Elsőként Szerencsi Ildikó ismertette a felnőtt válogatott idei módosított programját. A válogatottnak a 2020. évre igazi célversenye nem maradt, mert az összes felnőtt világversenyt törölték. A felnőtt válogatott ennek ellenére nyáron két edzőtábort és egy összetartást szervez, míg ősz végén Csehországban az Euromeetingen és egy edzőtáborban készülnek a 2021-es Felnőtt VB-re. A sprint edzésekről sem feledkeznek meg, mert a 2021-es VB-n két sprintszámot is megrendeznek. Az elnökség a tájékoztatást tudomásul vette.

Zsigmond Száva következett a juniorok programjával és válogatási rendszerével. A 2020. évi törökországi Junior VB új időpontja október 10-16. A válogatás négy verseny (Középtávú és Rövidtávú OB, illetve Tipo Kupa 1-2. nap) alapján történik. Automatikus csapattagság 2020-ra nincs, a 2019. évi visszajelzések nem igazolták ennek létjogosultságát. Egyebekben a válogatási rendszer alapja megegyezik a tavalyival: minden versenyen a négy legjobb versenyző átlagához viszonyított százalék alapján lehet pontokat szerezni, a (legjobb 3 versenyük alapján) 100 pont alatti átlagot produkáló versenyzők kerülnek a csapatba. A további helyekről elsődlegesen az elért pontszám dönt, de a szövetségi kapitány szubjektív alapon javasolhat ezen fennmaradó helyekre versenyzőket. Amennyiben az eredmények alakulása ezt kikényszeríti, a csapat létszáma a tervezett 4-4 fő fölött tovább bővülhet, de csak a szövetségi kapitány és az Élsport Bizottság egyöntetű támogatása és elfogadása mellett. Anyagi támogatást csak az kaphat, aki minden Junior VB verseny pályáját teljesíti. A Junior VB-ig egy közös edzőtáboruk lesz az ifjúsági válogatottal együtt, mivel úgy néz ki, hogy Törökországban a verseny előttig nem lehet edzőtáborozni.

Gera Tibor zárta a szövetségi kapitányok sorát az utánpótlás válogatott anyagával. Az utánpótlás válogatott fő versenye továbbra is a hazai, salgótarjáni Ifjúsági Európa-bajnokság, melynek új időpontja október 23-26. A válogatás az előző évekhez hasonlóan zajlik, a négy válogató versenyből (Tipo Kupa 1-2. nap, Rövidtávú OB, szeptember 19-i salgótarjáni válogató verseny) a három legjobb százalék számít. A kategóriánkénti négy csapattagból kettőt a szövetségi kapitány szubjektív alapon javasolhat, ebből N18-ban az egyik Czakó Boglárka lesz, aki ősszel Svédországban tanul. A Tipo Kupa 1. napján és a Rövidtávú OB-n a juniorok és az ifik azonos pályán futnak. Augusztusban, szeptemberben és októberben is terveznek edzőtáborokat tartani, a Vértesben, illetve Salgótarjánban.

A márciusban már tárgyalt felnőtt létszámbővítési pályázat átalakított változatát hozta Kovács Balázs ismét az elnökség elé. A pályázat célja a felnőtt korú sportolói létszám bővítése, új versenyzők bevonása a tájfutó sportba, a tagszervezetek ezirányú tevékenységének ösztönzése. Az MTFSz tagszervezetei pályázhatnak olyan 21-40 év közötti versenyzőkre, akiknek az elmúlt két évben nem volt versenyengedélye és 2020-ban négy különböző versenyt eredményesen teljesítenek, vagy III. osztályú minősítést szereznek. Ezért az egyesület utólagosan 5.000, illetve 10.000 Ft támogatást kap.

A Kiemelt Edzőtámogatási Programot is már több ülésen tárgyalta az elnökség. Gárdonyi Márk most átdolgozott javaslatot, pályázati kiírást és adatlapot mutatott be. A program célja a magyar felnőtt válogatott nemzetközi eredményességének javítása az edzők támogatásán keresztül. A program végső célja a Sportágfejlesztési Tervvel összhangban felnőtt VB vagy EB egyéni 1-10. helyezés elérésére képes versenyzők kinevelése. A kitűzött cél csak több éves folyamatos erőfeszítéssel érhető el, ezért a programot 3 éves támogatási időre tervezzük. Az MTFSz pénzügyi helyzete jelenleg maximum 3 edző támogatását teszi lehetővé. Amennyiben a programban 3-nál kevesebb edző vesz részt, az MTFSZ elnöksége a programot a következő években is meg szándékozik hirdetni, ezáltal várhatóan a későbbi években is lesz lehetőség a programhoz való csatlakozásra.

Pályázhatnak hazai edzők vagy edzői teamek. A nyertes pályázók minden évben beszámolnak a végzett tevékenységükről, illetve előadnak az Edzői Konferencián. A tájfutó versenyévadhoz igazodva a pályázati támogatás kezdete december 1., ezért a pályázati kiírást a nyár folyamán meg kell jelentetni, beadási határideje október 31. A nyertes pályázó(ka)t havi bruttó 150.000 forinttal támogatja az MTFSz.

Zsigmond Száva javaslatára a pályázati kiírásba belekerült még a mentális felkészülés támogatásának kifejtése, saját fejlesztési, képzési és továbbképzési terv megalkotása, illetve a tapasztalat megosztásának részletezése: rendelkezésre állás a válogatottak részére (pl. pályakitűzés edzőtáborban), módszertani cikkek írása az mtfsz.hu-ra, illetve nemzetközi szakcikkek megosztása a többi edzővel.

Kálmán Péter ismertette a Gazdasági Bizottság idei munkatervét: a bizottság feladata a sportág finanszírozási forrásainak bővítése a 2016-2020 időszakra elfogadott Sportágfejlesztési Tervnek megfelelően: pályázatok keresése, megírása és teljesítése, a sikeres Támogatói Program folytatása, illetve külső szereplők bevonása a finanszírozásba, mind állami, mind piaci szereplők segítségével.

Az egyebek között Kovács Balázs arról tájékoztatta az elnökséget, hogy az edzőtámogatási pályázatra 31 tagszervezet 54 edzőjétől érkezett pályázat, összesen 858 tanítvánnyal (közülük a versenyengedély és egyéb feltételek ellenőrzése után 821 érvényes). Tavaly 32 egyesületből 62 edzőnk volt: 2019-hez képest kimaradó egyesület a Csipa SE és a Törekvés SE, új egyesület a Budakalászi SE. Néhány klubnál váltás történt az edzők személyében. A tanítványok száma kb. 110 fővel marad el a tavalyitól, a csökkenés leginkább a CSP, DTC, GKS, GTC, PVM, SAS, TSE egyesületeket érinti, növekedés van ugyanakkor a PAK, SPA, SZV, VHS, ZTC létszámában.

Bugár József új Környezetvédelmi Útmutató elfogadására tett javaslatot. A vírushelyzet okán az emberek hozzáállása érezhetően megváltozott, fogékonyabbak a környezetvédelemre és a higiéniára, ezért lehetne az új útmutatót már a júliusi versenyektől használni. Az útmutató ajánlásokat fog tartalmazni és sarokpontjai a következők lesznek: frissítés, szemétgyűjtés, hangosítás, rajtszám, büfé, higiénia, telekocsi. Az elnökség a javaslatot megtárgyalta és felkérte Scultéty Mártont, hogy a dokumentumot hozza végleges formára és az elnökség informális jóváhagyása után tegye közzé a dokumentumot.

Végül Fehér Ferenc arról tájékoztatott, hogy az ELTE szombathelyi tájfutó szakedzői BSc. képzésére 9 fő jelentkezett.