A Junior Világbajnokság zárószámára, a hosszútávú versenyre a mezőny visszatért Carapito városába, ahol júliusban a sprint és sprint váltó versenyeket rendezték. A terep az előző két futaménál kevésbé volt köves, viszont a bozót jobban próbára tette a mezőnyt. Ráadásul a korábbi napos időt ezúttal eső váltotta fel.

A lányoknál Hanna Lundberg ma is érinthetetlen volt a mezőny számára, három perccel vert mindenkit, így mindhárom mostani versenyszámban első lett és összesen öt junior világbajnoki arannyal zárta utánpótlás pályafutását. A második helyre a finn Eeva Liina Ojanaho jött be, aki szintén mindhárom futamon a dobogóra állhatott; harmadik pedig a norvég Oda Scheele lett, aki még júliusban a győztes vegyesváltó tagja volt. Az első hatba három svéd került be, és az első kilenc helyezettet a skandinávok és a svájciak adták.

A magyarok közül hárman szinte azonos időt futottak, mindössze nyolc másodperc választotta el őket. Czakó Boglárka nagyjából egyenletes teljesítményt nyújtva lett a 22., míg Mag Viktória és Máramarosi Rita három átmenet megnyerése mellett többperces hibákat elkövetve végeztek a 23. és 24. helyen. Mag Fruzsina a 71. helyen zárt.

A fiúknál a középtávon rendkívül balszerencsés Noel Braun világbajnoki címmel vigasztalódott. Ugyan a pálya elején és a végén egy másik svéd, Valter Petterson volt a leggyorsabb, de óriási hibái miatt ő végül tízperces hátrányban végzett. Braunnak ezúttal szerencséje volt, mert a két ponttal a cél előtt elkövetett egyperces hibája nem bosszulta meg magát, maradt 17 másodperc előnye a célig. A norvég Kornelius Kriszat Løvfald lett az ezüstérmes, a finn Touko Seppa pedig bronzérmével az egyetlen férfiversenyző, aki mindhárom napon dobogós lett.

Bujdosó Zoltánnak ma is sikerült a pódiumra kerülnie, két másodperccel megelőzve norvég ellenfelét a hatodik helyért folyó csatában. Néda Tamás 29., Gönczi Péter 45., Nagy Péter 57. lett a szoros mezőnyben.

A VB legeredményesebb nemzete toronymagasan Svédország lett, a novemberi futamokon Bujdosó Zoli győzelmét leszámítva minden aranyat ők nyertek. Magyarország három éremmel a negyedik helyen zárt a három skandináv ország mögött.

A Junior Világbajnokság éremtáblázata:
1. Svédország 6-2-0
2. Finnország 1-2-4
3. Norvégia 1-2-3
4. Magyarország 1-2-0
5. Svájc 0-1-0
6. Csehország 0-0-2
7. Franciaország és Olaszország 0-0-1

2023-ban a romániai Nagybánya várja majd a világ junior tájfutóit.