Az éjszakai bajnokság másnapján az egyesületi váltóra került sor a Mecsekben. Ezúttal a Jakab-hegy tisztább részein haladtak a pályák és a versenyközpont is átkerült a városból az erdő közepére.

A lányoknál az előző években megszokott MOM-VHS meccset láthattuk, de a veszprémiek ezúttal két váltóval is a dobogóért küzdöttek. Az első három kör alapján úgy tűnt, hogy hamar eldől a bajnoki cím sorsa, mivel a Hegyvidék-MOM egyre növekvő előnnyel vezetett: előbb három, majd kilenc és tizenkét perccel, ráadásul ekkor a Honvéd kettes váltója előtt, az egyes további három perc lemaradással érkezett. Az első felnőtt pályán azonban nagyot fordult a világ, Mérő Dominika a nap legjobb idejével ledolgozta a hatalmas hátrányt, az élre állt és bő egy perc előnnyel váltott. A befutó embereknél aztán Máramarosi Rita nem csak hogy megőrizte az előnyt Gárdonyi Csillával szemben, de még két perccel növelni is tudta. Ezzel a Veszprémi Honvéd története első egyesületi váltóbajnoki címét szerezte és megszakította a MOM hat éven át tartó győzelmi sorozatát.

 

A fiúknál nem volt ilyen drámai fordulat, a Tabáni Spartacus címvédése nem igazán forgott veszélyben. A második és a harmadik kör végén is már öt perccel vezettek. A negyedik futóknál aztán ez hat és fél percre nőtt úgy, hogy a kettes váltójuk feljött a második helyre és a harmadik már kilencperces lemaradásban volt. Az utolsó körben már nem változott a helyzet az első két helyen, Bujdosó Zoltán és Bakó Áron hasonló időt futottak, így a Spari zsinórban harmadszor, összességében kilencedszer nyerte meg az egyesületi váltót a férfi kategóriában. A dobogó harmadik fokára a Tipo TKE ért oda, akik junior futóikkal a leggyorsabban teljesítették a két leghosszabb pályát, így a hatodikról a negyedik, majd a harmadik helyre jöttek előre.

A bajnok váltók:

  • Női: Veszprémi Honvéd (Heizer Alíz, Ódor Laura, Lantai Lili, Mérő Dominika, Máramarosi Rita)
  • N120: Zalaegeszegi Tájfutó Club (Porgányiné Henrich Piroska, Pap Viktória, Sárecz Éva)
  • N150: Tipo TKE (Szemler Judit, Zelena Dóra, Wengrin Ágnes)
  • N180: Hegyisport Szentendre (Jenõvári Gabriella, Kármán Katalin, Gyõrffy Gabriella)
  • Férfi: Tabáni Spartacus (Bujdosó Márk, Csoboth Mihály, Balogh Máté, Divin Péter, Bujdosó Zoltán)
  • F170: Kalocsai TSZSE (Uhlir Péter, Borbás Nándor, Nagy Viktor, Bogos Tamás)
  • F210: Tabáni Spartacus (Gondár Károly, Szõcs László, Gyalog Zoltán, Albert Gáspár)
  • F250: Hegyisport Szentendre (Jankó Tamás, Balla Sándor, Kerényi Dénes, Marton János)

Fotó: Máthé István