatottak felkészítésében, elsősorban személyes tapasztalatok, élmények átadásával.

Az elnökség újabb egy évre Tóth Esztert bízta meg a program vezetésével, aki a januári elnökségi ülésre hoz javaslatot a 2021-es programba bekerülő versenyzők személyéről.

Fehér Ferenc mutatta be az Edzőbizottság beszámolóját. A Bizottság a szokásos feladatait (válogatottak munkájának követése, Edzői Konferencia szervezésében való részvétel, támogatási pályázatok véleményezése, javaslattétel az Év Edzője díjra, edzőképzések kiírásainak felkutatása) végezte 2020-ban. Ezen kívül szakmai anyaggal segítették az ELTE szombathelyi szakedzőképzésének meghirdetését, a tanmenet összeállításában nyújtottak segítséget.

Bugár József és Kálmán Péter következett a Gazdasági Bizottság anyagával. A bizottság 2020-ban pályázati tanácsadást végzett, aktív volt a szponzorkeresésben - a sikeres 2019. év után ezúttal sikertelenül -, koordinálta a mintegy 4 millió forint bevételt hozó Magyar Tájékozódási Futásért Támogatói Programot, illetve részt vett a Kiemelt Edzőtámogatási Program kidolgozásában.

Petróci Ádám a Technikai és Informatikai Bizottság anyagát ismertette. A bizottság 2020-ban 4 új taggal bővült (Alb Levente, Hajdu Erik, Stork Gábor, Tóth Ábel). A Bizottság az év második felében nagyon aktív volt, háromhetente ülésezett. Alapfeladataik (a Szövetség informatikai rendszereinek és technikai eszközeinek üzemeltetése) ellátásán kívül 2020-ban az MTFSz 50 honlapot hozták létre és kezelték, új SI szoftvereket kutattak fel illetve fordítottak magyarra, valamint a Google és a Microsoft nonprofit szervezeteknek szánt programjait állították az MTFSz szolgálatába. Az új nevezőrendszer fejlesztése elindult, az átállás 2021-től fokozatosan várható. Részben megtörtént az edzői nyilvántartás berögzítése az MTFSz adatbankba. Scultéty Márton helyét az SI rendszer kezelőjeként a 2021. évtől új ember veszi át, a pályázat beadási határideje december 21. Elmaradtak az MTFSZ admin/adatbank kisebb fejlesztései, illetve a külföldieknek szánt oldal felélesztése.

A Szenior Bizottság beszámolóját Jenővári Gabriella távollétében Miháczi Zoltán adta elő. A bizottság 2020-ban is megszokott feladatait végezte el, melyek: a Szenior Összetett Bajnokság és a Szenior Bajnoki Pontverseny kiírása és számítása; a Szlovák-Magyar Szenior Találkozó lebonyolítása (ez idén csak egyfordulós volt); szenior oldalak kezelése az MTFSz portálon belül; illetve javaslattétel a szabályzatok változtatására a szeniorokat érintő kérdésekben. Ezen kívül népszerűsítették a MapRun „versenyformát”, illetve az Elnökség segítségét kérik a sörváltó tájfutó versenyektől történő (térbeli) elválasztására.

A Sportágtörténeti Bizottság anyagát is Miháczi Zoltán mutatta be. A bizottságnak 8 tagja van és eddig összesen 226 ülést tartottak. Két fő feladatuk a tájfutó céllal készített térképek összegyűjtése, illetve a tájfutó örökség feldolgozása, közzététele. Az elmúlt öt évben beszkennelték valamennyi eddig megjelent tájfutás témájú nyomtatott anyagot az Arcanum Kft-nél, illetve felkerültek az Arcanum Digitális Tudománytár honlapra. 2016-ban elkészült a Ripszám Henrik és a magyar tájfutás kezdetei című könyv, ami 1948-ig dolgozza fel a sportág történetét. Jelenleg dolgoznak a Skerletz Ivánról szóló köteten és az MTFSz 50 éves jubileumára készülő könyvön. 2025-re - a magyar tájfutás 100 éves évfordulójára - tervezik a teljes történet összeállítását. A 2020. januári Jubileumi Gálára kiállítást készítettek, amely nagy sikert aratott.

Az elnökség valamennyi bizottsági beszámolót elfogadta, majd döntött a 2020. évi díjazásokról, kitüntetésekről, amiről már külön cikkben beszámoltunk.

Az MTFSz elnöksége új díj létrehozásáról is döntött, a Kiváló Utánpótlás Edző díjat 2021-től a magyar tájfutó sportban legalább 10 éven keresztül végzett magasszíntű és eredményes utánpótlásnevelő tevékenységgel lehet elnyerni. Egy évben egy díj ítélhető oda, de különleges indoklással a díj megosztva is kiadható. A beérkezett javaslatokat az Edzőbizottság szűkíti és véleményezi, majd legfeljebb három jelöltet terjeszt az MTFSz elnöksége elé, akik titkos szavazással döntenek a tárgyévi díjazottról.

Ezután az elnökség felhatalmazta Bugár Józsefet és Kovács Balázst a 2021. évi Szenior VB-t rendező Tabáni Spartacus SKE-vel megkötendő szolgáltatási szerződés aláírására. Mint ismeretes, 2020. november 20-án az MTFSz a Tabáni Spartacus SKE pályázatával elnyerte a 2021. évi Szenior VB rendezési jogát. A versenyre 2021. augusztus 7-13. között kerül sor, azaz 9 hónap sem áll rendelkezésre az előkészületekre. Az IOF és az MTFSz közötti szerződést a Tabáni Spartacus SKE jóváhagyásával november 30-án írták alá, Less Áron most az MTFSz és a rendező közötti szerződésre tett javaslatot, melyet az Elnökség elfogadott. A szerződésben megjelenik a magyar versenyzők részére nyújtandó nevezési díj kedvezmény is, melyről az MTFSz és a rendező később ad tájékoztatást.

Less Áron adta elő a következő évek Hungária kupáiról szóló napirendi pontot. A Hungária Kupák népszerűségét az MTFSz a 2010-es évek elejétől futtatta fel újra és volt olyan versenynap, amikor az 1500 körüli indulószámot is elértük. A 2020-as Hungária Kupa (Velence) a koronavírus járvány miatt elmaradt: a rendezőség nem látta biztosítottnak a megfelelően magas részvételi számot, így az eseményt 2021-re halasztották. Azóta már tudjuk, hogy az eredetileg tervezett helyszínen 2021. augusztus 7-13. között, a Hungária Kupa terveire építkezve Szenior Világbajnokság lesz, így az eredeti tervek szerint a verseny 2021-ben sem rendezhető meg. A Szövetség az elmúlt egy hónapban több tervvel is megpróbálkozott, hogy közvetlenül új rendezőt találjon, de sikertelenül. Az Elnökség továbbra is szeretné, hogy legyen 2021-ben Hungária Kupa, így pályázatot ír ki egy 3-5 napos Hungária Kupa megrendezésére.

Hajdu Erik terjesztette elő a 2021. évi végleges országos versenynaptárat. A 2021-es országos versenynaptár összeállítása a világjárvány miatt csúszott, ráadásul nagyon valószínű, hogy év közben további változtatásokat kell rajta eszközölni. Örvendetes, hogy rengeteg verseny jelentkezett be a 2021. évi versenynaptárba, azonban a korábbi évek gyakorlatától eltérően a megyei diákolimpiáknak nem maradt áprilisban saját hétvégéje, amikor nincs országos rangsoroló verseny. Az Utánpótlás-fejlesztési Bizottság ezt sérelmezve kérelemmel fordult az Elnökség felé, ám ezt többkörös egyeztetés során sem sikerült orvosolni. Az MTFSz elnöksége is rendkívül megosztott volt a kérdésben és két alkalommal sem sikerült határozatot hoznia. Végül az Utánpótlás-fejlesztési Bizottság javaslata ellenére nem lett a megyei diákolimpiáknak saját hétvégéje a 2021. áprilisi versenynaptárban.

Kovács Balázs tett javaslatot a 2021-25. között Sportágfejlesztési Terv Közgyűlés elé terjesztendő változatára. A 2021-2025. közötti Sportágfejlesztési Terv szövegszerű javaslatait harmadszor tárgyalta az Elnökség. A novemberben közzétett változatra az egyesületektől hét válasz érkezett, melyek egy része a tervbe is beépíthető, más részük inkább már a tervben szereplő javaslatok kidolgozására fókuszált. A Kovács Balázs vezette, az MTFSz elnökéből, alelnökeiből, illetve főtitkárából álló munkacsoport áttekintette a javaslatokat és egy részüket beépítette a Sportágfejlesztési Tervbe. Szintén egy javaslat nyomán megjelenik a Tervben egy új fejezet is, amely a tagszervezetek bekapcsolódási lehetőségeit részletezi a megvalósítás során - ezt az Elnökség üdvözölte. Következő lépésként - bár kevesen igényelték - egy online fórumon kerül megvitatásra a Sportágfejlesztési Terv 2021. januárjában, az MTFSz elnöksége pedig a februári ülésén hagyhatja azt jóvá és terjesztheti a 2021. évi MTFSz Közgyűlés elé végleges elfogadásra.

Scultéty Márton következett a megyei szövetségek MTFSz szervezeti struktúrájában való jövőbeni elhelyezkedéséről szóló anyaggal. A megyei szövetségek átalakítását célzó javaslatot már 2020. szeptemberében tárgyalta az Elnökség. Mivel sok megyében nem működnek megfelelően a területi szövetségek, az MTFSz elnöksége azt preferálta, hogy záros határidőn belül vezessük ki a megyei szövetségeket az MTFSz struktúrájából, feladataik egy részét az MTFSz, másik részét egy megyei megbízott (referens vagy szervezet) vegye át. Scultéty Márton felmérése alapján négy megyei szövetség (Baranya, Békés, Vas és Veszprém) esetén ütközik jelenleg kisebb-nagyobb problémákba a rövid határidejű megszüntetés. Javaslatokat is hozott arra, hogy az átalakítás mely szabályzatokat hogyan érinthet, ám bizonyos kérdések további átgondolást igényelnek. Ezek körüljárására az Elnökség alakított egy előkészítő munkacsoportot, melynek tagjai Scultéty Márton, Petrócki Ádám, Fehér Ferenc, Less Áron és Molnár Péter lesznek, akik végleges javaslatot hoznak az MTFSz elnökségének 2021. január 18-i ülésére a megyei szövetségek átalakításáról.

Bugár József és Kovács Balázs terjesztette elő az OB pályázatok értékelésének jövőbeni módszeréről szóló javaslatot. Az MTFSz versenyrendezési pályázataira egyre jobb, kidolgozottabb pályamunkák érkeznek és a vesztesek egyre nehezebben tudják elfogadni, hogy nem az ő pályázatuk nyer. Bugár József ezért kezdeményezte egy, a jelenleginél objektívebb bírálati rendszer kidolgozását. A közreadott vitaanyagban érintette a bírálat szempontjait, a pontozási rendszert, a bírálók személyét és a pályázóknak adott visszacsatolást. Az Elnökség összességében üdvözölte az objektív értékelési kezdeményezést, de úgy érezte hogy jó lenne az éles használat előtt a pontszámokat próbaszámítással modellezni is. A 2022-es OB pályázatok első körét így továbbra is az MTFSz elnöke és alelnökei bírálják el, a korábbi értékelés mellett tesztelik az új rendszert is, amit velük párhuzamosan egy szakértői csapat és bármely elnökségi tag is megtehet majd. Ezek alapján az értékelési rendszert a januári ülésén újra megtárgyalja az Elnökség.

Juhász Júlia a magyar sprint tájfutás élmezőnyének felkészítése és a sprint versenyszám népszerűsítése érdekében Sprint Liga versenysorozat létrehozását javasolta és az Elnökség elé munkaanyagot hozott a témában. Az ötlet az lenne, hogy klasszis terepeken, klasszis pályakitűzők pályáin a magyar élmezőny egy évben többször is rajthoz álljon, ezzel versenyrutint szerezzen. A versenyek széles publicitást kapnának az online közvetítéseken keresztül. A versenysorozat kb. évi 3-4 fordulóból (sprint hétvégéből) állna, a sorozat bevetéséhez azonban talán elegendő lenne összesen 4 verseny is, benne a Rövidtávú OB-val. A sorozatnak csak akkor van értelme, ha a válogatott versenyzők is részt vesznek rajta és a válogatott vezetése támogatja is a sorozat létrehozását. Az Elnökség számára is szimpatikus a Sprint Liga ötlete, de egyelőre több szempont - leginkább a költségvetés - kidolgozatlannak látszik, a döntés előtt pedig több konkrétumra van szükség. Az MTFSz elnöksége így felkérte Juhász Júliát, hogy egy szakmai csapattal együtt dolgozza ki a 2021. évi Sprint Liga programját és költségvetését. A szakmai csapat tagjai Gárdonyi Márk, Kovács Balázs, Less Áron, Magyar Tamás, Szerencsi Ildikó és Zsigmond Száva.

Az egyebek között:

  • Az elnökség tárgyalta Lux Iván a hazai éjszakai versenyzés népszerűsítésére és fejlesztésére benyújtott önálló kezdeményezését. Az elnökség úgy döntött, hogy bár az anyag összességében egy valós problémára mutat rá, mégis hiányzik belőle a helyzetelemzés (pl. miért nincs annyi induló az éjszakai versenyeken mint régebben), illetve a javaslatok eltúlozzák a versenyforma jelentőségét, ezért az elnökség az érintett MTFSz Bizottságok (Versenybizottság, Élsport Bizottság, Utánpótlásfejlesztési Bizottság, Edzőbizottság, Marketing és Kommunikációs Bizottság, Gazdasági Bizottság, Szenior Bizottság, stb.) vizsgálják meg az éjszakai versenyzés népszerűsítésére és fejlesztésére készített javaslatot és a februári elnökségi ülésre hozzanak olyan előterjesztést, amiről döntés születhet.
  • 2021 január 1-től szövetségi tagságát szünetelteti a Victoria SE Mórahalom (VSM).
  • Less Áron elmondta, hogy 2020-ban 2436 tájfutó váltotta ki az éves versenyengedélyt, ami csak hússzal marad el az elmúlt nyolc év legmagasabb számától.
  • Less Áron bemutatta az Elnökség 2021. évre szóló ülésrendjét, a március 6-i közgyűlésig még január 11-én és 18-án, valamint február 22-én lesz elnökségi ülés.
  • Bugár József javaslatára az MTFSz megalkotja Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzatát, erről a februári elnökségi ülésre Less Áron az Utánpótlásfejlesztési Bizottsággal konzultálva hoz javaslatot.
  • Az Elnökség ezen kívül elfogadta az eTempO Országos Bajnokság beemelését a TrailO szakág bajnoki rendszerébe - az új versenyszám a PreO Éjszakai Bajnokságot váltja.

Az ülés végén Bugár József megköszönte az Elnökség 2020. évi munkáját és mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánt.