A Homokbucka Egyesület rendezte Gyulán az idei Egyetemi-Főiskolás OB-t. Az egyéni verseny szombaton két sprint forduló keretében zajlott le, ezek közül a délelőtti egyben a 2022-es Sprint Liga első futama is volt.

Az egyéni indításos első futamot a nőknél Máramarosi Rita nyerte, akinek az ideje középiskolás kora miatt nem számított bele az egyetemi bajnokság eredményébe. Óriási, másfél perces előnnyel verte a gyakorlatilag felnőtt válogatott kerettel egyenértékű főiskolás mezőnyt, Sárközy Zsófia és Mérő Dominika lettek a további dobogósok. A férfiaknál Bujdosó Zoltán volt magabiztos, fél perccel előzte Nagy Pétert és egy perccel Bárány Tamást.

A délutáni döntőbe hat versenyző került be mindkét nemnél, ők tömegrajtos, kombinációs pályákon döntötték el a bajnoki cím sorsát. A nőknél Mérő Dominika (Semmelweis Egyetem) és Sárközy Zsófia (ELTE) dominálta a versenyt, hamar elszakadtak a többiektől. A pálya első harmadában Zsófi ment elöl, aztán Dominika állt az élre és a célig már nem is változott a sorrend. Sokáig szoros volt az állás, néhány másodperc volt csak a különbség, ami végül a célban lett a legnagyobb: 16 másodperc. A harmadik helyért is nagy verseny volt, ami hasonlóan alakult, a pálya végén Gerber Csenge (Szegedi Tudományegyetem) bizonyult erősebbnek Gárdonyi Csillánál (Óbudai Egyetem).

A férfiaknál Bujdosó Zoltán (Corvinus Egyetem) és Jónás Ferenc (Testnevelési Egyetem) között dőlt el az aranyérem sorsa. Az utolsóelőtti ponton még két másodperc volt a különbség köztük Zoli javára, ami a végére hat másodpercre hízott. A harmadik helyen sokáig Ormay Mihály ( Imperial College London ) haladt, ám a befutópontra hibázott, így Nagy Péter (Műegyetem) megelőzte.

Vasárnap az utóbbi években bevált kétfős pontbegyűjtő csapatverseny következett, immár erdei környezetben. A nőknél Hajnal Dorottya és Sárközy Zsófia révén az ELTE nyert, két perccel verték a Szegedi Tudományegyetemet (Apró Vivien, Gerber Csenge) és öttel a Semmelweis Egyetemet (Biacs Zsófia, Mérő Dominika). A férfiaknál sem volt igazán szoros a verseny, a Műegyetem színeiben Divin Péter és Nagy Péter simán nyertek a Miskolci Egyetem csapatai előtt: Bárány Tamás és Jacsó Barnabás lettek a másodikak, Demeter Ambrus és az oktatóként rajthoz álló 67 éves Bokros István a harmadikok.

Az intézmények közötti pontverseny az előző évektől eltérően szorosan alakult, a Miskolci Egyetem győzedelmeskedett egyetlen ponttal a BME előtt, amely pedig további másfél ponttal előzte az ELTÉ-t.

Fotó: rendezők