Elsőként Less Áron számolt be a Magyar Tájékozódási Futásért Támogatói Program 2023. évéről, ami 2022. november 1-től 2023. október 31-ig tartott. A 2023. évi támogatások némileg elmaradtak a tavalyi 9.654.000 forinttól, de így is jelentősek: 22 magánszemély és 10 gazdasági társaság ajánlott fel összesen 9.420.000 forintnyi összeget. A fő támogatási irányok nem változtak az elmúlt évekhez képest, a támogatók közel 46%-a továbbra is általános célokhoz köti a támogatást (a Sportágfejlesztési Terv megvalósítására vagy szabad felhasználásra kaptunk támogatást tőlük). Az MTFSz elnöksége fontosnak tartja, hogy a támogatásokat továbbra is transzparensen használják fel. A részletes beszámoló és a 2024. évi Támogatói Felhívás az elnökségi ülés jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala után megjelenik az MTFSz honlapon és kiküldik őket a támogatóknak is.

Krauth Márta ismertette a lovas szakág 2022-23-as működéséről szóló anyagot. A lovas tájékozódási szakág 2021-ben csatlakozott az MTFSz-hez, 2022-ben 11 versenyük volt 25-35 résztvevővel; egyesületet alapítottak, amely az MTFSz tagszervezete is lett. Elkezdtek minden versenyükre egységes tájfutó térképeket használni, készíteni. 2023-ban kevesebb, de színvonalasabb versenyük volt több indulóval, nagyobb hangsúlyt helyezve a fotós, videós dokumentációra. Jövőbeni céljuk Pest megye bevonása a tájlovas életbe, elektronikus nevezési és pontérintési rendszer bevezetése és a versenyzői létszám növelése.

Miháczi Zoltán következett a Trail-O szakág 2023-as beszámolójával. A szakág versenyzői 2023-ban részt vettek a csehországi Világbajnokságon, ahol a tavalyi eredményeken javítani tudtak, de azokkal nem voltak elégedettek. A szakág megrendezte az összes országos bajnoki futamot és a Hungária Kupa keretében is volt Trail-O verseny. Az augusztusi világranglista-versenyük jól sikerült, népes és minőségi mezőny versenyzett Öskü térségében. 2024. évi tervük az összes bajnokság megrendezése, Hungária Kupa kísérőverseny rendezése, világranglista-futam rendezése. A 2025. évi Trail-O VB előkészületei is elindulnak, mind a rendezési, mind pedig a versenyző felkészítési fronton.

Fehérvári Dániel folytatta az Edzőbizottság anyagával. A bizottság 2023-ban Edzői Konferenciát szervezett, a sportorvosi vizsgálatok kérdéskörével foglalkozott, valamint javaslatot tesz az Év Edzője és a Kiváló Utánpótlás Edző díjakra. A sportági szakirodalom fordítása, csoportosítása nem igazán haladt előre. Sajnos Fehérvári Dániel a felnőtt tájfutó szövetségi kapitányi feladatai mellett nem tud megfelelő mennyiségű időt fordítani a feladatra, így Kovács Balázzsal abban állapodtak meg, hogy a bizottság vezetésére 2024-től új szakembert keresnek.

Nemesházi László, a Szenior Bizottság vezetője került sorra. A bizottság 2023-ban is megszokott feladatait végezte: kiírták és értékelték a Szenior Összetett Egyéni Bajnokságot, illetve a Szenior Egyesületi Bajnoki Pontversenyt, melyek díjazására később kerül sor. Az eredmények alakulását Molnár Gábornak köszönhetően folyamatosan nyomon lehetett követni a szenior honlapon. A Szlovák-Magyar Szenior Találkozó iránti érdeklődés sajnos nagyon lecsökkent, így nem látják értelmét a folytatásnak. Ezen kívül felmérést végeztek a szenior tájfutók körében az esetleges korösszeg változtatásokról a csapatversenyek esetében, de egyértelmű következtetésre nem jutottak. Ezzel együtt nyitott a Szenior Bizottság az ésszerű változtatásra.

Az októberi elnökségi ülésen döntött arról az Elnökség, hogy újra napirendre veszi a kötelező sportorvosi vizsgálatok kérdését. Fehérvári Dániel Edzőbizottság-vezető első körben a 18 éven aluliak esetében látja ezt megvalósíthatónak, fokozatos bevezetéssel, 2026-ra elérve azt, hogy mindegyikük rendelkezzen érvényes sportorvosi engedéllyel. A tél folyamán az Utánpótlás-fejlesztési Bizottsággal közösen felmérik a jelenlegi állapotot, majd beépítenék azt az edzői pályázat követelményrendszerébe. Az előttünk álló tél folyamán az Edzői Konferencián és az Edzői Hírlevélben is tervben van a sportorvosi vizsgálatról szóló tájékoztatás. Az Elnökség februárban vagy márciusban térhet vissza a kérdéskör tárgyalásához, a következő lépések kijelöléséhez.

A Tájfutó Gála előkészületeiről Hajnal Zsolt tájékoztatott. A 2024. évi Tájfutó Gálára január 27-én kerül sor Budapesten, a helyszín a Rubin Wellness és Conference Hotel Sirály terme lesz, a szervezők 150-200 fő részvételére számítanak. A Gála célja 2024-ben is az előző szezonra való visszatekintés, a díjak átadása, illetve a kötetlen együttlét, ünneplés és szórakozás lesz, a fiatalabb korosztály bevonásával. Az MTFSz részéről a Gálát Paskuj Mátyás szervezi a Marketing és Kommunikációs Bizottság keretében. Az étkezést catering cég biztosítja, svédasztalos vacsora formájában, meleg ételekkel. A mostani inflációs környezetben nehezen tartható a korábban megszokott színvonal, ezért a minőség érdekében a belépőjegyek ára emelkedni fog 2023-hoz képest: a teljesárú jegy 9.000, az egyetemisták és fiatalabbak jegye 5.000 forintba fog kerülni és lehetőség lesz támogatói jegyet is vásárolni. A kiadások és a bevételek közötti kb. egymillió forintos deficitet támogatói bevételekből tervezik fedezni. Az elnökség döntött a Gálán átadandó díjakról.

Paskuj Mátyás beszélt a Monspart Sarolta-díj a tájfutásért díjátadó ünnepségének előkészületeiről is. Az eseményre december 4-én, a Magyar Sport Házában kerül sor. A programtervezet készen van, a meghívók november 20-án lesznek kiküldve a szűk meghívotti körnek. A hivatalos programot a tavalyihoz hasonló állófogadás zárja.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • A 2024. évi Felnőtt EB és a 2027. évi Felnőtt VB állami támogatása kapcsán az MTFSz azt a tájékoztatást kapta, hogy a döntési hatáskör mindkét világverseny esetében a HM Sport Államtitkárságnál van, a VB esetében a garanciavállalás formájáról további egyeztetés szükséges. A VB esetében tudnak az IOF által szabott határidőről, mely szerint 2024. január 12-ig meg kell kapnunk az állami garanciavállalást.
  • Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-vel vitt projekt nevet váltott, Pontvadászat lett az új neve. A projekt a tervezettnél valamivel lassabban halad, valószínűleg 2024-ben zárulhat az első szakasza. A részletekről Kovács Balázs számolt be: hamarosan megkezdődik az állandó pontok kihelyezése, a mobilapplikáció fejlesztése elkezdődött, az MTFSz elnöke az Aktív Magyarország Konferencián, november 22-én ismerteti a részleteket a nagyközönséggel Tapolcán, ahol egy pályát is ki lehet próbálni.
  • A Fegyelmi Szabályzat anonimizálási rendelkezéseinek értelmezésére Kovács Balázs tett javaslatot: miután egy ítélet jogerőssé válik, a fegyelmi határozat már tartalmazhassa az ügyben érintettek nevét is. Az Elnökség még egy megerősítést kért a Fegyelmi Bizottságtól.
  • Az elnökségi ülést megelőző fegyelmi fellebbviteli tárgyalás eredményeképpen a Veszprémi Honvéd Sportegyesületnek pénzbüntetést kell fizetnie az MTFSz részére. Ennek a pénzösszegnek, valamint az elkészült térképnek a további felhasználására az Elnökségi a következő határozatot hozta: Az MTFSz elnöksége 300.000 forint kártérítést ajánl fel a Káldi Természetjáró és Tájékozódási Futó Sportegyesületnek annak érdekében hogy az ügy ne terelődjön jogi útra, illetve a Szentgál térkép K-2167/2023 engedélyszámát azonnali hatállyal visszavonja, miután jogerősen is ki lett mondva, hogy a térkép egy része másolással készült.
  • A Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság (MEFOB) 2024. évi megrendezésére a TTT-HSE Tájékozódási Futó Szakosztálya jelentkezett az MTFSz-nél, aki támogatta a pályázatot. Időpontként március 9-10-et vagy április 20-21-e javasolják. A MEFOB hivatalosan a Magyar Egyetemi és Főiskolás Sportszövetség rendezvénye. A referensváltás menetéről és a 2024-es MEFOB kijelöléséről Kovács Balázs tájékoztatta az MTFSz elnökségét.
  • A 2025. évi OB pályázatokra az október 31-i határidőig három jelentkezés érkezett három különböző OB párosra: a PVSK a Középtávú és Váltó OB-ra; a Veszprémi Honvéd SE a Rövidtávú és Sprint Váltó OB-ra; a Homokbucka KKSzTFE a Hosszútávú OB-ra és a Pontbegyűjtő CSB-re nyújtott be pályázatot. A pályázatokat Less Áron főtitkár érvényesnek nyilvánította és az MTFSz elnökével és alelnökeivel együtt megfelelő minőségűnek tartja. Mivel minden versenyhétvégére csak egyetlen, megfelelő minőségű pályázat érkezett, az MTFSz elnöksége a pályázati folyamattól eltérően, jelen ülés keretében bízta meg a jelentkezőket a rendezéssel.
  • Miháczi Zoltán a Versenybizottság nevében kérte az Elnökséget, hogy a 2024. április 4-én Tatabányán megrendezendő Sprint Tusa sprintverseny is kapjon utólag országos rangsoroló jogot. A verseny a Tavaszi Spartacus Kupához kötődő Felnőtt EB edzőtábor része lesz, több válogatott részvétele is várható, a rendezők IOF Világranglista-futamként is szeretnék meghirdetni. Az Elnökség a kevés meglévő információ miatt azt kérte a rendezőktől, hogy először egy előzetes versenykiírást mutassanak be, melyet ha megfelelőnek tart az Elnökség, a verseny megkaphatja az országos rangsoroló jogot – erről az MTFSz elnöksége elektronikus úton szavazhat.