Elsőként Less Áron tájékoztatott a 2022. március 5-i Közgyűlés előkészületeiről. A meghívót a tagszervezetek 2021. december 22-én megkapták. A jelenlegi korlátozások alapján a Közgyűlés valószínűleg megtartható az eredeti tervek szerint, személyes részvétellel. A rendezői stáb nagyjából összeállt, a Magyar Sport Háza díszterme le van foglalva. Az iroda igyekszik aktivizálni a tagszervezeteket, miután egy klub több szavazati joggal is rendelkezhet. A napirend csak a szokásos elemeket tartalmazza. A beszámolók nagy részét jelen ülésen véglegesíti az Elnökség, ezután felkerülnek a honlapra és e-mailben kiküldésre kerülnek a tagszervezeteknek.

Szavazott az elnökség a Szövetség 2021. évi mérlegéről, eredménykimutatásáról, leltáráról, közhasznúsági és kiegészítő mellékletéről, amit a Közgyűlés elé terjesztenek elfogadásra.

Less Áron számolt be az MTFSz 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról. A Szövetség 2021. év költségvetési terve a tartalék 9 millió Ft-os csökkenését vetítette elő, ehelyett 3,319 millió Ft-os többlettel zárt. Bár a bevételek is némileg elmaradtak a várttól, a kiadásokat sokkal jobban visszafogta a koronavírus járvány, illetve a belső erőforrások korlátossága. 2021. december 31-én 42.063 ezer Ft tartalékja volt az MTFSz-nek. 2021-ben összbevétele 65.192 ezer Ft, összkiadása 61.873 ezer Ft volt (érdekességképpen 2019-ben, az utolsó koronavírustól mentes évben ugyanezek a számok 74.295 ezer Ft és 67.658 ezer Ft voltak).

2021-ben a bevételeket összességében sikerült a terveknek megfelelően teljesíteni. A tagdíjbefizetések és támogatások is 1-1 millió Ft-tal haladták meg a tervezettet, a Támogass Most program a tervezettnél jobban működött, elsősorban a sportágon belüli támogatóknak köszönhetően. A pályázati és vállalkozási bevételek nem teljesültek a tervezett módon (nettó 3 millió Ft-tal maradtak el a várttól), ez a lehetőségek és aktivitás hiányának együttes negatív következménye. A Szenior VB-ből befolyó jogdíjat magasabbra tervezték, azonban az indulók számát nem sikerült reálisan megbecsülni. Az egyesületeknek a válogatottak üzemeltetése a tervezettől jóval kevesebb pénzébe került, ez magyarázza a válogatottakra fordított kevesebb MTFSz költséget is.

A kiadási oldalon összességében többmillió Ft-os megtakarítások látszanak:

  • a személyi költségek a vártnál kb. 1 millió Ft-tal lettek kevesebbek;
  • edzőképzési támogatási igény 2021-ben nem volt – 500 ezer Ft megtakarítás;
  • a marketing tárgyi költségek összességében 2,5 millió Ft-tal kerültek a vártnál kevesebbe belső erőforráshiány miatt;
  • a Kiemelt Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány elhúzódó hatásai miatt került 1,64 millió Ft-tal kevesebbe, mint tervezték;
  • az éjszakai versenyfejlesztés pénzigényét bő 1 millió Ft-tal kalkulálták többre a valósnál;
  • a térképminőség javítása projekt az éjszakai versenyfejlesztéssel együtt 2021-ben kezdte meg működését, erre szintén többet kalkuláltak bő 1,7 millió Ft-tal, mint amennyibe 2021-ben került;
  • a sportdiplomáciai kiadások a pandémia kihatásaként 560 ezer Ft megtakarítást eredményeztek;
  • informatikai oldalon 935 ezer Ft-ot nem költöttek el szintén a belső erőforráshiány miatt;
  • nem költötték el az új Sportágfejlesztési Tervre allokált 1 millió Ft-ot sem.

A többi kiadást az év folyamán jól kordában tudták tartani (újabb kb. 1 millió Ft megtakarítást eredményezve), a fősorokra jutó kiadásokat a lehetőségek szerint sikerült visszafogni, ahol a kiadás több lett a tervezettnél, ott azt az átfolyó bevételek kompenzálták. Kovács Balázs kiemelte, hogy bár a pozitív pénzügyi eredmény dicséretes, ez azért is alakulhatott így, mert több fejlesztési programot nem sikerült teljes egészében megvalósítani, amin változtatnunk kell 2022-re.

Less Áron váltott át az idei költségvetésre, korábban már tárgyalta az elnökség a most végleges formát öntő, a Közgyűlés elé kerülő javaslatot. A 2022. évi költségvetés felépítése az új Sportágfejlesztési Terv szerkezetét követi. Pozitívum, hogy a támogatások minden korábbinál magasabb szintre emelkedhetnek, több mint 15 millió forint bevétel várható. A válogatott mellett dolgozó szakemberek teljes kerete tovább nő, 7,3 millió Ft-ra. Célzott támogatás folytán a válogatottak tevékenységét segítő orvosi és egyéb segítségre is jut 1,5 millió Ft. Szintén célzott támogatásból indulhat új program az utánpótlásbázis bővítésére, a programra szintén 1,5 millió Ft-ot kapott a Szövetség, így az edzői és utánpótlás támogatások összege meghaladja a 15 millió Ft-ot. A teljes marketingkiadás 2022-ben 5 millió Ft fölött lehet, ennek a stratégiai célok elérését kell szolgálnia.

Negatívum, hogy továbbra is nehéz lesz pályázatokon eredményesen szerepelni, a feltételeknek nehéz megfelelnie a Szövetségnek. Ezzel együtt keresik a lehetőségeket, akár Európai Uniós pályázatok terén is. A válogatottak működésére szánt nettó összeg 2022-ben nem nő, az Elnökség azt látja, hogy az elmúlt években ez radikálisan nőtt, amit az utánpótlás bővítésére szánt kiadások nem követtek. A Sportágfejlesztési Terv megalkotása során készített felmérés viszont azt mutatta, hogy a tájfutó közösség nagyságrendileg ugyanannyi pénzt költene mindkét területre.

A beterjesztett költségvetés a tartalék 7 millió Ft-os csökkenését vetíti elő, Achilles-sarka az állami és szponzori bevételek teljesülése lehet.

A 2022. évi Közgyűlés dönt majd a 2023. évben fizetendő szövetségi tagdíjról is. A javaslat szerint az MTFSz elnöksége nem terjeszt elő változtatást, a 2023. évi szövetségi tagdíj megegyezne az ideivel. Ugyanakkor a magas infláció és az évek óta stagnáló tagdíj okán az Elnökség az idei évben részleteiben át fogja tekinteni a tagdíjrendszert és a jövő évi Közgyűlésen valószínűleg fog javasolni tagdíjemelést 2024-re.

Miháczi Zoltán, a Versenybizottság vezetője négy szabályzat változásait hozta az MTFSz elnöksége elé elfogadásra. A jelentősebb változások:

Tájfutó Versenyszabályzat:

  • A munkanapon rendezhető regionális rangsoroló versenyek listája tovább szűkült (2.5.4.).
  • A szelektív hulladékgyűjtést a versenyen a helyi hulladékgazdálkodási cég szabályai szerint kell kialakítani, mivel az országban jelenleg nem egységesek a szelektív hulladékgyűjtés szabályai (2.5.6.).
  • Az éjszakai regionális rangsoroló versenyek kötelezően kiírandó kategóriái némiképp módosultak (6.4.5.).
  • A Szenior Bizottság kezdeményezésére módosultak a szenior győztes idők, azok az IOF Versenyszabályzat Szenior VB győztes idejeihez lettek igazítva, kevés kivétellel magasabbak lettek (11.2.).
  • Ajánlás került be a Versenyszabályzatba arra az esetre, amikor több kategória fut azonos versenypályán (11.9.).
  • A tájfutó térképek nemzetközi jelkulcsának felülvizsgálata kapcsán a 12.1. pontban leírt tiltott területek leírása aktualizálásra került.
  • Csak azon versenyek rangsorpontjai kerülnek be az MTFSz adatbankban az összesített rangsorpontok közé, melyeknek jegyzőkönyve „beadott” státuszú az MTFSz admin felületén (22.4.).
  • Változtak a versenyjegyzőkönyvvel kapcsolatos szabályozások is: csak a rangsoroló versenyekről és a nem-rangsoroló bajnokságokról kell jegyzőkönyvet készíteni. Az elnöki, illetve ellenőrző bírói jelentéseket ezentúl nem szövegesen, hanem egy online űrlapon keresztül kell kitölteni, minden jegyzőkönyvezendő verseny esetében (29.).
  • A regionális rangsoroló versenyekre vonatkozó díjfizetési kedvezményhez kapcsolódó nevezési díj felső határa megemelkedett: mostantól 1500 Ft, többfutamos verseny esetén 1200 Ft/futam legmagasabb nevezési díj esetén kapnak felmentést 100 fő alatt a válogatott hozzájárulás és a sportágfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól (2. melléklet).
  • Az OB pályázatok elbírálására elfogadott elnökségi dokumentum bekerült 8. számú mellékletként a Versenyszabályzatba.
  • Újonnan, 9. számú mellékletként került be a Versenyszabályzatba egy ajánlás a tájékozódási futó bajnokságok eredményhirdetéseinek lebonyolítására.

Bajnoki Rendszer:

  • A bajnokságok nevéből kikerült a nyílt és az egyéni megnevezés.
  • A Versenyszabályzat módosításait követve átvezetésre kerültek a szenior győztes idők (A.3.6.).
  • A Pontbegyűjtő Csapatbajnokság tervezendő győztes idejei is módosításra kerültek: 2022-től az összes győztes idő 40 és 60 perc között lesz (A.5.2.).
  • A megyei diákolimpia egyéni versenyszáma bármely, a Versenyszabályzat által elfogadott pályahossz típussal megrendezhető (A.8.2.1.).
  • A megyei diákolimpiáról minden kategóriából az érvényes eredménnyel rendelkező versenyzők 80 %-a (felfele kerekítve) jut tovább (A.8.5.) – ezt bővebben a 7. napirendi pont keretében vitatta meg az Elnökség, ott található a módosítás részletes indoklása.
  • Csökkent az oklevéllel díjazandó versenyzők és csapatok száma: a 4-6. helyezettek számára már csak az utánpótlás és felnőtt kategóriákban az egyéni bajnokságokon, illetve az OEVB-n és az ORVB-n kell egyéb díjazást biztosítani, valamint az első 6 helyezettet kiszólítani a pódiumra (A.9.).
  • A Trail-O egyéni bajnokságok kategóriái közé bekerült az Open Szenior is, ahol a 60. életévüket a tárgyévben betöltő és idősebb versenyzők indulhatnak (D.3.1.).

Tájfutó Minősítési Szabályzat:

  • A Versenyszabályzatból átvezetésre került, hogy éjszakai verseny csak F/N 16 és idősebb kategóriákban minősíthet.

Versenybírói Szabályzat:

  • 2022-től a versenybírói feljebb minősítésbe beleszámít a legalább országos rangsoroló versenyeken végzett SPORTident kezelői tevékenység is.

Sárközy Zsófia adta elő az Utánpótlás-fejlesztési Bizottság beszámolóját a 2021. évi működéséről és a 2022. évi feladatairól. A bizottság fő feladata a támogatási programok menedzselése, ez 2021-ben is megtörtént. Ennek legnagyobb szelete az edzőtámogatási pályázatok rendszere, melynek a keretösszege összesen tízmillió forint volt. 2021-ben 28 tagszervezet 49 edzője részesült a támogatásból (633 versenyzővel), ebből 41-en kaptak eredményességi támogatást is. A nyári utánpótlás edzőtáborok 1,2 millió Ft-os támogatásából 8 edzőtábor részesült, melyeken összesen 320 fő vett részt, a Szövetség minden eddiginél magasabb fejenkénti támogatást osztott ki.

A Bizottság emellett a Sportágfejlesztési Terv hozzá tartozó fejezeteivel foglalkozott, kiírta az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakedző képzésének támogatási pályázatát és kidolgozta az Országos Diákolimpia új feljutási rendszerét, melyet októberben elfogadott az Elnökség: kategóriánként az elindult versenyzők 60 %-a (felfelé kerekítve) jut tovább, de minimum 6 fő, Budapest esetében minimum 10 fő.

A Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület az Elnökségnek írt kérelmében a feljutási rendszer megváltoztatását kérte úgy, hogy Budapestet és a vidéket azonos módon kezelje a Bajnoki rendszer. Sárközy Zsófia elmondta, hogy ha a 60%-os feljutási arány mellett a budapesti minimum feljutó létszámot 6 főre visszük le, akkor a budapesti továbbjutói létszám jelentősen csökkenne a régi szabályozáshoz képest, miközben a vidéki továbbjutói létszám 2021-hez képest nem változik. Kompromisszumos javaslatként az Elnökség azt fogadta el, hogy eltörli a minimum továbbjutói létszámot, de ahhoz, hogy az Országos Diákolimpia teljes indulói létszáma ne csökkenjen, az érvényes eredménnyel rendelkező versenyzők 80 %-a (felfele kerekítve) jut tovább. A Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület a kompromisszumos javaslatot elfogadta.

Gárdonyi Márk, az Élsport Bizottság vezetője és Tóth Eszter programmenedzser ismertették a Kiemelt Ösztöndíj Program 2022. évi működéséről szóló javaslatot. A program a 2022. évben is folytatódik, a programmenedzser javaslatára (melyet a szövetségi kapitányokkal, valamint a bizottsággal egyeztetett) 2022-ben Bujdosó Zoltán, Gárdonyi Csilla, Jónás Ferenc, Mag Viktória és Sárközy Zsófia kerül be a programba. A támogatottak kiválasztásánál a 2020-2021 években elért nemzetközi eredményeket, a versenyzők hosszútávú terveit, hozzáállását, elhivatottságát vették figyelembe. A Programba bekerült versenyzők az év során az Élsport Bizottság által meghatározott elvárásoknak meg kell, hogy feleljenek, rövid- és hosszútávú fejlesztési tervet fog tőlük kérni a Szövetség. A Kiemelt Ösztöndíj Program elsősorban a junior-felnőtt korosztályváltásnál tud segíteni, amikor a versenyzőknek egy, a korábbiaknál sokkal nagyobb lépést kell megtenniük a sikeres felnőtt pályafutás érdekében. Az Elnökség felkérte Tóth Esztert, hogy a márciusi elnökségi ülésre hozzon bővebb javaslatot arról, hogy a Kiemelt Ösztöndíj Program 2022-ben milyen elemekből fog állni.

Értékelte az elnökség a 2022. évi Tájfutó Gálát. Az eseményre egy év kényszerű kihagyás után került sor, végül sikerrel, pozitív visszhangok mellett zajlott le. A programok megfelelőek voltak, az érdeklődés – 135 fő vett részt – a koronavírus-járvány miatt lehetett mérsékeltebb a vártnál. A Fáklya Klub – mint helyszín – az eseményt kiszolgálta, bár nem volt a legelegánsabb. Jó ötlet volt a díjátadást két részre bontani. Az esemény marketingje összességében megfelelő volt annak ellenére is, hogy a rendezvény előtt három héttel kérdéses volt annak megtartása. Az ellátás a célközönségnek megfelelő volt. A Gála összkiadása kb. 1,4 millió Ft volt, melynek egy részét közvetlen támogatás fedezte, az MTFSz-nek végül összesen 250 ezer Ft-jába került. Az Elnökség megköszönte a szervezők munkáját és a támogatók felajánlásait.

Kovács Gábor terjesztette elő a javaslatot az MTFSz új Térképszabályzatára. A Térképbizottság régi célkitűzése a 2012-ben elfogadott Térképkiadási és Felhasználási Szabályzat megújítása, melynek most értek a végére és javasolják a nevét Térképszabályzatra változtatni. Az új szabályzat négy nagy fejezetből áll: az első rész egy általános fogalommagyarázat; a második rész foglalkozik a tájfutó térképek nyilvántartásával (itt 2022-ben még megmarad a K-szám, melyet 2023-tól az új „T-szám” válthat); a harmadik rész a tájfutó térképeken feltüntetendő adatokat mutatja be; a negyedik rész pedig a felhasználást szabályozza. A Térképbizottság a felhasználási kérdések megkönnyítésére egy egyoldalas mellékletet is közzétett, melyből kiderül, mit szabad és mit nem szabad csinálni a tájfutó térképpel.

Az egyebek között:

  • Az elnökség döntött egy új tagszervezet felvételi kérelméről: a szombathelyi Sibaris Környezetvédelmi és Sport Egyesület (SIB) csatlakozott a Szövetséghez.
  • A Cseh Tájékozódási Futó Szövetség megkereste az MTFSz-t egy Erasmus+ (Európai Uniós) pályázati együttműködés kapcsán, az elképzelés az, hogy iskolákban mutassuk be a sportágat. A pályázat beadási határideje 2022. március 23., a pályázandó teljes összeg a két partnernek 60.000 euró.
  • A Veszprémi Honvéd SE-vel a Sport TV-ben történő, az előző elnökségi ülésen már bejelentett megjelenéshez kapcsolódó együttműködést illetően Gera Tamás és Kovács Balázs számoltak be a fejleményekről.
  • A felnőtt válogatotthoz kapcsolódó keretorvosi feladatok kapcsán Fehérvári Dániel egyeztetett a Testnevelési Egyetemmel, a szerződés aláírásra vár: a felnőtt válogatott keretorvosa Dr. Lacza Zsombor, a TE tudományos rektorhelyettese, a Sportélettani Kutató Központ igazgatója lesz.