A Covid járvány miatt utoljára a 2019-es IFI Eb-n vettünk részt nemzetközi versenyen, mint válogatott, így nagyon hiányzott a nemzetközi rutin és elmaradtak sorra a tervezett edzőtáborok is a válogatott számára, ami a technikai felkészülés mellett a csapat összetartásban is fontos szerepet játszott volna.

Mivel az Eb-t júniusról augusztus végére tették át, így a fiataloknak a nyarat is végig kellett edzeni, de előnye lett a késői rendezésnek, hogy egy hónappal az Eb előtt sikerült kimenni a teljes csapattal edzőtáborba Vilniusba. Itt képet kaphattak a terepekről és a térképek minőségéről és sétát tettünk (térkép nélkül) a belvárosban is. Nagyon hasznos, hogy kimentünk, mert a kinti erdők nagyon sűrűk és így a láthatóság is kb. 10 méterre csökken. Sok a kidőlt fa és a bozótos. Az edzőtáborban segítségemre volt Tóth Eszter, aki egyben a szakácsunk is volt, Kisvölcsey Ákos (Vöcsök) és Bálint Bence. Bujdosó Pisti pedig a kisbuszával támogatta a válogatottat. Nagyon hasznos volt ez a tábor és nem csak szakmailag, hanem lelkileg is a csapatnak.

Az Eb-re 17-én kedden délután indultunk, majd megaludtunk Varsó alatt és szerdán kora délután érkeztünk meg a versenyközpontba, ami egyben a szállásunk is volt. Két-, három- és ötszemélyes egyszerű, de tiszta szobákban aludhattunk, a reggeli és a vacsora végig svédasztalos volt, ebédre hideg csomagot kaptunk. Csütörtökön délelőtt a sprint, délután az erdei terepbemutatón vettünk részt, ahol nem értek bennünket meglepetések. Érdekesség, hogy az edzőtábor és a terepbemutató térképeken is az alapszintköz 2,5 méteres volt, míg az EB térképen a megszokott 5 méteres. Estére meglettek a rajtlisták és túl voltunk az első team officials' meetingen, ami online zajlott. Javaslom a hazai rendezőknek is ezt a módszert, mert így nem kellett utazgatni a megbeszélésekre és hamarabb is végeztünk.

Az Eb-n 29 ország közel 500 versenyzője vett részt, plusz a kísérők. A magyar csapat kísérői, Tóth Eszter, Németh Luca és Bakacsi Laci gyúró volt rajtam kívül.

Pénteken kora reggel indultunk a normál táv karanténjába, ahol 10 órától 12.45-ig rajtoltak a versenyzők. Tudtuk, hogy nem egy élmény futás lesz, hanem egy küzdős terep. Sajnos a többségnek nem sikerült végig koncentrálni a pályákat és sokat hibáztak, néhol 12C-s hibákat elkövetve, de ha már valaki indult világversenyen tudja, hogy az adrenalin szint sokkal magasabb. De itt is voltak jó páran, akik nagyon szépen megoldották a feladatot és minimális hibával mentek végig a pályán. Czakó Bogi 3. helye emelkedik ki, de Csoboth Marci 9. (az átfutón még 5. helyen volt), Petykó 12. helye és Mag Viki 13. (átfutón még 4. helyen volt) helyezése is remek eredmény. A 18-as lányok rutinosan megoldották a feladatot, hiszen Lilla 22. és Kiss Kamilla 29. helyezése is a mezőny első harmadában van. A 16-os lányok mindnyájan betliztek, de tudtam, hogy Ők ennél többre képesek. A többi fiú elég hektikusan szerepelt. Összességében örültünk a szép helyezéseknek (16 főből nem futhat mindenki jól) és bizakodóak voltunk a váltó előtt.

Szombaton a váltókra is igen korán kellett kiutaznunk, mert ma is először nagybusszal vittek ki, majd átszálltunk kisbuszokba a VK eléréséhez, ami ugyan az volt mint az egyénin. A 16-os lányok kezdték a tömegrajtot, ahol a csehek és a finnek elhúztak a mezőny elől, de Lili jól tartotta magát a második bolyban és ötödiknek hozta a váltót, majd Janka egy magabiztos futással már a harmadik helyen futott be váltva Ritát. Tudtuk, hogy a cseheket és a finneket már nem lehet befogni, de utánunk pár perccel jöttek a többiek. Rita tanulva a tegnapi hibákból, ma a legjobb időt futva a mezőnyből hozta a harmadik helyen a váltót. A 18-as lányok következtek, ahol Bogi szinte végig vezetve első helyen váltotta Lillát. Csupán a norvég lány bírta a tempóját. A többi nemzet 1,5-2 perccel jött mögöttük egy nagy bolyban. Lilla mint mindig, hozta amire képes és a második helyen váltotta Vikit. Viki két perc hátránnyal indult a norvégok után, de 4-5 nemzet kb. ugyan ennyivel ment utána. Ma is a süppedős mocsárban hibázott, mint az egyéniben, így az átfutón a hatodik helyen futott át, de mögötte két váltó is próbálta utolérni. A kiskörben megrázta magát és sorra előzte ki a többieket, így a nagyszerű negyedik helyre hozta be a váltót. A 16-os fiúk folyamatosan az 5-9. hely körül érkeztek, Gergő, Tamás és Marci is hasonló időket futottak, amiben mindenkinek benne volt a hiba, így lecsúsztak a pódiumról, ami nagyon bosszantotta a fiúkat. Mivel mind a hárman még jövőre is 16-ban indulnak, nagyon fogadkoztak, hogy Salgótarjánban megmutatják, mire képesek! Végül a 18-as fiúk rajtoltak, Levente ma jót futva, a második bolyban hozta a váltót, Ádám sajnos nagyot hibázott, így Petykónak nem volt esélye az első tízbe hozni a váltót, de az egyéni eredmények alapján az egyik legjobb időt futotta a mezőnyből.

Délután megpróbáltuk a fejeket átállítani a sprint versenyre, amiben az volt a nehéz, hogy nem adtak bemelegítő térképet a sprint előtt, így a négyezres méretarányra az 1-es pontig kell alkalmazkodni. A karantén egy nagyon hideg, szellős, macskaköves udvaron volt, ahol a mobil WC-k száma (6 db) és a nomád körülmények nem igazán voltak ideálisak. Egyszerre kb. 50-60 fő melegített egy kb. 100 méteres körön. Hat perccel korábban kellett beállni, amit többen nem tudtak jól kezelni és szinte az utolsó pillanatban jöttek az előrajtba. De tudatosítottam bennük, hogy még hat perce van átgondolni a mai futását és a sprintre adott tanácsokat. Máramarosi Rita még a beállás percében végezte el a szokásos rutinját, amiben inkább segítettem neki és nyugtattam, hogy ezzel nem kési le a rajtját. Mag Viki utolsó Ifi Eb futása volt, így a tegnapi elkeseredését a váltó hibázás miatt fel kellett oldani és levenni a terhet a válláról, ami, mint az eredményből kiderül, sikerült is és utólag kiderült, hogy Sramkó Tibi előző este is hasonlókat mondott neki. A két lány bearanyozta a napunkat!!! Bogi sokáig a dobogós harmadik helyen volt amikor mindenki befutott és Felföldi Tomi is nagyszerűt futva a nyolcadik helyen állt, majd egyszer csak változtak az eredmények, Bogi a negyedik, Tamás a hetedik helyre került. Megkérdeztük a rendezőket, mi történt? A célvonal nem működött egy rövid ideig és aki akkor futott be, azt hibapontosnak írta a rendszer, majd amikor mindenki befutott, a kamerával felvett befutásokat végig nézték és korrigálták az eredményt. Tamás mezőnyében a vezető ukrán srácot zárták ki, mert amikor bejött a versenybíró a terepről jelezte, hogy kik mentek át a tiltott területen (sajnos egy főt közülünk is kizártak e-miatt).

Összességében nagyon boldogan ültünk be a kisbuszokba és jöttünk hazafelé, miközben kiderült, hogy a nemzetek versenyében a 29 ország közül a negyedik helyen végeztünk (1. Csehország, 2. Finnország, 3. Oroszország). Vasárnap 13 órakor indultunk és hétfőn reggel 8-kor értünk Szegedre.

A válogatott eredményeket elsősorban a klub edzőknek köszönhetjük, akik minden nap ott állnak a pálya szélén és a versenyeken is folyamatosan foglalkoznak a fiatalokkal. Az edzők, akiknek köszönet a munkájukért: Tóth Eszter, Kisvölcsey Ákos, Sramkó Tibor, Kárai Kázmér, Molnár Zoltán, Bereczki Máté, Kiss György, Bakó Áron. Köszönet az önzetlen támogatóknak, akik valamilyen formában segítették a válogatott munkáját: Bálint Bence, Mets Miklós, Bujdosó Zoltán; és köszönet a gyúrónknak, Bakacsi Lászlónak (Lacika), aki minden nap este 10-11 óráig próbálta lazítani a fáradt izmokat, közben tanácsokat adva, hogy mit kellene önállóan nyújtani és lazítani. Utoljára, de nem utolsó sorban a lányoknak, Németh Lucának és Tóth Eszternek, akik végig segítették a munkámat.