Fehérvári Dániel felnőtt szövetségi kapitány kezdte az ülést. A Felnőtt VB-re lezajlottak a válogató versenyek: két salgótarjáni és két bükkszentkereszti (a férfiak esetében két salgótarjáni, egy bükkszentkereszti és egy svájci) versennyel. Fehérvári Dániel szövetségi kapitány a férfiaknál öt versenyzőt jelölt a svájci világbajnokság indulói közé: Jónás Ferenc és Gerber Csaba hosszútávon, Baumholczer Máté, Bujdosó Zoltán és Ormay Mihály középtávon indulhatnak, a váltót pedig Jónás Ferenc mellett a középtávon jobban teljesítő két versenyző alkothatja. A nőknél Mérő Dominika és Sárközy Zsófia minden versenyszámban indul, Gárdonyi Csilla pedig a középtávú és váltóversenyen bizonyíthat. Gerber Csenge tartalékként utazik.

Zsigmond-Heinczinger Száva, a junior szövetségi kapitány következett. A romániai Junior VB-re a lányoknál zárult le a válogatás, a fiúknál a bükkszentkereszti középtávú verseny hibás pontelhelyezése miatt a Középtávú OB-n pótválogatót kell tartani, így a fiú csapatról és a csapatvezetőkről az elnökségi ülést követő héten elektronikus szavazás döntött. A lányoknál a válogató versenyek eredményei alapján teljes szövetségi támogatással csapatba került Czakó Boglárka, Mag Viktória és Mikes Janka, 50%-os támogatással pedig Kiss Kamilla és Mag Fruzsina. Zsigmond-Heinczinger Száva rajtuk kívül szubjektív alapon csapatba jelölte Máramarosi Ritát, akinek csapatba kerülésének feltételéül az MTFSz elnöksége megszabta, hogy egy átfogó vizsgálat után a szövetség keretorvosának támogató hozzájárulását is meg kell szereznie június 15-ig. Tartalék versenyzőként a szövetségi kapitány Gerzsényi Bodzát jelölte meg. Az azóta lezajlott vizsgálat alapján Rita állapota megengedi, hogy részt vegyen a versenyen, így ő került a csapatba (feltéve, hogy a Venlán és az Ifi EB-n nem sérül vissza).

Az elnökségi ülés után lezajlott pótválogató eredményeit figyelembe véve a szövetségi kapitány a válogatási folyamat első öt helyén végzett versenyzőt: Gönczi Pétert, Felföldi Tamást, Szabó Leventét, Jámbor Zsigmondot és Erki Ármint jelölte a csapatba. Hatodik helyen, szubjektív alapon Csoboth Márton csapatba kerülését javasolta, abban az esetben, ha sérülése megfelelő módon gyógyul és orvosaival, valamint edzőjével konzultálva vállalni tudja az indulást. Amennyiben állapota nem megfelelő módon javul, akkor a csapatba hatodik helyen Bálint Ádámot (VHS) jelölte.

Gera Tibor utánpótlás szövetségi kapitány vette át a szót. Az utánpótlás válogatottnál lezajlottak a válogató versenyek: a Nógrád Nagydíj és a Bükkszentkereszt Nagydíj két-két futama számítottak bele a válogatásba. Gera Tibor szövetségi kapitány az N16 és F16 kategóriákban a válogató versenyeken 1-4. helyen végzett versenyzőket jelölte a június 22-25. között Bulgáriában megrendezendő Ifjúsági EB-n történő indulásra. N18-ban a szövetségi kapitány Máramarosi Ritát szubjektív alapon, korábbi eredményei alapján válogatta be, ugyanakkor az Ifjúsági EB esetében is érvényes volt rá az a feltétel, hogy orvosi vizsgálatok után, a magyar válogatott keretorvosának kell engedélyeznie az indulását. Amennyiben Rita nem indulhatott volna, akkor az első számú tartalék Ódor Laura, a második számú Gönczi Zsuzsa lett volna. F18-ban Gera Tibor szubjektív alapon Benke Somorjai Dávidot jelölte negyedik helyen a csapatba, a válogató eredmények torzulása – a két kiemelkedő versenyző az egyik futamon nem indult el – okán. Egyebekben a szövetségi kapitány a válogató versenyek eredményeit vette figyelembe a válogatás során.

Az elnöksége az alábbi csapatot fogadta el:

  • N16: Felföldi Zsófia, Mauer Luca, Szakál-Bíró Sára, Töttő Sára Boróka;
  • F16: Bonifert Gergely, Bujdosó Márk Levente, Csoboth Mihály, Ürge Bence;
  • N18: Gerzsényi Bodza, Lantai Lili, Máramarosi Rita, Mikes Janka;
  • F18: Bálint Gergő, Benke Somorjai Dávid, Csoboth Márton, Felföldi Tamás;
  • Kísérők: Gera Tibor, Tóth Eszter, Németh Luca, Bakacsi László (gyúró).

Mivel az elnökségi ülés óta kiderült, hogy Csoboth Márton sérülése nem jött rendbe, ezért Balatoni Tamás került be végül az F18-as csapatba.

Miháczi Zoltán terjesztette elő a Trail-O VB-n induló csapatról szóló előterjesztést. A 2022. évi lengyelországi Trail-O VB-n a szakág teljes csapattal vett részt a nyílt kategóriában, a 2023. évi csehországi VB-re azonban csak ketten, Fehér Ferenc és Miháczi Zoltán vállalták az önköltséges részvételt. A mozgássérült versenyzők közül idén senki sem utazik a világbajnokságra.

Mets Miklós terjesztette elő a tájkerékpár szakág javaslatát, mely szerint a csehországi Tájkerékpár Felnőtt VB-n Magyarországot Fekete Ágoston és Tamás Bianka, a Junior Világbajnokságon Tamás Bence képviselheti.

A Marketing és Kommunikációs Bizottság első félévi munkájáról Paskuj Mátyás bizottságvezető tájékoztatta az Elnökséget. A tájékoztatás célja volt az is, hogy bemutassa, hogy az év elején visszautasított többletfinanszírozási kérelmük jelenleg is aktuális. A Bizottság 2023-ban eddig a Tájfutó Gála és a Tájfutás Világnapja szervezésének oroszlánrészét látta el, a Sport TV Tájfutó Magazin műsorának elkészítését koordinálta, valamint az év további részére terveket készítettek. A Bizottság a számukra 2023-ra allokált 6,1 millió forint 25%-kát költötte el június 1-ig. Az Elnökség – bár szimpatizált azzal, hogy a marketing területre több forrást kellene fordítani – a 2023. évi költségvetés tervezett hiányára és a potenciális szponzori pénzek bizonytalanságára való tekintettel egyelőre nem támogatta a Bizottság kérelmét arra, hogy további 1,6 millió forint finanszírozáshoz jussanak az idei évre.

Paskuj Mátyásnál maradt a szó a Tájfutás Világnapjáról szóló beszámolónál is. A Tájfutás Világnapja rendezvények idén május 17-23. között kerültek lebonyolításra. Magyarországon 17 településen 29 eseményen 8898 résztvevőt regisztráltunk, ami a legmagasabb szám, amit valaha Tájfutás Világnapján Magyarországon produkáltunk. A nemzetközi részvétel a tavalyival megegyező szintű volt, de így is világviszonylatban dobogósak vagyunk, az összes résztvevő 10%-át nálunk regisztrálták! A szervezésben projektvezetőként Nagy Krisztina Marketing és Kommunikációs bizottsági tag, Zsigmond Zsombor marketing koordinátor, Szakál Péter logisztikai munkatárs, valamint Hajnal Zsolt Marketing és Kommunikációs bizottsági tag vettek részt. 700-nál is többen indultak el a városligeti főeseményen kívül Ajkán, Egerben, Gyálon, Nyíregyházán és Veszprémben is. A Szövetség köszönetét fejezi ki minden szervezőnek, hogy a sportág népszerűsítése érdekében megvalósították az eseményeket.

A májusi, szegedi Országos Diákolimpia lebonyolításáról Gera Tibor, a Versenybíróság elnökhelyettese számolt be. Az indulói létszám a korábbiaknak megfelelő volt, a sprintversenyen 464-en, a hosszútávon 476-an indultak el. A kísérőverseny is megfelelő részvételi számokat hozott. Gera Tibor kijelentette, hogy a Magyar Diáksport Szövetség által meghatározott nevezési díjból a verseny rentábilisan nem rendezhető meg. Mindezzel együtt a 2023. évi Országos Diákolimpia megfelelő színvonalon zajlott le, Kovács Balázs a Szövetség nevében megköszönte a rendezők munkáját.

A megyei diákolimpiák nevezés-visszatérítési pályázati rendszere nem bizonyult sikeresnek, a Rendezőség az általuk kiírt határidő után beérkezett pályázatokat érvénytelennek nyilvánította és a visszatérítést megtagadta. [Az elnökségi ülés után az MTFSz Utánpótlás-fejlesztési Bizottsága úgy döntött, hogy az új utánpótlás csoportok támogatására kapott keretükből visszatérítik az elkésett rendezők részére is a nevezési díjakat.] Az MTFSz elnöksége röviden tárgyalt arról is, hogy mi lehet a Diákolimpia lebonyolítási rendjének a jövője, amennyiben a Magyar Diáksport Szövetség olyan nevezési díjkorlátot határoz meg, amellyel nem biztosítható a Diákolimpiát jelenlegi formájában gazdaságosan lebonyolítani.

Sárközy Zsófia, az MTFSz Utánpótlás-fejlesztési Bizottságának vezetőjeként beszámolt arról, hogy a 2023. évi megyei diákolimpiákon összesen az elmúlt éveknél több induló volt, de a 2020 előtti létszámoktól még jelentősen elmaradunk. Probléma, hogy a százalékos továbbjutással első ránézésre nem egyértelmű, hogy hol a továbbjutás határa, így jó lenne, ha a jövőben a megyei rendező az eredménylista publikálásánál jelezné ezt. Különösen ott érdekes ez, ahol több megye együtt rendez diákolimpiát, idén volt olyan, hogy az eredménylistában nem is szerepelt, hogy melyik diák melyik megyéhez tartozik.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség teljes 2023. évi állami támogatása (26.623.802 Ft) átutalásra került, a bankszámlán van.
  • Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság, mely az új kormányzati ciklusban a szabadidősportért felel, megkereste az MTFSz-t azzal, hogy tájékozódási elemeket is tartalmazó aktivitások népszerűsítésére 2023-tól egy jelentősebb összeget szánna, elsősorban belépő szintű rendezvények szervezésére, illetve ezekhez állandó pontos pályák felállítására. A program az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság azon célját szolgálná, hogy Magyarországon a nem-sportoló emberek számát 59%-ról 44%-ra csökkentsük. A kezdeményezés részleteiről az Elnökségnek Kovács Balázs számolt be.
  • A Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. (a Kecskeméti Sportiskola egyesülete) és a MORITON Tájékozódási Lovas Egyesület felvételét kérte az MTFSz tagszervezeteinek sorába, amit az Elnökség megszavazott. Felvételükkel az MTFSz tagszervezeteinek száma 86-ra nőtt.
  • Kovács Balázs a 2027. évi Felnőtt VB pályázat kapcsán az MTFSz nevében előszerződést kötne a pályázó Veszprémi Honvéd SE-vel. Az előszerződés szövegét Less Áronnal előkészítették, jelenleg a Veszprémi Honvéd SE vezetősége tanulmányozza. Amennyiben sikerül a szövegben megegyezni, a szerződést az MTFSz elnökségének is el kell fogadnia, illetve Riczel Zsuzsanna Felügyelő Bizottsági elnök a Szövetség esetleges jövendőbeli kötelezettségvállalása miatt megfontolandónak tartja, hogy azt a Közgyűlés is jóváhagyja.
  • Az elnökségi ülés végén Kovács Gábor és Miháczi Zoltán a Vértesben újonnan tapasztalható terephasználati problémákról tájékoztatták az Elnökséget. Három fő fölötti szervezett edzés megtartását be kell jelenteni, vagy engedélyt kell kérni a Vérteserdő Zrt.-től, mely sok esetben nem történik meg. Ezáltal a szabályt megszegők veszélyeztetik a helyben legtöbb térkép kiadói jogát gyakorló Tabáni Spartacus SKE jövendő versenyrendezéseinek terephasználati engedélyeit, többek között a 2024. évi Felnőtt Tájékozódási Futó Európa-bajnokságét. Az Elnökség felkér minden, a Vértes-hegységben edzést tartó csoportot, hogy tartsák tiszteletben a terephasználati kötelezettségeiket és ehhez tájékoztató anyag közzétételét is fontolgatja.