A Kiemelt Ösztöndíj Program beszámolójával indult az ülés. 2022-ben 5 versenyző vett részt a programban: Bujdosó Zoltán, Gárdonyi Csilla, Jónás Ferenc, Mag Viktória és Sárközy Zsófia. Tóth Eszter programmenedzser elmondta, hogy a támogatást a terveknek megfelelően tudták felhasználni: legnagyobb részéből egészségügyi szolgáltatásokat – pl. gyúró, pszichológus, laborvizsgálatok – vásároltak, világversenyekre felkészítő edzőtáborokat finanszíroztak, maradék részét pedig tájfutó sportfelszerelésre költötték. 2022-ben összesen kb. 1,8 millió forint volt a program költsége. A programmenedzser a pénzbeli támogatások adminisztrálásán felül rendszeresen konzultált az öt sportolóval és edzőikkel. Az Elnökség Tóth Eszter munkáját megköszönte, a Kiemelt Ösztöndíj Program 2023. évi előterjesztését várhatóan januárban tárgyalja.

Gárdonyi Márk számolt be a 2020. decemberében indított Kiemelt Edzőtámogatási Program 2022. évi működéséről. A program célja, hogy a nemzetközileg is eredményes versenyzőink edzőinek segítséget nyújtson és ezáltal lehetővé tegye a versenyzők még magasabb szintű felkészítését és végső célként 3-5 éven belül Felnőtt VB vagy EB egyéni 1-10. helyezés elérését. A programban Bakó Áron (felkészített versenyzők: Sárközy Zsófia, Bujdosó Zoltán és Ormay Mihály) és Kisvölcsey Ákos (felkészített versenyző: Gárdonyi Csilla) vesznek részt. A két nyertes edzővel az MTFSz hároméves szerződést kötött 2020. december 1-jén. A szerződésnek megfelelően mindkét edző elkészítette a 2022. évi munkáról szóló beszámolóját, mely alapján megállapításra került, hogy a pályázatukban megjelölt versenyzők felkészítését alaposan megtervezett, magas szakmai színvonalú módszerekkel végezték. Bakó Áron igazolhatóan jelentős időt és energiát fordított idén a programban vállalt feladatok végrehajtására, valamint részletes terveket vázolt fel a jövő évre, munkáját az MTFSz változatlan feltételekkel támogatja 2023-ban is. Kisvölcsey Ákos az idei évben a program keretében tett vállalásainak versenyzője sérülései miatt csak részben tudott eleget tenni és ezért a Szövetség által biztosított támogatásnak is csak az arányos részét vette igénybe. Támogatását akkor folytatja az MTFSz, ha a versenyző a keretorvos által végzett általános egészségügyi felmérése után vállalja a javasolt sérülésmegelőző lépések végrehajtását és a magas szintű edzés-terhelésre való visszaállást.

Fehérvári Dániel, az Edzőbizottság vezetője terjesztette elő a Kiváló Utánpótlás Edző díj odaítéléséről szóló javaslatot. A 2022. évi kiírásra négy jelölés érkezett, melyből a bizottság kettőt továbbított az Elnökség felé. A két jelölt közül titkos szavazás útján az Elnökség úgy döntött, hogy a Kiváló Utánpótlás Edző díjat 2022-ben Viniczai Ferenc kapja meg.

Miháczi Zoltán, a Versenybizottság vezetőjének javaslata alapján az MTFSz elnöksége a Minősítési Szabályzat és 2022. évi eredményeik alapján nemzetközi minősítést adományozott a 2023-as és 2024. évekre Bakó Áron, Bujdosó Zoltán, Czakó Boglárka, Mag Viktória, Máramarosi Rita, Mérő Dominika, Nagy Péter és Sárközy Zsófia részére.

Miháczi Zoltán terjesztette elő az MTFSz égisze alatt rendezett versenyek nevezési díjának infláció követéséről szóló anyagot is. A 2023-ra és azt követő évekre pályázat útján elnyert MTFSz versenyek (országos bajnokságok és Hungária Kupák) esetében problémát jelent, hogy a pályázatban megadott nevezési díjak szintje nem tartható. A kérdés érzékeny, mert nem cél, hogy árspirálba kerüljünk, ugyanakkor az sem jó irány, ha veszteségesek lesznek a versenyeink. A 2021. év végén pályázaton elnyert 2023. évi OB-kra és a 2024. évi Hungária Kupára a pályázatot még a nagy infláció beindulása előtt kellett beadni és döntés is előtte született, míg a 2024. évi és későbbi OB-k, Hungária Kupák esetében már az elszabadult infláció ismeretében pályáznak a rendezésre az egyesületek. Mindkét esetben a Versenybizottság azon javaslatát fogadta el az MTFSz elnöksége, mely szerint a rendező, kérése esetén a pályázatban megjelölt díjakat a pályázat beadása és a versenykiírás megjelenése között megjelent hivatalos havi KSH árindexekből számolt szorzóval módosíthatja. A nevezési díjakat az MTFSz irodával kell leegyeztetni a versenykiírás megjelenése előtt.

Juhász Júlia számolt be a Humán Erőforrás és Oktatási Bizottság működéséről. A bizottság az MTFSz új bizottsága, előzmények nélkül vágott neki a munkájának. Tevékenysége hiánypótló, a környező országok viszonylatában is példaértékűnek számít. A Bizottság 2022-ben a Szintvonal előadássorozatot szervezte, illetve MTFSz Tudástárat épített. A Szintvonal előadássorozat 2021. november és 2022. március között 15 alkalmat foglalt magába, az előadások közül 1 edzői, 4 pályakitűzői, 3 térképész, 1 gazdasági, 1 környezetvédelmi, 2 IT, 3 egyéb témában zajlott. Az előadássorozatba ágyazva került sor egy 3 alkalmas versenybíró továbbképzésre is. Az előadások látogatottsága 55-120 fő között alakult. Az előadások hirdetésénél a tavalyi évben a Marketing és Kommunikációs Bizottság segített, melyre most is számítanak. Elindult a második évad előadássorozata is, melyben egy tizenegy alkalmas versenybíróképzés mellett négy további előadás kap helyet. Újdonság lesz a versenybíró képzéshez kötődő online vizsga. A tudástárat illetően a Szintvonal előadássorozat második évadára Petrócki Ádám beüzemelte a Moodle felületet, ahol mostantól az előadások elérhetőek, illetve a korábbi, archiválásra érdemes anyagok is gyűjthetőek, illetve feltölthetőek a különböző bizottságok javaslatára. Hátravan egy középtávú képzési terv feltérképezése, melyhez szintén az egyes bizottságok javaslataira, illetve együttgondolkodásra lesz szükség. A Tájfutásért Pécs Alapítvány Erasmus+ pályázata versenybírói, versenyrendezői kompetenciák átadásának legjobb formáinak, eszközeinek feltérképezését célozza, a projekt lezárulása után vélhetően hasznos anyagokkal szolgál az MTFSz következő képzési projektjeinek tervezéséhez. A Bizottság esetében hiány, hogy gyakorlatilag a bizottságvezető egyedül dolgozik, illetve az együttműködés a különböző bizottságokkal még alakulóban van.

Ambrus Sándor az Informatikai és Technikai Bizottság beszámolóját adta elő. A bizottság kezelésében az elmúlt évben elindult az új adatbank fejlesztése Marosffy Dániel projektvezetésével. Elsőnek a térképtár fejlesztése kezdődött meg együttműködve a Térképbizottsággal. Az online versenyértékelő rendszer fejlesztése sajnos belső kommunikációs problémák miatt a nyáron nem kezdődött el, de reális esély van rá, hogy 2023 februártól elindul a fejlesztés, most kezdik a megfelelő fejlesztő környezet keresését. A Hód-Mentor SE sikeres pályázata keretében a tájfutáshoz köthető oktatásokhoz telepítve lett a Moodle eLearning keretrendszer, melyhez a tárhelyet az MTFSz adja. A tananyagok folyamatosan kerülnek feltöltésre a felületre, az alapfokú versenybírói képzés is már ezen a felületen zajlik. A Szintvonal előadások is folyamatosan feltöltésre kerülnek. Magyar Tamás a vállaltaknak megfelelően végzi az MTFSz SPORTident készletének üzemeltetését, karbantartását, a bérlőknek az eszközök kiadását, visszavételét. 2020-ban 2 évre vállalta ezt a feladatot, ami most lejár, a szerződés megújítás előtt van. Bordács László az év folyamán – ahogy eddig is – javította az SI dobozokat. Több klub már megvásárolta a versenyrendezéshez használt Krämer-szoftvert, sok egyesület tervezi a beszerzést 2023 során. Az IT Bizottság versenyeket rendezni segítő tagjai megállapodtak, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a jogtiszta használatra. Az év folyamán minden nagyobb versenyen megtalálható volt az IT csapat valamely tagja, minden OB-t fennakadások nélkül segítettek levezényelni. Az év legnagyobb eseményén, a salgótarjáni Ifjúsági EB-n is sikerült hibamentes versenyt rendezni: a rajtlisták elkészítése, a versenyszámok során az időmérés, a rádiós pontokról a részidős eredmény közlés, a szpíkerek adattal való ellátása, a hivatalos végeredmények előállítása is világversenyhez méltó volt.

Nemesházi László bizottságvezető beszámolója szerint a Szenior Bizottság 2022-ben is megszokott feladatait végezte: kiírták és értékelték a Szenior Összetett Egyéni Bajnokságot, illetve a Szenior Egyesületi Bajnoki Pontversenyt, melyek díjazására később kerül sor. Az eredmények alakulását Molnár Gábornak köszönhetően folyamatosan nyomon lehetett követni a szenior honlapon. A Szlovák-Magyar Szenior Találkozót sajnos 2022-ben sem sikerült megrendezni a csekély érdeklődés és különböző versenyütközések miatt. A Bizottság ezeken kívül javaslatokat tett a Versenybizottság felé a Bajnoki Rendszer és a Minősítési Szabályzat változtatásait illetően. Kovács Balázs kérte a Szenior Bizottságot, hogy a közeljövőben tegyenek javaslatot arra, hogy érdemes-e a hosszútávú győztes időket az IOF szabályzathoz igazítani.

Scultéty Márton számolt be a megyei koordinátori rendszer első évének működésérők. Bár a megyei irányítási rendszer átalakításáról szóló döntések bő egy évvel ezelőtt születtek meg, egyelőre még nehéz értékelni a koordinátori rendszer működését. A megyei szintű versenyek létrejöttében, megyei diákolimpiák rendezőinek kiválasztásában egyértelműen közreműködtek a koordinátorok, a megyebajnokságok is élnek tovább azokban a megyékben, ahol ezt fontosnak tartják. A helyi ellenőrző bíró küldésről - mely a Versenybizottság kifejezett kérése a koordinátorok felé - csak a jövőben fog kiderülni, hogy mennyire sikeres. Szabályzatmódosításra úgy tűnik csak azokban a pontokban lehet szükség, melyeket az augusztusi beszámoló kapcsán Scultéty Márton már említett. Ez a néhány változtatás mind a Szervezeti és Működési Szabályzatot érinti, melynek módosítása elnökségi hatáskör. Az új SzMSz-t várhatóan januárban fogadhatja el az Elnökség.

Less Áron tájékoztatott a 2023. évi rendes MTFSz Közgyűlés előkészületeiről. A közgyűlés időpontja február 25. (szombat), ahol a kötelező napirendi pontok (beszámolók, szakmai és pénzügyi terv, tagdíjjavaslat) mellett tisztújításra is sor kerül, mivel Bugár József lemond a Felügyelő Bizottsági tagságáról. Az új Felügyelő Bizottsági tag, illetve FB elnök megtalálására az Elnökség éppen Bugár Józsefet bízta meg jelölőbiztosként. A közgyűlésre a megszokott helyszínen, a Magyar Sport Házában kerül sor.

Less Áron a 2022. évi MTFSz költségvetés előzetes javaslatát mutatta be, a jelenleg ismert számok alapján. Várhatóan nőni fog a válogatottra, illetve az utánpótlás-fejlesztésre költhető pénzösszeg is. A költségvetési tervből továbbra is látszik, hogy a bevételeinket csak külső szponzorációval tudjuk növelni. Bár az esetleges deficit a Szövetség tartalékjából is finanszírozható lenne, ez hosszabb távon azt jelentené, hogy bizonyos támogatási vagy fejlesztési programjainkat le kell építeni. Ahhoz, hogy a támogatási programok fenntarthatóak legyenek és a Szövetség tartaléka ne fogyjon el az elnökségi ciklus végére, kb. 7 millió forintos deficit az, melynél nagyobb hiánnyal nem szabad tervezni.  Az elnökségi tagoktól Less Áron kérdéseket és hozzászólásokat vár egy, a januári elnökségi ülést megelőző költségvetési megbeszélésig, ahol a 2023. évi pénzügyi terv tovább finomítható. A költségvetést az Elnökség várhatóan a februári ülésén hagyhatja jóvá és terjesztheti a Közgyűlés elé elfogadásra.

Juhász Júlia terjesztette elő a 2023. évi Sprint Liga programját. A Sprint Liga 2023. évi kiírása elkészült. A versenysorozat három fordulóból áll: az 1. fordulóra a Kiemelt Válogató Hétvégén Lillafüreden, a 2-3. fordulóra pedig az esztergomi sprint hétvége keretében Esztergomban kerül sor. Az 1-2. fordulóból 12-12 versenyző kvalifikálja magát a szeptember 10-i döntőre, amely egy 24 fős, három fordulós kieséses sprintverseny lesz. Ennek a versenynek az eredménye lesz egyben a 2023. évi Sprint Liga végeredménye is. Jövőre is csak férfi és női kategória lesz, a dobogósok 60.000, 40.000 és 25.000 Ft értékű vásárlási utalványban részesülnek.

A felnőtt válogatott 2023. évi programját és válogatási rendszerét Fehérvári Dániel szövetségi kapitány mutatta be. A válogatott fő versenye a svájci (erdei) Felnőtt VB lesz, ennek és a 2024. évi vértesi EB-nek megfelelően az „erdei” felkészülés lesz kiemelve. A Felnőtt VB-re 4 verseny válogat: május 13-14-én két saját rendezésű verseny, május 27-28-án pedig a Kiemelt Válogató Hétvége közép- és hosszútávú futamai. A 4 százalékos eredményből a 3 legjobb összege adja a válogatás eredményét, nemenként az 1-3. helyezett automatikusan kvalifikál, 4. csapattagot a szövetségi kapitány szubjektíven jelölhet. Mivel a Junior és a Felnőtt VB időben nagyon közel van egymáshoz, a szövetségi kapitány a juniorok számára a Felnőtt VB-n való részvételt nem javasolja. A válogatott egyéb fontos versenyei a Világkupa 3 fordulója, illetve azok számára, akik egyetlen világversenyre sem jutnak ki, a svájci Egyetemi EB. A szövetségi kapitány ismertette a további felkészülési versenyeket, illetve edzőtáborokat is. A felnőtt válogatott munkáját a következő évben is Bereczki Máté (program- és pályatervezés, csapatvezetés) és Sándor Bettina (gazdasági ügyek) segítik, valamint bekapcsolódik Woynárovichné Kárpáti Ágnes is a versenyek, edzőtáborok, szállásokkal kapcsolatos ügyek szervezésébe. A válogatottak költségvetése még nem végleges, azt az Elnökség februárban fogadhatja el. A felnőtt és junior válogatott keretek a januári elnökségi ülésen kerülhetnek elfogadásra.

A junior válogatott 2023. évi fő célja a csapatépítés, valamint a Junior VB-n való jó szereplés. Zsigmond-Heinczinger Száva szövetségi kapitány szerint a 2021-2022. évi eredmények elérése nem reális elvárás, ezzel szemben az elmúlt 5 év átlageredményeinek megugrása az lehet. A romániai Junior VB-re 4 verseny válogat: a Honvéd Kupa középtávú versenye április 29-én, valamint a Kiemelt Válogató Hétvége 3 futama május 27-29. között. A Junior VB-n előreláthatóan 6-6 versenyzővel veszünk részt. Csapatba automatikusan azok a versenyzők kerülnek, akiknek a 4 futamból elért 3 legjobb eredményének átlaga 100 pont alatt van. A további helyekről elsődlegesen az elért pontszám dönt, de a szövetségi kapitány szubjektív alapon javasolhat ezen fennmaradó helyekre egyéb versenyzőket is. A junior válogatott felkészülési programja több ponton is összekapcsolódik az utánpótlás válogatottéval, közös edzőtáborban vesznek részt februárban és áprilisban is. A junior válogatott munkáját 2023-ban Tóth Eszter (programtervezés, csapatvezetés), Koprivanacz Imre (masszázs) és Woynárovichné Kárpáti Ágnes (versenyek, edzőtáborok szervezése, szállásokkal kapcsolatos ügyek intézése) segítik.

A szövetségi kapitányok sorát Gera Tibor zárta az utánpótlás válogatott programjával. Az utánpótlás válogatott 2023. évi csúcsprogramja a június végi bulgáriai Ifjúsági EB és az április eleji besztercebányai Közép-Európai Ifjúsági Kupa (CEYOC) lesznek. A bulgáriai Ifjúsági EB válogatás alapját a már megszokott 4 válogató verseny és az ezekből számított 3 legjobb százalékos eredmény összege adja. A válogató versenyek az április 29-30-i Honvéd Kupa közép- és hosszútávú futama, valamint a május 27-i és 29-i Kiemelt Válogató Hétvége középtávú és sprintversenye lesznek. Az EB-re a szövetségi kapitány 1, különleges esetben 2 főt szubjektív alapon is jelölhet. A besztercebányai CEYOC válogatása szubjektíven, amennyiben szükséges a Tavaszi Spartacus Kupa eredményeinek figyelembevételével történik. A válogatott ezen kívül még felkészülési edzőtáborokban vesz részt az EB előtt, illetve ősszel egy lengyelországi edzőtábort is beiktatnának a 2024-es Ifjúsági EB-re való felkészülés jegyében. Az utánpótlás válogatott munkáját 2023-ban elsősorban Németh Luca (szervezés), Tóth Eszter (szervezés) és Bakacsi László (masszázs) segítik.

A 2023. évi utánpótlás válogatott keretek:

  • N16 „A”-keret: Felföldi Zsófia; „B”-keret: Jánosi Tímea, Klotz Noémi, Klotz Zsófia, Veres Diána és Veress Anna
  • N18 „A”-keret: Gerzsényi Bodza, Máramarosi Rita, Mikes Janka; „B”-keret: Gaschler Emma, Gönczi Zsuzsa, Jávor Janka, Lantai Lili és Ódor Laura
  • F16 „A”-keret: Csoboth Mihály; „B”-keret: Balogh Máté, Bonifert Gergely, Bujdosó Márk, Maráz Mátyás, Nagy-Kovács Vince és Ürge Bence
  • F18 „A”-keret: Bálint Gergő, Csoboth Márton, Felföldi Tamás; „B”-keret: Balatoni Tamás és Foris Máté

A 2023. évi Tájfutó Gálára január 28-án, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban kerül sor. A program nagyjából összeállt, Paskuj Mátyás főszervező további tájfutó fellépők jelentkezését várja. A Rendezőség 100-150 résztvevőre számít. Tavalyhoz képest a helyszínbérlet és az étkezés ára is több mint duplájára emelkedett, így sajnos a korábbi jegyárak sem tarthatóak: a felnőtt belépő ára 7.000 Ft, az egyetemisták és diákok belépőjegye 3.000 Ft lesz. Lehetőség lesz támogatói jegyet is vásárolni. Az esemény költségvetésének stabilizálásához további szponzorok felkutatására van szükség.

Lengyel Ádám, a 2024. évi Felnőtt Tájfutó EB Szervezőbizottságának elnöke számolt be arról, hogy a verseny előkészületei időarányosan jól állnak, de rengeteg feladat van még hátra. Novemberben megtörtént a kapcsolatfelvétel az IOF irodával és megvolt az első ellenőrző bírói látogatás is. Ezek alapján véglegesítették az EB és a kapcsolódó Hungária Kupa programját és az arénákat is. 2023 nyarán lesz a következő ellenőrző bírói látogatás, melyet meg fog előzni az esemény közvetítéséért felelős cseh stáb látogatása. A rendezőség céljának tekinti, hogy az eseményt élőben közvetítse valamelyik sporttematikájú magyar TV is. Nyáron jelenik meg az 1. bulletin, ez lesz a rendezés következő mérföldköve, amikorra a térképek és a pályák első változatának készen kell állni. Lengyel Ádám a rendezés legnagyobb kockázatának továbbra is az esemény pénzügyi stabilitását látja, melyhez állami támogatás szükséges. Az esemény rendezésére összeállt egy tapasztalt szakmai stáb, mely megnyugtató hátteret biztosít. Továbbra is számítanak az MTFSz segítségére, illetve a magyar tájfutó társadalom támogató hozzáállására. Kovács Balázs Lengyel Ádám időközi beszámolóját megköszönte és sok sikert kívánt az Elnökség nevében a további munkához.

Less Áron számolt be a 2027. évi Felnőtt Tájékozódási Futó Világbajnokság pályázatának benyújtásáról, aminek határideje 2023. január 1. A márciusi MTFSz közgyűlésen vetette fel először Kovács Balázs, hogy gondolkozzunk el valamilyen világversenyen megpályázásán, melyről májusban egy online értekezlet keretében azonosítottuk, hogy ez a Felnőtt Tájfutó VB legyen. Augusztusra egyetlen érdeklődő jelentkezett, a Veszprémi Honvéd SE, akik körbekérdezték az állami szerveket, hogy reális-e 150-200 millió forintos állami támogatást megkapni, melyhez felhatalmazó levelet is kaptak az MTFSz-től. Szeptemberben a Veszprémi Honvéd SE képviselői, illetve az MTFSz elnöke és főtitkára találkoztak Dr. Schmidt Ádám HM sport államtitkárral, aki szimpatizált a kezdeményezéssel. Az állami támogatási kérelmet végül alapos előkészületek után októberben adtuk be, közben az egyéb pályázati előkészületek is elindultak. December 5-én államtitkár Úr elvi támogató levelet küldött a pályázathoz, mely a pénzügyi támogatás előfeltétele. December közepére a szakmai pályázati anyag magyar változata elkészült, melynek keretében a terepeket és a lehetséges célterületeket is megvizsgáltuk helyszíni szemle keretében. Veszprém Megyei Jogú Város pedig a 2.000 eurós pályázati díj megfinanszírozásáról döntött. Mindezek alapján az MTFSz-nek a pályázat benyújtása nem kerül pénzbe, azonban aggasztó, hogy jelenleg nem tudunk semmit az igényelt több százmillió forintos állami támogatásról, mely nélkül az eseményt nem tudjuk megrendezni. Ha a kért állami támogatást nem kapjuk meg, akkor az Elnökség végiggondolja a pályázat visszavonását, most viszont az a döntés született, hogy a pályázatot beadja az MTFSz.

Az egyebek között kiderült, hogy:

  • Az Ifjúsági EB állami támogatásának ügye egy kéthónapos szünet után újra sínen van. A szerződés megkötésére remélhetőleg minél előbb sor kerül.
  • 2.200.000 Ft állami támogatást kapott az MTFSz a Nemzeti Sportinformációs Rendszerrel összefüggő kétirányú interfész kapcsolat (API) kialakításához szükséges feltételrendszer üzembe helyezésére, melynek határideje 2022. december 31.
  • A 2023. évi Országos Diákolimpia nevezési díjával kapcsolatban megbeszélést folytatott Kovács Balázs, Less Áron és Sárközy Zsófia a két rendező szegedi egyesülettel (SZTK és SZU). Végül abban egyeztek meg, hogy az országos döntő nevezési díja marad futamonként 3.000 Ft, azonban az országos döntő rendezője a megyei rendezők számára ebből 800 Ft-ot visszajuttat minden, a pályát eredményesen teljesítő versenyző után, amennyiben azt a megyei rendező az SZTK-nak címzett levélben igényli. A megyei koordinátorok felé az ügymenetet az MTFSz iroda kommunikálja.
  • 2022-ben 2.337 tájfutó váltotta ki az éves versenyengedélyt, ami az elmúlt évhez képest némi csökkenést mutat.
  • Less Áron bemutatta az Elnökség 2023. évre szóló munka- és ülésrendjét.
  • Az ülés végén Kovács Balázs megköszönte az Elnökség 2022. évi munkáját és mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánt.