Úgy folytatódott a két részletben megrendezett idei Junior Világbajnokság most novemberben az erdei számokkal, ahogy júliusban a nem hivatalos váltóval véget ért: magyar győzelemmel! Bujdosó Zoltán a középtávú versenyen nem talált legyőzőre és világbajnoki címet szerzett!

A rövidített program miatt ezúttal kihagyták a Junior VB-k egyetlen selejtezőjét, a középtávút, így mindenki a döntőben indulhatott, ami ezáltal négy és fél óra hosszan zajlott. A terep technikailag nagy kihívást jelentett: a pálya elején sok csupasz sziklafelület és szikla között kellett nagy sebességgel navigálni, a végén pedig egy bozótos részen kellett kiolvasni a fedettséget, itt sokan elvéreztek.

A selejtező hiányában az sem volt biztosított, hogy az esélyesek a végén rajtoljanak. Máramarosi Rita is a korai indulók közé került (tizennyolcadikként startolt a 113 fős mezőnyben), így nem is volt meglepő, hogy átvette a vezetést. Nem teljesítette hibátlanul a pályát és az ideje is két perccel a tervezett győztes idő felett volt, de ekkor még egy perccel gyorsabb volt mindenkinél. A mögötte indulók közül a pálya közben többen tűntek esélyesnek Rita megverésére, de a pálya végén mindig hibáztak. Ritának egy óra után kellett elhagyni a versenyben vezetőnek járó kanapét, amikor Eeva Liina Ojanaho bő fél perccel megelőzte. Ojanaho végig kicsivel Ritánál gyorsabb volt, de az első bozótos pontra hibázott másfél percet, így a vége szorosabb lett. Egy újabb óra elteltével vágott neki a pályának a verseny abszolút favoritja, a címvédő Hanna Lundberg, aki már a felnőttek között is nyert középtávon Világ kupa futamot és júliusban nem vett részt a Junior VB első felén. Hamar kiderült, hogy ezúttal külön klasszist képvisel, az átmenetek több, mint felét megnyerve végül több, mint három perces előnnyel állt az élre. A hátralevő indulók közül többen tűntek esélyesnek arra, hogy a dobogóra odaérjenek, de ez végül csak Elsa Sonessonnak sikerült, aki bejött másodiknak és így a negyedik helyre szorította le Ritát.

Czakó Boglárkának a pálya kétharmadáig kinézett egy pódiumos helyezés, de a bozótosban ő is hibázott és végül 15. lett. Mag Viktória sebessége is megvolt akár egy dobogós helyhez, két átmenetet is megnyert, de a hármas és a tizenegyes pontra összesen öt percet hibázott, miközben három és fél percet kapott az ezüstérmestől, így meg kellett elégednie a 25. hellyel. Mag Fruzsina a pálya eleji hibák után végig a mezőny második felében tanyázott és a 77. helyen zárt.

A férfiaknál sokáig francia versenyzők adták át egymásnak a vezetést, de aztán következett a rajtlista kétharmadánál induló Bujdosó Zoltán és már az első rádiós ponton majdnem egy perccel vezetett. A szokásos erős kezdést szerencsére ezúttal erős folytatás is követte, a bozótosban is sikerült megtalálni az átjárókat, így a célba több, mint egyperces előnnyel ért be Zoli. Ezután már csak azt kellett kidrukkolni, hogy a hátralevő 42 versenyző ne kerüljön elé. A legnagyobb izgalmakat a tíz perccel mögötte indult Noel Braun okozta, aki az első ponttól kezdve a leggyorsabb volt és folyamatosan döntötte meg Zoli részidejeit fél perc körüli különbséggel, ám két ponttal a cél előtt elhagyta és két és fél percig kereste a dugókáját, így teljesen kiszállt a versenyből. A hátrébb rajtolók közül előbb Touko Seppa 22, majd Edvin Nilsson 19 másodpercre tudta megközelíteni Zoli idejét, így ők állhattak a dobogóra. Ezzel 26 évvel Domonyik Gábor romániai sikere után ismét férfi junior világbajnoki aranyat szerzett Magyarország!

Másik három versenyzőnk egy percen belül végzett a szoros mezőnyben: Nagy Péter a pálya végi hajrájával előrejött a 23. helyre; Gönczi Péter fordított utat járt be, a pálya eleji Top10-es helyezésből lassan visszacsúszott 33-nak; Néda Tamás pedig pár bizonytalankodástól eltekintve egyenletesen teljesített és 38. lett.

A pénteki szereplés bizakodásra ad okot a szombati váltó előtt, ahol magyar idő szerint 11 órakor a lányok, 13 órakor pedig a fiúk rajtolnak majd.

Fotó: Zsigmond-Heinczinger Száva