Fordulatos versennyel indult az EB.

Először rendeztek sprint váltót az Európa-bajnokságok történetében és remekül sikerült a bemutatkozás, mivel egy izgalmas versenyt láthattunk, ahol sokszor változott a sorrend az élbolyban.

Az első futóknál a svájci Judith Wyder esélyeshez méltóan diktálta a tempót, csak az orosz Natalja Vinogradova tudta vele tartani a lépést, sőt, a pálya végén még elé is került, így három másodperccel előtte futott be, viszont az üldöző finn-dán páros már 35 másodpercre lemaradt tőlük. Gyurkó Fanni a második körön kihagyott egy pontot (egy kastély kertjében volt néhány rövid átmenet sok irányváltással), amit csak a következőn, egy hosszú átmenet végén vett észre, így vissza kellett mennie, amivel közel négy percet vesztett, így tökutolsónak jött be. A norvég váltóban az ötéves kihagyás után visszatérő világbajnok Marianne Andersen hagyta ki az átfutó utáni pontot, ezzel kiejtve csapatát.

A második körben összesűrűsödött az élmezőny, mivel Topi Raitanen nagy futásával a finnek élre álltak, Gustav Bergman pedig a nap legjobb idejével felhozta a svédeket a hetedikről a második helyre, így a svájciak a harmadik, az oroszok a negyedik helyre csúsztak hátra, de csupán kilenc másodperc választotta el az első négyet. A csehek még 35 másodpercre voltak az elejétől, de a többiek már egy percre leszakadtak. Bakó Áron teljesen egyedül futva másfél percet kapott a legjobbaktól.

A harmadik futóknál Jonas Leandersson igazolta a lengyel Világ kupán és a 10milán látott remek formáját: már az első hosszú átmenetben az élre állt és szép lassan el is húzott a mezőnytől, húsz másodperces előnyt felépítve. Andrej Kramov révén az oroszok érkeztek a második helyen, mögöttük kilenc másodperccel Svájc, majd ismét ekkora különbséggel a hazaiak, és a derékhad is távolabb került. Tugyi Levente sem tudta a magyar váltót elmozdítani az utolsó helyről.

Az utolsó körben a pálya elején az 1'17" hátránnyal az ötödik helyen kifutó Maja Alm félelmetes tempóban zárkózott fel (igaz, ehhez kellettek a többiek kisebb hibái is), már csak 10 másodpercre volt a gyakorlatilag együtt haladó svéd-orosz-svájci triótól, amikor a vezető Helena Jansson egész egyszerűen elfutott az ötös pont mellett anélkül, hogy érintette volna. Alm hamarosan az élre állt és fokozatosan húzott el a többiektől (az átfutón már nyolc másodperccel vezetett), amikor elfelejtette megfogni ugyanazt a pontot, mint Fanni. Mivel elég gyorsan kapcsolt, csak bő húsz másodpercet veszített, de az a dánok aranyérmébe került. Galina Vinogradova simán bejött az első helyen, így az oroszoké lett a történelmi elsőség. A dánok lettek a másodikok, a harmadik helyre pedig Rahel Friederich hozta be a svájciakat, aki csak a célba érkezés után örülhetett, mivel nem tudta, hogy az előtte befutó svédek kiestek. A finnek, a csehek és a franciák kerültek még az első hatba. Szerencsi Ildikó a 15. helyen érkezett a célba.

A mai nappal kapcsolatos információk (rajtlista, eredmények, térképek, GPS tracking, TV közvetítés, fényképek) elérhetők egy helyen: http://www.eoc2016.cz/en/live?day=21

Holnap a sprint számra kerül sor, reggel kilenctől a selejtező, délután négytől az A döntők. A magyar indulók Gyurkó Fanni, Szerencsi Ildikó, Weiler Virág; illetve Bugár Gergely, Fehérvári Dániel, Tugyi Levente.