Az előkészületek már javában zajlanak, a verseny térképei lényegében készek, a pályakitűzés jól halad, nyáron látogatást tett és minden helyszínt felmért a TV közvetítést szervező stáb.

A verseny honlapján elérhetők a hivatalos edzőtáborok kiírásai, 2024 tavaszán pedig igazi felkészülési nagyüzem várható a résztvevő országok csapatainak hazánkba látogatásával.

A verseny programjában csupa erdei számok – középtávú selejtező és döntő, hosszútáv, férfi és női váltó – szerepelnek. A versenyek helyszínéül a Vértes legnehezebb és legtechnikásabb terepei szolgálnak majd, az arénák Csákberény, Csókakő és Várgesztes környezetében lesznek kiépítve. Természetesen az EB a magyar válogatott számára is kiemelt versenyként szerepel a programban, a hazai megmérettetés lehetősége legjobbjaink számára extra motivációt jelent.

Magyarország rendezi Szlovákiával közösen a 2025-ös TrailO Világbajnokságot. A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség elnöksége szeptemberi ülésén döntött a 2025. évi TrailO VB rendezőjéről. A szakág történetében először lesz egy világversenynek két házigazdája, ugyanis Magyarország és Szlovákia közös pályázatot adott be, ami az IOF bizalmát is elnyerte.

A versenyre 2025. augusztus második felében kerül majd sor, két futam helyszíne lesz Magyarországon, Sümeg és Tapolca környékén. A verseny honlapja már elindult, a legfontosabb információk és a letiltott területek térképe elérhető.

Júliusban döntött az IOF elnöksége arról, hogy Magyarország rendezheti a 2027-es Felnőtt Világbajnokságot, melynek ügye most újabb mérföldkőhöz érkezett.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség a rendezésre jelentkező Veszprémi Honvéd SE pályázatát nyújtotta be, majd a két szervezet képviselői közösen mutatták be a pályázat részleteit és a tervezett helyszíneket az IOF küldöttségének idén áprilisban. Ezt követően – Svédország pályázatával versenyezve – született meg az IOF döntése a rendezési jog odaítéléséről.

Az IOF döntése feltételhez kötötte a rendezést: Magyarországnak 2024 január közepéig be kell mutatnia, hogy a szükséges állami források a rendelkezésére fognak állni. Ebben nagy előrelépés történt most decemberben: Magyarország Kormánya határozatban rögzítette, hogy támogatni kívánja a világbajnokság megrendezését, és ennek érdekében biztosítja a pályázatban kért forrásokat. A kormányhatározat szövege itt olvasható. Ezáltal megnyílt az út a továbblépéshez, a rendezésről szóló szerződések megkötéséhez.