Fehérvári Dániel felnőtt szövetségi kapitány kezdte az ülést a 2023. évi beszámolójával. A felnőtt tájfutó válogatott fő eseménye a 2023-as évben a Svájcban megrendezésre kerülő Felnőtt Világbajnokság volt, ahol a terepek különlegesek voltak részletgazdagságukat tekintve.  A válogatott 2-3 edzőtáborral és terepelemzésekkel próbált felkészülni a megmérettetésre. Középtávon 3 fő tudta magát kvalifikálni a döntőbe, ahol Sárközy Zsófia 31. helyezése kiemelkedő. Hosszútávon elmaradtak a versenyzők a várható eredményektől, míg a hét utolsó versenyszámánál a váltón a férfi csapat az előkelő 10. helyezést tudta megszerezni (utoljára a 2011-es franciaországi VB-n volt top 10-ben a csapat, akkor 9. helyen zártak), míg a női csapat 14. helyen ért célba. A versenyzők igazán fontos tapasztalatokkal gazdagodtak, ami a későbbi versenyzői pályafutásuknál lesz hasznos a számukra.

Kiemelendő, hogy a válogatott a 2023-as évben minden Világ kupa fordulón rajthoz állt. Norvégiában figyelemre méltó volt Jónás Ferenc 44. helyezése hosszútávon. Az előzetesen várható eredményekhez képest jobban szerepelt a csapat, viszont a jobb eredmények eléréséhez szükséges skandináv edzőtábort szervezni az aktuális világverseny előtt.

Csehországban került megrendezésre a következő Világ kupa forduló, ahol Mag Viktória 10. helyezése a sprint számban és a sprint váltó 9. helye kiemelkedő teljesítmény. Világ kupa pontot ért még a sprintversenyen Ormay Mihály 31. és Sárközy Zsófia 38.; a középtávon Mag Viktória 32.; a hosszútávon pedig Mag Viktória 26. és Jónás Ferenc 33. helye. A kimagasló eredményekben közrejátszik a 2021-es világbajnokságra való felkészülés, valamint az utánpótlás versenyeken való kiemelkedő szereplés.

Az év utolsó felnőtt nemzetközi megmérettetése az olaszországi Sprint EB volt. Bár az elvárások az idei sikeres versenyek után magasan voltak, ezeket is sikerült túlszárnyalnia a versenyzőinknek, hiszen Máramarosi Rita 9. helyezést ért el a kieséses sprint verseny során, valamint a sprint váltó csapat 8. helyezése az utóbbi 10 év legjobb felnőtt eredményei, valamint az eddigi legjobb magyar sprint váltó helyezés a felnőtt kategóriában bármilyen világversenyről. Világ kupa pontot szerzett még a sprint versenyszámban Máramarosi Rita 18., Mag Viktória 21. helyezésével, míg a kieséses sprintversenyt Mag Viktória a 37. helyen zárta. A versenyzők bebizonyították, hogy a magyar csapat újra az élmezőnyhöz tartozhat az elkövetkező évek során.

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a válogatott hozzáállásával maximálisan elégedett volt az elmúlt évben. Az előző évekhez képest sikerült előrébb lépni a rangsorban, de szeretné, ha a versenyzők fejlődése nem törne meg, és a felnőtt kategóriában is el tudnák érni a versenyzők az utánpótlás versenyeken mutatott eredményeiket. Ehhez a válogatott infrastruktúráját bővíteni/fejleszteni szükséges, melyet a szövetségi kapitány a következő időszakban közösen dolgoz ki az Élsport Bizottsággal. Végezetül megköszönte a válogatott körül dolgozó szakemberek egész éves odaadó munkáját.

Tóth Eszter számolt be a Kiemelt Ösztöndíj Programban 2023-as működéséről. A programban 5 versenyző vesz részt: Bujdosó Zoltán, Jónás Ferenc, Mag Viktória, Máramarosi Rita és Sárközy Zsófia. Tóth Eszter programmenedzser elmondta, hogy a támogatást a terveknek megfelelően tudták felhasználni: legnagyobb részéből egészségügyi szolgáltatásokat – pl. gyúró, pszichológus, laborvizsgálatok – vásároltak, világversenyekre felkészítő edzőtáborokat, versenyeket finanszíroztak, maradék részét pedig tájfutó sportfelszerelésre fordították. 2023-ban eddig összesen kb. 1,5 millió forint volt a program költsége. A programmenedzser a pénzbeli támogatások adminisztrálásán felül rendszeresen konzultál az öt sportolóval és edzőikkel. Az Elnökség Tóth Eszter munkáját megköszönte, a Kiemelt Ösztöndíj Program 2024. évi előterjesztését várhatóan januárban tárgyalja.

A 2025. évi Hungária Kupa rendezésének előkészületeiről Mátrai Róbert és Gera Tibor, a Versenybíróság elnöke és elnökhelyettese számolt be. A verseny rendezője a Hód-Mentor Sportegyesület, a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület, valamint a Dél-Alföld Sportjáért Alapítvány lesznek, időpontja augusztus 20-24. A versenyközpont a kunfehértói üdülőterületen lesz, az 1. versenynapra Bócsán, a 3. versenynapra Kiskunhalas belvárosában, a 2-4-5. napi versenyekre pedig a Versenyközponthoz közeli Pici Paci Porta lovastanya környékén kerül sor. A tervezett terepeken (Bócsa kivételével) soha nem volt még tájfutó verseny. A kiegészítő versenyeknek a strand és környéke ideális helyszíne lesz. A rendezők az átlagosnál lényegesen nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a verseny marketing tevékenységére, úgy számolnak hogy 700 nevező esetén lesz nullszaldós a 2025. évi Hungária Kupa. Az MTFSz elnöksége a tájékoztatást megköszönte és sok sikert kívánt a verseny megszervezéséhez.

Az Elnökség döntött a 2023-ban másodszor kiosztandó Monspart Sarolta-díj odaítéléséről, valamint a díjátadó ünnepségről is, melyre december 4-én kerül sor, sajtónyilvános esemény keretében, a Magyar Sport Háza földszinti nagytermében. Az esemény szervezője most is az MTFSz Marketing és Kommunikációs Bizottsága lesz.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • Ahogy arról már beszámoltunk, a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség Elnöksége szeptemberi ülésén döntött a 2025. évi TrailO Világbajnokság rendezőjéről. A sportág történetében először lesz egy világversenynek két házigazdája, ugyanis Magyarország és Szlovákia közös pályázatot adott be, ami az IOF bizalmát is elnyerte. A versenyre augusztus második felében kerül majd sor, két futam helyszíne lesz Magyarországon, Sümeg és Tapolca környékén. A verseny lebonyolítója a Tipó TKE, technikai vezetője Miháczi Zoltán lesz, a szervezés további részéért Paskuj Mátyás felel majd.
  • A 2023/’24-es tanév Diákolimpia versenyeivel kapcsolatban megkapta az MTFSz a licenszia szerződés tervezetét a Magyar Diáksport Szövetségtől, melynek részleteit az országos döntőt rendező Szegedi Vasutas SE-vel is megbeszélték. Ezek alapján pénzügyileg is megalapozottnak látszik, hogy az országos döntő mellett vármegyei fordulót is rendezzenek (a jelenlegi szabályoknak megfelelően). Mivel a vármegyei fordulón sem lehet nevezési díjat szedni, a vármegyei forduló rendezőinek dotálását az MTFSz oldaná meg, melyről várhatóan januárban tájékoztatják a helyi szervezőket.
  • A Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság (MEFOB) jelenlegi rendezési és referensi helyzetéről, a fejleményekről Kovács Balázs számolt be. Hajnal Zsolttal együtt találtak megfelelő jelöltet a MEFS tájfutó referens posztjára, a váltást a korábbi referens, Scultéty Márton is segíteni fogja.
  • Gyenizse-Nagy Balázs naptárreferens és Miháczi Zoltán Versenybizottság-vezető az Elnökség jóváhagyását kérte a 2024. évi végleges országos versenynaptárt illetően. Az előzetes versenynaptárhoz képest néhány változás történt, ezek az elnökségi ülést követően átvezetésre kerültek az MTFSz adatbankjában is. Az MTFSz elnöksége a 2024. évi Balaton Kupa kérelmét az országos versenynaptárba kerülésre nem támogatta, mivel a Versenybizottság szerint nem érték el az ehhez szükséges részvételi számot 2023-ban. Az MTFSz elnöksége a 2024. évi végleges országos versenynaptárat elfogadta.
  • Kovács Balázs utánpótlás edzőkkel történt egyeztetése után javasolta, hogy az MTFSz elnöksége tárgyalja újra a kötelező sportorvosi vizsgálatok kérdését. Az Elnökség megkérte Fehérvári Dániel Edzőbizottság vezetőt, Gárdonyi Márk Élsport Bizottság vezetőt és Sárközy Zsófia Utánpótlás-fejlesztési Bizottság vezetőt, hogy hozzanak javaslatot a kérdésben a novemberi elnökségi ülésre. Kovács Balázs elsősorban tájékoztató, kommunikációs kampány indítását javasolja.
  • Hajnal Zsolt az MTFSz Gazdasági Bizottsága nevében kérte, hogy az Elnökség referenciaárakat határozzon meg az országos bajnokságaink névadó szponzori címeire. A javaslatot az MTFSz elnöksége visszautalta az MTFSz Gazdasági Bizottsága hatáskörébe, ők határozhatják meg a referenciaárakat.
  •  Az MTFSz Fegyelmi Bizottságának elnöke fegyelmi eljárást indított a Veszprémi Honvéd SE-vel és Molnár Zoltánnal szemben. Az elsőfokon hozott fegyelmi ítélet megtalálható az MTFSz adatbankjában. Ezt a Veszprémi Honvéd SE megfellebbezte, fellebbviteli szervként, másodfokon az MTFSz elnöksége jár el. A fellebbviteli tárgyalás kitűzéséről Less Áron főtitkár később értesíti az érintetteket.