Vilnius történelmi belvárosában rendezték az Ifjúsági Európa-bajnokság utolsó versenyét, a rövidtávot. A várakozásnak megfelelően mind a megfelelő útvonal kiválasztása, mind a lekövetése kihívást jelentett a zegzugos udvarok között, sok helyen nehéz volt észrevenni a szűk átjárókat, kapukat.

Az ifjúsági lányok között Mag Viktória rajt-cél győzelmet aratott, végig vezetve nyerte meg a versenyt. Két kisebb megingástól eltekintve nem hibázott, mindenhol a nyerő útvonalat választotta és végül nyolc másodperces különbséggel verte a cseh Marketa Mulickovát és a hosszútávon győztes finn Salla Isoherranent. Czakó Boglárka a pálya első felében a tizedik hely környékén tanyázott, aztán fokozatosan előrébb lépve feljött a negyedik helyig, a dobogó csak hat másodpercre volt tőle. Zempléni Lilla egyenletes teljesítménnyel végzett a 23. helyen, Kiss Kamilla pedig elsősorban ez egyes pontra elkövetett nagy hibának köszönhetően lett 49.

A serdülő lányoknál Máramarosi Rita és a hosszútávon négy perccel győztes Silva Kemppi különmeccset vívott az elsőségért, ám mivel a finn lány az átfutó előtt kihagyott egy pontot és vissza kellett mennie érte, elszálltak az esélyei. Rita végül több, mint félperces különbséggel nyerte meg a versenyt, Kemppi lett a második és a cseh Lea Martanova a harmadik. Lantai Lili a 20., Mikes Janka a 46., Ódor Laura a 48. helyen végzett.

Az ifi fiúknál a norvég Brage Takle tűnt a leggyorsabbnak, de a pálya végi hibái miatt a végén a német Konrad Stamer megelőzte, a harmadik francia Mathias Barros Vallet már félperces különbséggel következett a bajnok mögött. Fülöp Álmos Huba egy jó futással egy percen belüli lemaradással a 15. helyezést érte el, Gönczi Péter az 52., Szabó Levente a 78. helyen végzett, Bálint Ádámot pedig kizárták egy tiltott területre lépés miatt.

A serdülő fiúknál a csehek domináltak: az első négy helyezettből hármat ők adtak. A hosszútávon harmadik Jan Strycek és az első helyen végző Dan Bolehovsky helyet cseréltek, közöttük a dán Niels Dalgaard szerezte meg az ezüstöt. Felföldi Tamás mindössze 36 másodpercet kapott a győztestől, amivel hetedik lett, balszerencsés módon egy másodperccel szorult le a pódiumról. Csoboth Márton sokáig a negyedik-ötödik helyen haladt, a kiskörön elkövetett hibával csúszott hátra tizenharmadiknak még mindig csak 51 másodperc hátránnyal. Bálint Gergő a 34., Barát Miklós a 38. helyen végeztek bő másfél perc lemaradással.

A nemzetek közötti pontversenyt a csehek nyerték 1257 ponttal az 1137 pontos finnek és a 980 pontos oroszok előtt, a magyar csapat 930 ponttal a negyedik helyezést érte el a 29 ország között.

Jövőre július 2-4. között Salgótarján lesz az Ifi EB házigazdája.