A kiváltott éves versenyengedélyek száma 2023-ban összesen 2309 volt, ami ismét enyhe csökkenés az előző évhez képest (2022: 2335), és egyelőre nem felel meg a Szövetség által kitűzött sportágfejlesztési céloknak. Enyhíti a képet, hogy a csökkenés éppen megegyezik azzal a számmal, amennyivel a kiváltott de egyszer sem használt versenyegnedélyek visszaestek, vagyis egyesületeink jobban odafigyelnek, hogy a ténylegesen aktív versenyzőiknek kérjenek engedélyt.

Érdekes megoszlást mutat a grafikon, ami azt szemlélteti, hogy az egyes versenyengedélyek hány rangsoroló futamon voltak felhasználva az év során. Eszerint az utánpótlás és a szenior korosztályban egyformán megvan egy sokat versenyző réteg, akik a versenyidényben szinte minden hétvégén ott vannak egy tájfutó eseményen. De az is látszik, hogy a keveset versenyzők (1-5 verseny) aránya is magas, és a letölthető adatokból látható, hogy növekedett 2022-höz képest.

A rangsoroló futamok száma visszaesett, ami teljes egészében a regionális versenyek számának csökkenésében mutatkozott meg. Az országos bajnokságok részvételi számai viszont továbbra is kiemelkednek, úgy tűnik a mezőny - ha összességében kevesebb versenyzést is engedhet meg magának - a bajnokságokon való megmérettetést fontosnak tartja, és ez nagyon egészséges szemlélet.

A valamivel több, mint 35 ezer rangsoroló illetve OB rajthozálláson kívül még folyik a nem rangsoroló versenyek, események, meghirdetett nyílt edzések adatainak összesítése. A versenyek-versenyzők-minősítések adataiból készült Excel kimutatások innen tölthetők le.