Orvos segítőket keres a Szövetség. Kedves Tájfutók! A válogatott(ak) környékén régóta megoldatlan a versenyorvos kérdése. Sőt nem csak náluk, de a sportágunk egészében sok nyitott kérdés van ezen a téren. Tájfutó orvosok, egészségügyben dolgozók segítségét várjuk elsősorban, több szinten is. Ha megsérül valaki (vagy csak itt fáj-ott fáj) és keresi a megoldást, a jellemző javaslatok:
  • menj el a háziorvoshoz, aki az esetek többségében nem ért hozzá és elküld a sebészetre
  • menj egyenesen a (helyi) sebészetre, ahol szintén nem feltétlenül értenek a sportsérülésekhez, és főleg nem az utókezelésükhöz, az újra edzésbe állás feltételeihez, mikéntjéhez
Nagy segítség lenne, ha megyénként, (régiónként), Budapesten talán akár kerületenként is tudni lehetne annak az egy-két szakembernek az elérhetőségét, akik értenek a sportsérülések kezeléséhez, netán korábban maguk is tájfutók voltak, vagy akár ma is azok. Sokaknak az is fontos szempont lehet, hogy ezek a kezelések társadalombiztosítási alapon (ingyenesen) igénybe vehetők-e? Az állandó sportorvosi felügyelet (nem feltétlenül a sportorvosi igazolás) kérdése a következő. Hol és hogyan lehet viszonylag kevés sorban állással ilyen ellátáshoz jutni? Vannak-e és hogy lehet elérni azokat (az akár volt) tájfutókat, akik végeznek ilyen vizsgálatokat? Akad-e olyan (sport)orvos, gyógytornász, gyúró, aki vállalná valamelyik válogatott csapatunk egy-egy világversenyre való elkísérését, orvosi, egészségügyi felügyeletét? Egy ilyen esemény legalább egy hét, 10 nap. Milyen feltételekkel áldozna ennyi időt a szabadságából? Az egészségüggyel foglakozó törvényekben van-e megfogalmazva olyan lehetőség, hogy ezt akár munkaköri kötelességként, államilag finanszírozva is meg lehessen tenni? Ismeri valaki kellő mélységgel ezeket a törvényeket, különös tekintettel a sporttal foglalkozó törvényekkel való összefüggésükre? Mivel a Szövetség költségvetése meglehetősen szűkös, szeretnénk ezeket a kérdéseket minél gazdaságosabban megoldani. Minden ésszerű együttműködés, támogatói rendszerbe való integrálás érdekel bennünket. A segítők jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk. A pikírt megjegyzéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldjétek.