Krakkó központtal rendezték az idei CEYOC-ot, a Közép-Európai Ifjúsági találkozót, amin öt ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovénia) versenyzői csaptak össze. A négy kategóriában (F/N 16 és 18) legfeljebb hat-hat fő képviselhetett egy országot. A váratlanul visszatért tél miatt meglepetésre a versenyek havas körülmények között zajlottak.

Pénteken a sprint versennyel kezdődött a program, amire Olkusz belvárosában került sor. A pályák eleje lakótelepi, a második fele belvárosi környezetben haladt. Remekül szerepelt a magyar csapat, Máramarosi Rita ismét bizonyította kiemelkedő fizikai képességeit és csaknem kétperces különbséggel nyert az ifi lányok között. A serdülő fiúk mezőnyében Csoboth Márton is meggyőző, félperces előnnyel húzta be az első helyet. Mikes Janka a serdülő lányoknál szoros versenyben ért oda a harmadik helyre, mindössze 18 másodperccel a győztes mögött. Három további versenyzőnk, Felföldi Tamás, Bálint Gergő és Kiss-Mikes Tamás pedig a pódiumra állhatott.


 

Szombaton a középtávú versenyre került sor egy vegyes fedettségű enyhén homokkősziklás terepen. Máramarosi Rita ezen a napon is dobogós lett: a második helyen végzett ötven másodperc hátrányban a győztes cseh lány mögött. Mikes Janka előző napi helyezését megismételve bronzérmes lett, a pálya eleji hibája nélkül akár meg is nyerhette volna a versenyt. A fiúk között Kiss-Mikes Tamás hetedik helye jelentette a legjobb helyezést, akinek csak 15 másodperc hiányzott az újabb pódiumhoz.

Vasárnap a váltóval zárult a program egy nagyon gyors, de jellegtelen terepen, ahol könnyű volt hibázni. Ez a nap sikerült a magyar csapat számára a legjobban, a négyből három kategóriában is sikerült megszerezni a győzelmet.

A serdülő lányoknál körről körre került előrébb a magyar váltó: Gaschler Emma tizedik helyen érkezett a sűrű mezőnyben, aztán Felföldi Zsófia feljött az ötödik helyre, ahonnan Mikes Janka egy szenzációs futással meg tudta nyerni a versenyt.


 

Az ifi lányok elsőségéhez nem sok kétség fért: Lantai Lili az első, Kiss Kamilla a második, Máramarosi Rita a harmadik futók között érte el a legjobb időt, így a nap legnagyobb különbségű győzelmét könyvelhették el tizenkét perces előnnyel.

A serdülő fiúk versenye igencsak kaotikusra sikerült, az első futóknál két cseh váltó jött az élen nagy előnnyel, Csoboth Mihály révén a kettes magyar váltó volt a harmadik négyperces hátrányban, az egyes magyar váltóban Felföldi Tamás a nyolcadik helyen jött tízperces lemaradással. A második körben az egyik cseh váltó kiszállt, a másikra feljött Bonifert Gergely a kettes magyar váltóval egy percre, az egyes magyar váltót pedig Bálint Gergő már harmadiknak hozta, de tíz perc hátránnyal. Az utolsó futók között Csoboth Márton brutálisan nagyot futott: az egész mezőnyt hat perccel megverte és mivel a többiek hatalmasakat hibáztak (pl. az elsőnek kifutó cseh váltó 44 percet kapott a harmadik körön), végül sima, kilencperces előnnyel bejött az első helyen. Benke-Somorjai Dávid is sok időt vesztett a kettes magyar váltó befutó embereként, a németek meg is előzték, de sikerült behoznia a harmadik helyen a váltót, így mindkét magyar váltó dobogóra állhatott. Az ifi fiúk versenyét a csehek uralták, ők bérelték ki az első hat helyet. A magyar váltók a 10. és a 14. helyen végeztek.

A nemzetek közötti pontversenyt a csehek nyerték magasan kiemelkedve a mezőnyből, a magyar csapat végzett a második helyen.

Eredmények:

Rövidtáv:

N16
3. Mikes Janka
12. Balázs Eszter
21. Czigány Emma
26. Felföldi Zsófia
63. Jánosi Tímea

N18
1. Máramarosi Rita
10. Lantai Lili
12. Gerzsényi Bodza
14. Kiss Kamilla
15. Koren Anikó

F16
1. Csoboth Márton
4. Felföldi Tamás
5. Bálint Gergő
21. Csoboth Mihály
28. Benke-Somorjai Dávid
37. Bonifert Gergely

F18
6. Kiss-Mikes Tamás
7. Barát Miklós
12. Bálint Ádám
14. Tőczik Vendel
15. Hahn Máriusz
17. Balatoni Tamás

Középtáv

N16
3. Mikes Janka
18. Czigány Emma
31. Gaschler Emma
40. Felföldi Zsófia
43. Balázs Eszter
64. Jánosi Tímea

N18
2. Máramarosi Rita
21. Kiss Kamilla
25. Lantai Lili
32. Gerzsényi Bodza
35. Koren Anikó
40. Engi Lilien

F16
12. Felföldi Tamás
13. Csoboth Mihály
19. Bonifert Gergely
22. Csoboth Márton
28. Bálint Gergő
29. Benke-Somorjai Dávid

F18
7. Kiss-Mikes Tamás
18. Tőczik Vendel
21. Bálint Ádám
34. Balatoni Tamás
40. Barát Miklós
44. Hahn Máriusz

Váltó

N16
1. Magyarország (Gaschler Emma, Felföldi Zsófia, Mikes Janka)
15. Magyarország 2 (Jánosi Tímea, Balázs Eszter, Czigány Emma)

N18
1. Magyarország (Lantai Lili, Kiss Kamilla, Máramarosi Rita)
12. Magyarország 2 (Gerzsényi Bodza, Engi Lilien, Koren Anikó)

F16
1. Magyarország (Felföldi Tamás, Bálint Gergő, Csoboth Márton)
3. Magyarország 2 (Csoboth Mihály, Bonifert Gergely, Benke-Somorjai Dávid)

F18
10. Magyarország (Tőczik Vendel, Bálint Ádám, Kiss-Mikes Tamás)
14. Magyarország 2 (Barát Miklós, Balatoni Tamás, Hahn Máriusz)

Fotó: rendezők