Az újonnan alakult elnökség második ülése elsősorban a bizottságok megalakulásáról és munkaterveikről szólt. Mivel a 2021-es évnek már több, mint a fele eltelt, ezért a munkatervek 2021-22-re szóltak.

Az Élsport Bizottság vezetője ismételten Gárdonyi Márk lett, aki ezúttal szűkebb körű bizottságra tett javaslatot: Bakó Áron, Lantos Zoltán és Szerencsi Ildikó a javasolt tagok. A Bizottság folyamatos feladata a Sportágfejlesztési Terv 5.3. fejezetének (válogatott eredményesség) megvalósítása, ezen kívül pedig legnagyobb feladatuknak a válogatott támogató hátterének kiépítését tekintik. Meg kell találni és rendszerbe kell szervezni megfelelő szakembereket a keretorvos, sportpszichológus, dietetikus, gyógytornász és gyúró feladatok ellátására. A szövetségi kapitányok megbízatása 2021. végén lejár, a Bizottság feladata az utódlás biztosítása, ehhez pályázat kiírását tervezik. Szerencsi Ildikó már jelezte, hogy nem kíván pályázni, tapasztalatával az Élsport Bizottság tagjaként segítené a válogatottakat. Az Élsport Bizottság az Edzőbizottsággal is együtt kíván működni, többek között a magasszintű hazai- és nemzetközi edzői jó gyakorlatok terjesztése, meghonosítása kapcsán. A Bizottság állandó feladatai továbbra is a válogatott programok, a Kiemelt Ösztöndíj Program és ezek irányítói beszámolóinak véleményezése, valamint javaslattétel az 'Év Tájfutója' címekre.

Az Informatikai és Technikai Bizottság Ambrus Sándor vezetésével alakul újjá. A Bizottság tagjai Bordács László, Hajdu Erik, Marosffy Dániel, Petrócki Ádám és Scultéty Márton lesznek, rajtuk kívül külső munkatársak is fognak dolgozni a Bizottság munkájában. Ambrus Sándor feladatokként a honlap admin felületeinek kezelését, a nevezőrendszerek (entry és e-nevezes.hu) működtetését, az adatbázisok és a tárhely felügyelő, adminisztrációs munkáit, a levelezés biztosítását, illetve az SI-rendszer felügyeletét jelölte meg. Kovács Balázs hiányolta az előterjesztésből a különböző képzések (pl. SI-üzemeltető) megjelenését, támogatását. Szeretné, ha a bizottsági munkaterv határidőket is tartalmazna. Szabályozott kapcsolatot szeretne az e-nevezes.hu rendszerrel, illetve tervet szeretne látni az IT-költségvetés felhasználására. Ezek reálisan a szeptemberi elnökségi ülésen prezentálhatóak, addig is a munkaterv elfogadása megtörtént.

Kovács Gábor vezetésével a Térképbizottság is megújul. Folytatja korábbi bizottsági tagságát Dénes Zoltán, Erdélyi Tibor, Kovács Róbert, Molnár Péter, Sőtér János és Zentai László, új tagként csatlakozik Magyar Tamás, Sárközy Zsófia és Scultéty Márton. Szeptemberre várható a magyar nyelvre lefordított sprint jelkulcs kiadása, illetve ősszel a Térképkiadási Szabályzat is megújulhat, Térképszabályzat néven. A Minőségi Magyar Tájfutó Térkép rendszer finomítása is az idei év feladata, valamint javaslatot tesznek az Év Térképe díjra is. Új nagyprojekt lesz az online térképarchívum beindítása, melynek a tesztverziója 2021 végére készülhet el. A Térképbizottság feladatai között van még térképfórum, illetve továbbképzés szervezése és az új erdei jelkulcs alkalmazására is ajánlást tennének közzé a speciális magyar terepek vonatkozásában. A Térképbizottság munkáját Erdélyi Tibor térképreferensként segíti.

A többi bizottsággal együtt a Versenybizottság is jelentős megújuláson megy keresztül, melyet továbbra is Miháczi Zoltán vezet. Gyenizse-Nagy Balázs a Bizottságon belül dolgozik majd naptárreferensként, Petrócki Ádám elsősorban a minősítési ügyekért felel, a szakmai-oktatási anyagok elkészítését Gera Tamás felügyeli. Az ellenőrző bíró küldés Paskuj Mátyás feladata lesz, az éjszakai versenyzéshez kapcsolódó feladatokat továbbra is Lux Iván koordinálja, míg a versenybírói és versenyadminisztrációs nyilvántartásokért Bordács László felel. A Bizottság tagja lesz még Lengyel Ádám és Molnár Péter. Ezeken kívül a Sportágfejlesztési Tervből adódó feladatok az ellenőrző bíró beavatkozási lehetőségeinek szabályozása, versenyrendezési szabálysértések szankcióinak kidolgozása, versenyértékelési rendszer kidolgozása és működtetése, valamint az MTFSz versenyek általános minőségbiztosításának megerősítése. A Versenybizottság feladatai közé tartozik még a szabályzatok felülvizsgálata, karbantartása, a Diákolimpia szervezési kérdései, a versenybírók képzése és továbbképzése, illetve a versenyrendezéssel kapcsolatos kérdésekben tanácsadás, állásfoglalás, kérelmek elbírálása.

Valamennyi bizottság munkatervét egyhangúan fogadta el az Elnökség. A többi bizottság munkatervét a következő elnökségi üléseken tárgyalják. Kovács Balázs elmondta, hogy a Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottság vezetését Kötél Angyalka vállalta el, míg a Szenior Bizottság vezetőjét továbbra is keresik.

Következő napirendi pontként a 2023. évi Hungária kupa rendezőjéről döntött az Elnökség. Egyetlen pályázat érkezett a Homokbucka Környezetvédő, Kulturális, Szabadidő és Tájékozódási Futó Egyesülettől, Tokaj versenyközponttal. A pályázatot az Elnökség előtt Paskuj Mátyás ismertette. A Hungária Kupa a kassai Szenior VB hivatalos előversenyeként kerülne megrendezésre, két nappal a szlovákiai eseményt megelőzően. Érdekesség, hogy az első versenynapra a Nyírségben, a harmadik napra pedig Tokajban, városi versenyként kerül sor, a többi nap pedig Erdőbénye környékén, a Zempléni-hegységben lesz megrendezve. Az Elnökség egyhangúan, pozitívan bírálta el a pályázatot.

Monspart Sarolta április 24-i halála után még az előző elnökségi ciklusban került napirendre egy, az Ő emlékére létrehozandó díj, vagy program ötlete, de akkor ebben nem sikerült döntésre jutni. Az Elnökség most is részletesen megtárgyalta az ötleteket, de konkrét előterjesztés híján arra jutott, hogy megkéri Kovács Gábor és Juhász Júlia előterjesztőket, hogy tartsanak ötletbörzét, majd az ezek alapján készítette előterjesztés kerüljön ismét az elnökségi ülések napirendjére.

A 2021. évi Tájfutás Világnapja előkészületei következtek. A rendezvények idén szeptember 8-14 között lesznek lebonyolítva. A tavalyi elmaradt Világnap után a mottó még mindig az „egy klub - egy iskola”, azaz minél több fiatal ismerje meg a sportágat. A program koordinátora 2021-ben Gera Tamás lesz, aki július 31-ig hírlevelet küld az egyesületeknek és az mtfsz.hu-n is propagálja az eseményt. Újra elindul a Tájfutás Világnapja magyar nyelvű honlap is. A tervek szerint az MTFSz idén is támogatja anyagilag a térképek és oklevelek nyomtatását. A Tabáni Spartacus SKE szeptember 14-re tervezett városligeti eseménye lesz a központi rendezvény.

Juhász Júlia és Gera Tamás folytatta a Tájfutó Gála előkészületeivel. Az előző Elnökség hezitálása, valamint a világjárvány okozta pangás következményeként az új Elnökség elkötelezett a Tájfutó Gála megrendezése mellett. Alapvetés, hogy a Tájfutó Gálát csak akkor lehet megtartani, ha a COVID-19 járvány a télre lecseng, azaz nem lesznek érvényben olyan korlátozások, melyek a rendezvényt veszélyeztetnék. A tervezett időpont 2022. január 30. és az új marketing koordinátorok feladata lesz helyszínt találni hozzá. Az Elnökség szeretné, ha a Gála a lehető legszélesebb rétegnek vonzó rendezvény lenne, a koncepción ezért további finomítások szükségesek.

Az ülés végén Kovács Balázs az Elnökség nevében a Felnőtt VB-n résztvevő csapatnak köszönte meg a tisztes helytállást, illetve a végül 600 fős Hungária Kupát az utolsó pillanatban felvállaló rendező csapat erőfeszítéseit méltatta.