Az elnökségi ülés elején Kovács Balázs köszöntötte az újonnan megválasztott elnökséget, örömét fejezte ki, hogy személyesen is találkozhatnak, miután az Elnökség az elmúlt 16 hónapban csak online tudott ülésezni.

A napirendet Less Áron indította a Közgyűlésről szóló tájékoztatóval. A június 6-i Közgyűlésen a 84 tagszervezet 121 szavazati jogából 92-en voltak jelen. A szervezést Less Áron és Kiss Zoltán koordinálták, a közgyűlés levezető elnöke rendhagyó módon az MTFSz elnöke, Bugár József volt. A Mandátumvizsgáló és Szavazatszámláló Bizottságot Galló Sándor vezette, tagjai Kolcsárné Sárecz Éva, illetve Mauer Lajos voltak. A jegyzőkönyvet Veresné Sipos Etelka vezette, a hitelesítők Jenővári Gabriella és Schell Antal voltak. A büfét Kissné Gyenei Edit készítette. Less Áron az elnökség előtt is megköszönte a munkájukat.

A Közgyűlés érdemi részét illetően a beszámolók, illetve a tervek nagyrészt ellenszavazat nélkül kerültek elfogadásra. Ahol kisebb vita alakult ki, az a HBS tagszervezeti javaslata volt a 65 éven felüliek versenyengedély díjának törléséről, ezt a Közgyűlés rövid vita után nem támogatta. Az Alapszabály-módosítások közül a lovas tájékozódás új szakágként történő felvétele és a megyei szövetségek megszüntetése is több mint 90%-os támogatással került jóváhagyásra.

Rendhagyó módon a Közgyűlésen került sor a 2020-as díjak átadására is, mivel korábban erre személyesen nem volt lehetőség. A díjazottak nagyobb része (17-ből 10-en) jelen volt, de az Év Tájfutói, illetve az Év Edzője díjakat a június 12-i Középtávú OB eredményhirdetése előtt adták át.

A tisztségviselő-választáson Kovács Balázs egyhangúlag lett az MTFSz új elnöke. A Felügyelő Bizottságba Bugár József (elnök), dr. Kiss Teodóra és dr. Stein Barnabás kerültek. A Fegyelmi Bizottságot a következő 5 évben pedig dr. Nagy Árpád (elnök), dr. Cenner Tibor és Veresné Sipos Etelka alkotják. Az MTFSz új elnökségének tagjai Kovács Balázs elnök mellett Ambrus Sándor, Fehérvári Dániel, Gárdonyi Márk, Gera Tamás, Hajnal Zsolt, Juhász Júlia, Kálmán Péter, Kovács Gábor, Miháczi Zoltán és Sárközy Zsófia lettek. A Közgyűlésnek 15:15-kor lett vége.

A közgyűlésen történt Alapszabály-módosítás miatt került sor az MTFSz Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására is: az Alapszabály módosításait az SzMSz-be is át kell vezetni. Három területen fogadott el változtatásokat az Elnökség: új szakágként bekerült a lovas tájékozódás; a területi szövetségek helyét és feladatait az SzMSz-ben a megyei referensek veszik át; illetve az Alapszabály apróbb módosításai is átvezetésre kerültek.

Eztuán az MTFSz jövőbeni működéséről tárgyalt az Elnökség. A bizottsági struktúráról az új elnökség már tartott korábban egy rövid online megbeszélést, itt az irányelvekről is egyeztettek. A végső cél az lenne, hogy a Szövetség szervezete a sportág működtetéséből adódó feladatainak és a Sportágfejlesztési tervben foglalt célkitűzéseknek a legjobban meg tudjon felelni. Jelen elnökségi ülés feladata volt a bizottsági struktúra elfogadása. Ennek érdekében Kovács Balázs a Sportágfejlesztési Terv által meghatározott feladatokat hozzárendelte az egyes bizottságokhoz, illetve összegyűjtötte az állandó feladataikat is. Az elnökségi tagokkal külön-külön is egyeztetett arról, hogy mely bizottság vezetését tudnák a leghatékonyabban ellátni.

Az így elkészült előterjesztést az Elnökség hosszasan tárgyalta, az egyes bizottságok feladataiba részletesen is beletekintve. Az Elnökség a korábbi bizottsági struktúrához képest egy új bizottság létrehozásáról döntött, a Humán Erőforrás és Oktatási Bizottságot Juhász Júlia fogja vezetni. A Környezetvédelmi Bizottság neve Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottságra módosul.

Végül az MTFSz elnöksége a 2021-2026-os időszakra a következő 12 bizottság létrehozásáról döntött:

  • Edzőbizottság (vezetője Fehérvári Dániel)
  • Élsport Bizottság (vezetője Gárdonyi Márk)
  • Gazdasági Bizottság (vezetője Hajnal Zsolt)
  • Humán Erőforrás és Oktatási Bizottság (vezetője Juhász Júlia)
  • Informatikai és Technikai Bizottság (vezetője Ambrus Sándor)
  • Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottság
  • Marketing és Kommunikációs Bizottság (vezetője Gera Tamás)
  • Sportágtörténeti Bizottság (vezetője Hegedüs Ábel)
  • Szenior Bizottság
  • Térképbizottság (vezetője Kovács Gábor)
  • Utánpótlás-fejlesztési Bizottság (vezetője Sárközy Zsófia)
  • Versenybizottság (vezetője Miháczi Zoltán)

Az Elnökség ezen kívül referensi posztokról is döntött: Mets Miklós lesz a szakági referens, Erdélyi Tibor pedig 2021. december 31-ig a Térképbizottság keretei között térképreferensi pozíciót tölt be. Az Elnökség ezeken kívül létrehozta a terephasználati referensi, illetve a Versenybizottság keretein belül működő naptárreferensi pozíciót.

A nem nevesített bizottságvezetőket és referenseket, valamint a bizottságok 2021-2022-es munkaterveit és tagnévsorát a júliusi és az augusztusi elnökségi ülés során tárgyalja el az Elnökség.

A július 3-9. között Csehországban megrendezendő Felnőtt VB csapatra Szerencsi Ildikó szövetségi kapiány tett javaslatot. A 2021. tavaszi válogató versenyek közül egy igényelt átszervezést: az első sprint válogatóra a tervezettnél három héttel később, Miskolcon került sor. A válogató versenyek eredményei alapján automatikusan a csapatba került Bakó Áron és Baumholczer Máté, illetve Weiler Virág, Gárdonyi Csilla és Sárközy Zsófia. A csapat összeállításánál az egyéni preferenciák mellett fontos szempont volt a Világjátékok szempontjából elsődleges kijutási lehetőséget nyújtó számok (sprint, sprint váltó, középtáv) lehető legerősebb összeállításának kialakítása is. Így a szövetségi kapitány szubjektív alapon Tugyi Leventét, Bujdosó Zoltánt, illetve Mérő Dominikát jelölte a csehországi Felnőtt VB-re utazó csapatba, amit az Elnökség elfogadott. Szerencsi Ildikó tájékoztató jelleggel a versenyzők versenyszámokra lebontott programját is ismertette.

Az augusztus 20-22. között Litvániában megrendezendő Ifjúsági EB-n résztvevő csapatra Gera Tibor szövetségi kapitány tett javaslatot. Az utánpótlás válogatottnál nem kellett év közben változtatni a válogatási rendszeren. Gera Tibor az N16 és F16 kategóriákban a válogató versenyeken 1-4. helyen végzett versenyzőket jelölte az Ifjúsági EB-n történő indulásra. F18-ban a szövetségi kapitány Gönczi Pétert szubjektív alapon jelölte a csapatba, N18-ban a 3. helyen bejutott Sárközy Rita nem vállalta a válogatottságot, helyette Gera Tibor a válogató eredményekben következő Kiss Kamillának szavazott bizalmat. Az Elnökség a szövetségi kapitány javaslatát elfogadta. Az Ifjúsági EB-n résztvevő csapat:

  • N16: Lantai Lili, Máramarosi Rita, Ódor Laura, Mikes Janka;
  • F16: Csoboth Márton, Felföldi Tamás, Bálint Gergő, Barát Miklós;
  • N18: Czakó Boglárka, Mag Viktória, Zempléni Lilla, Kiss Kamilla;
  • F18: Fülöp Álmos, Bálint Ádám, Szabó Levente, Gönczi Péter.

Az elnökségi ülés végén a testület áttekintette a 2021. év hátralévő részének elnökségi üléstervét is. A tervek szerint minden hónapban lesz elnökségi ülés, szeptemberben és novemberben jelenléti formában, a többi hónapban pedig online találkoznak. A következő MTFSz elnökségi ülés időpontja 2021. július 19. A jelenléti formában megtartott ülések továbbra is a Magyar Sport Házában lesznek hétfő 16:00-i kezdettel, az online ülések szintén hétfői napra, de 18:00-ra lesznek tervezve. Illetve sor került a tájékozódási lovas szakág versenyszabályzatának elfogadására is.