Lassan, de biztosan szivárognak be a hazai tájbringás naptárba az adventure versenyek.

Volt már idén a Vértesben, A Börzsönyben, az évzáró pedig a Bakonyba került, Döbröntére, amelynek közvetlen környékéről utoljára az 1981-es Hungária Kupára készült tájfutó térkép Mánc-hegy néven. Én személy szerint pár évvel később jártam rajta egy esős Döbrönte Kupa alkalmával, és egyértelműen az volt a diagnózisom, hogy ez a terep nyugodtan merüljön feledésbe, ami meg is történt. A nem túl messzi Németbánya viszont még a közelmúltban is egész kellemes versenyeknek adott otthont, aztán az a korszak is letűnt, nagyjából egy évtizede alussza álmát a Nyugat-Bakony, és bár ezzel az informális bulifutammal vissza ugyan nem tért, de sokak érdeklődését felpiszkálta ez a táj, ami vitán felül gyönyörű volt, főleg a nagy mázlival kikapott csendes, őszi napsütésben. (Milyen a hangos napsütés? Kérdem ezen a ponton.)

Csurgó-kút, avagy hogy készül az édesvízi mészkő

A Magyarpolány - Pápa - Bakonybél térségén átívelő terepről, persze, nehéz lett volna korrekt térképet csinálni, a rendező Máthé Tomi ezzel nem is kísérletezett sokat, turistatérkép alapon ment a játék, amelyet a hiányzó északi részen katonai alap egészített ki, határozottan kalandossá téve ezzel a tájékozódást, de az évzárók már csak ilyenek, nem is beszélve a versenyformáról, aminek már a nevében is benne van, hogy minden meglepetésre fel kell készülni, kerítésszaggató kuvasztól a nyom nélkül eltüntetett betonúton át az emberevő sárig. Ezek azonban csak színfoltok voltak, a versennyel töltött öt óra nagyobb része egyszerűen élmény volt, ráadásul kimondottan változatos, a szelíden hullámzó dombvidéktől a Bakony tiszta erdőiig minden jutott erre a napra, záró képsorként Szarvaskő várával Döbrönte felett.

Szarvaskő

Az évzárók mérsékelt harci kedvet szoktak kihozni a résztvevőkből, ez már messze nem vérre megy, és általában az nyeri, aki véletlenül komolyan veszi, megfelejtkezve arról, hogy akkor jövőre neki kell rendezni. Ez idén Jankó Tamás volt, aki kétségtelenül impozáns körrel magasan verte a mezőnyt, hozzáteszem, nem csak a fogott pontok értéke számított, Máthé Tomi fantáziája kimeríthetetlennek tűnt extrák terén, így járt plusz pont annak, aki megfogta az összes vadászházat, horgásztavat, legalább négy keresztet, a négy égtáj szerinti szélső pontot, aki találkozott a mozgó ponttal (azaz Böbével), és szerintem még annak is járt volna valami, aki betereli a faluszéli csordát, de erre nem volt bátor vállalkozó.

Járt viszont egy teljes különdíj a leghülyébb útvonalért, amit ellenállhatatlan magabiztossággal hozott el Marosffy Orsi, stratégiájának lényege az lehetett, hogy megpróbált egy hóembert rajzolni a Bakony teljes területére, ami egész formásra sikerült is, majd, amikor elkészült a fejével, rájött, hogy a cél a lábánál van, a nap pedig nagyon megy már lefelé, ebből egy emberes, egyórás hajrá lett, jutalma pedig egy komplett Bakony turistatérkép, arra az esetre, ha legközelebb Várpalotáig kalandozna.

Rendhagyó módon másnap is volt verseny, csak egy kisebb chill-out a közeli dombokon, ez már kevesebbeket mozgatott meg, ami érthető egy évzáró után, pedig ezúttal igazán szelídre sikerült, nem rúgtuk szét a minket befogadó Szarvasház falát, kár is lett volna érte, mert nagy gondossággal felépített, kedves hely, a házigazdák tulajdonképpen rendezőnek is minősültek, elsősorban terepismeretük miatt.

A Gróf Úr térképpel szédíti a háziasszonyunkat.

Amikor vasárnap elbúcsúztunk a helytől, még egyszer végigautózhattunk a Pápa felé vezető úton, Gannán (itt van eltemetve Eszterházy Péter, meg még egy csomó másik Eszterházy), Tapolcafőn keresztül, visszanéztem a Bakonyra, és arra gondoltam, hogy ide vissza kéne térni versenyekkel, akár futóval, akár bringással. Annyira bájos környék, nem is értem, miért hanyagoljuk. Egyedül pár út agyagtartalmán kellene igazítani valamit, mert a Magyarpolány melletti dózerút csúnyán összekoszolta a szegény Scottomat, de hát úgyis ideje szétszedni, lepucolni és eltenni vattába, hogy téli álmot aludjon jövő áprilisig. Ha minden igaz, az első verseny a Balaton Kupa lesz Nemesvámos környékén. See you there.

Képek (a rajtról)