Az első napirendi pontot, a junior válogatott idei működéséről szóló beszámolót Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva szövetségi kapitány ismertette. A 2022. évi portugáliai Junior VB lebonyolítása ismét nem volt zökkenőmentes: erdőtüzek veszélye miatt a tervezett júliusi időpontban csak a sprint versenyszámot és egy, az eredeti programban nem szereplő sprint váltóversenyt sikerült megrendezni, utóbbin a magyar válogatott ezüstérmet szerzett. A Junior VB erdei versenyszámait végül november 4-6. között rendezték meg, a magyar válogatott nagyobb részben közösségi finanszírozásból vett részt, melynek keretében 1.457.000 Ft gyűlt össze. Az eredmények ismét várakozáson felüliek voltak: Bujdosó Zoltán junior világbajnoki címe és a női váltó ezüstérme mellett Máramarosi Rita középtávon elért 4. és Bujdosó Zoltán hosszútávú 6. helye is minden elismerést megérdemel. A felkészülés sok szempontból is bonyolult volt, többen külföldön készültek, illetve a felnőtt válogatott programjain is részt vettek, ami a tisztán Junior VB felkészülést, a korábbi jó csapathangulatot és együttműködést némileg csorbította. A nagy távolság miatt teljes közös edzőtábort sem sikerült tartani, ugyanakkor a VB mindkét részében meg tudta mutatni a junior válogatott, hogy továbbra is a legjobbak között van a helye és a csapatversenyben az ötödik helyet szerezték meg a három skandináv ország és Svájc mögött. Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva kiemelte és megköszönte Tóth Eszter, Koprivanacz Imre, a Bujdosó család és Hajdu Erik segítői munkáját. A szövetségi kapitány és az Elnökség is úgy ítélte meg, hogy bár az eredmények ismételten kiemelkedőek voltak, 2023-ban egy hasonló szereplés érdekében a különböző folyamatokon – felkészülés, csapategység kialakítása, kommunikáció – kétoldalúan javítani szükséges.

Kovács Balázs, az MTFSz elnöke következett a Marketing és Kommunikációs Bizottság új vezetőjéről és tagságáról szóló javaslattal. A bizottsági struktúra kialakításakor a Marketing és Kommunikációs Bizottság vezetését Gera Tamás vállalta el, azonban munkahelyi elfoglaltságai miatt 2022 tavaszán jelezte, hogy a feladatot a második félévtől már nem tudja tovább ellátni. Kovács Balázs a Bizottság új vezetőjének Paskuj Mátyást javasolja, aki hasonló feladatot korábban a 2011-16-os elnökségi ciklusban már ellátott, és azt az előzetes egyeztetés alapján most is vállalja. Munkáját gyakorlatilag már elkezdte a Monspart-díj átadási ünnepségének szervezésével. Az új bizottságvezető a bizottság tagságára az alábbiak szerint tett javaslatot: Hajnal Zsolt, Nagy Krisztina, Dr. Szlávik Zoltán, Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva és külső tanácsadóként Molnár Zoltán. Az elnökség a javaslatot egyhangúan elfogadta.

Kovács Gábor, a Térképbizottság vezetője és Erdélyi Tibor térképreferens számoltak be a Minőségi Magyar Tájfutó Térkép program idei évéről és a tervezett jövőbeni változtatásokról. 2020. decemberében fogadta el az MTFSz elnöksége a tájfutó térképek minősítésének és támogatásának rendszerét, amit egy év után felülvizsgált. A 2022. évre 10 erdei és 4 sprinttérkép kapta meg a minősítést, örömteli módon ezeken kívül is rengeteg új térkép készült. Volt néhány térkép, ami jelentkezett a minősítésre, de azt végül nem kapta meg többek között a szükséges adatszolgáltatások elmaradása miatt.

A Térképbizottság összegezte a 2022. év tapasztalatait, mely alapján javaslatot tett a szabályozás módosítására, amit az Elnökség elfogadott:

  • A határidők betartása továbbra is nehezen megy, erre a jövőben jobban oda kell figyelni.
  • A nagy számú térkép terepi ellenőrzése meghaladja a térképreferens lehetőségeit, ezen külsős ellenőrök felkérése segíthet.
  • A szabályozásban szereplő azon alapkövetelmény, hogy a térkép által ábrázolt terep legyen „magas szintű tájékozódási feladat kitűzésére alkalmas”, eléggé szubjektív. Vitás esetekben ezt egy ad hoc munkacsoport döntheti el megalapozottabban, melynek tagjai a Térkép- és a Versenybizottság vezetői (képviselői), illetve az MTFSz főtitkára lesznek.
  • A minimális jelméretek, felületek betartásának ellenőrzéséhez nem elég egy kisebb OCAD/OOM állomány minta és egy .jpg állomány a teljes területről, az egész térkép OCAD/OOM állománya szükséges hozzá.
  • LIDAR alapú térképek esetében helytelen gyakorlat a szintvonalrajz automatikus átvétele, azt terepen ellenőrizve és értékelve újra kell rajzolni.

Az MMTT szabályozáson túl a Térképbizottság értékelte Erdélyi Tibor térképreferens munkáját, javasolják megbízásának meghosszabbítását. Az online térképarchívum alapfelülete elkészült, jelenleg a tesztverzió készítése folyik. A Térképszabályzatnak a „T-szám” kérésére vonatkozó része szoros összefüggéseben áll az online térképarchívum fejlesztésével, a módosításra vonatkozó konkrét előterjesztés a 2022. decemberi vagy 2023. januári elnökségi ülésre várható.

Less Áron számolt be a Magyar Tájékozódási Futásért Támogatói Program 2022. évéről. A 2022. évi program 2021. november 1-től 2022. október 31-ig tartott. A 2022. évi támogatások jelentősen meghaladták az egy évvel korábbit: 32 magánszemély és 10 gazdasági társaság ajánlott fel összesen 9.654.000 forintnyi összeget, mely az előző rekordévet is közel négymillió forinttal haladta túl. A fő támogatási irányok nem változtak az elmúlt évekhez képest, a támogatók közel 60%-a továbbra is általános célokhoz köti a támogatást (a Sportágfejlesztési Terv megvalósítására vagy szabad felhasználásra kapunk támogatást tőlük). Az MTFSz elnöksége fontosnak tartja, hogy a támogatásokat továbbra is transzparensen használjuk fel. A részletes beszámoló és a 2023. évi Támogatói Felhívás az elnökségi határozat nyilvánosságra hozatala után megjelenik az MTFSz honlapon és kiküldik őket a támogatóknak is.

Juhász Júlia és Hajnal Zsolt került sorra a 2023. évi Tájfutó Gála előkészületeivel. A Gálára január 28-án kerül sor Budapesten, a helyszín kiválasztása november végéig megtörténik, 100-150 fő részvétele várható. A Gála célja jövőre is a szezonra való visszatekintés, a díjak átadása, illetve a kötetlen együttlét, ünneplés és szórakozás lesz, a fiatalabb korosztály bevonásával. Az MTFSz részéről a Gálát Paskuj Mátyás szervezi a Marketing és Kommunikációs Bizottság keretében. Az étkezést catering cég biztosítja, svédasztalos vacsora formájában, meleg ételekkel, 4 fajta saláta, 4 fajta meleg főétel, és 4 fajta desszert tálalásával. A mostani inflációs környezetben nehezen tartható a korábban megszokott színvonal, ezért a minőség érdekében a belépőjegyek ára emelkedni fog 2022-hez képest: a teljesárú jegy 7.000, az egyetemisták és fiatalabbak jegye 3.000 Ft-ba fog kerülni és lehetőség lesz támogatói jegyet is vásárolni. A sztárfellépő a 2023. évi Tájfutó Gálán Freddie akusztikus triója lesz.

A 2023. évi Tokaji Hungária Kupa rendezésének előkészületeiről Paskuj Mátyás, a Versenybíróság elnöke számolt be. A terepek végleges lehatárolása megtörtént, a térképek helyesbítése elkezdődött. Az első nap a Nyírségben megrendezésre kerülő futam térképét Zelei Ferenc, a tokaji és erdőbényei napok térképeit Forrai Gábor és Forrai Miklós készítik. Az elvi engedélyek már a pályázat benyújtásakor is megvoltak, a hivatalos engedélykérelmeket később kell benyújtani. A Szervezőbizottság összeállt. A Versenyközpont a tokaji Tisza Camping és Kalandparkban lesz, mely különböző fesztiváloknak is adott már otthont. A 2022-es Hungária Kupán elkezdődött az esemény promóciója, szórólapokat terjesztettek és molinót helyeztek ki a 2023-as eseményről, a versenykiírás november végéig publikálásra kerül. A 2023. évi kassai Szenior VB szervezőbizottságával kötött megállapodás szerint alapján a szokásosnál több külföldi versenyzőt várnak, összesen több mint 1.000 résztvevőre számítanak. A széleskörű szállásajánlatokokról folyamatosan fog információ felkerülni a Hungária Kupa weboldalra a versenykiírás megjelenése után. Az elmúlt év inflációs folyamataira való tekintettel Paskuj Mátyás arra kérte az Elnökséget, hogy tegye lehetővé a pályázatban megadott alap nevezési díjak kb. 20%-kal történő megemelését, melyet az MTFSz elnöksége a gazdasági helyzetre való tekintettel el is fogadott.

Az egyebek között:

  • Az elnökségi ülés délelőttjén megtartott Monspart Sarolta-díj átadójáról Kovács Balázs számolt be. A díjátadó ünnepségen színvonalas volt a műsort, számos újságíró és három TV-társaság is képviseltette magát. Az MTFSz elnöke külön köszönetet mondott az esemény megszervezéséért Paskuj Mátyásnak, Hajnal Zsoltnak, Kovács Gábornak és Kiss Zoltánnak, valamint minden közreműködőnek.
  • A Fegyelmi Bizottság az Őszi Spartacus Kupán újabb határozatot hozott, mely az MTFSz adatbankban anonimizálva megtalálható.
  • Kovács Balázs és Kálmán Péter november közepén találkozott Schmidt Gábor HM Sport helyettes államtitkárral, akivel elsősorban az állami támogatásunk mértékéről és nemzetközi sporteseményeink támogatásáról tárgyaltak.
  • A Nemzeti Versenysport Szövetség arról értesítette az MTFSz-t, hogy „A szervezet tevékenységeihez kapcsolódóan a koronavírus-világjárvány közösségi életet érintő hátrányos hatásainak enyhítése, az egyéni és közösségi sportolás támogatása” feladatra 2022-ben 7.480.000 Ft extra, eddig nem tervezett állami támogatást kapunk. A támogatási szerződés megkötése és 70% előleg kifizetése az elnökségi ülés napján megtörtént. Ezzel az MTFSz költségvetése várhatóan 0-3 millió Ft-os mínuszban zárhatja az évet.
  • A 2027-es Felnőtt VB pályázattal kapcsolatban az MTFSz benyújtotta a HM Sport Államtitkárságnak és a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-nek a kért anyagokat, melyeket be is fogadtak. Az IOF-hez történő pályázatbeadáshoz szükséges lenne, hogy december 31-ig döntés szülessék a kért állami támogatásról. Közben megkezdődött a pályázati anyag megírása, szakmai előkészítése is.
  • Az IOF svéd ügyvezető igazgatója a 2024. évi vértesi Felnőtt EB céljaiban tartott helyszíni szemlét Less Áron társaságában, valamint részt vett az Őszi Spartacus Kupa 1. napján is, ahol a szervezőkkel egyeztetett.
  • Less Áron 2023. január 1-től az IOF-ben pozíciót vált, a Felnőtt VB-k állandó ellenőrző bírója lesz, ezzel együtt a FootO Bizottság vezetését 8,5 év után befejezi, de továbbra is a Bizottság külső tagja marad. Juhász Júlia a Globális Fejlesztési Bizottság külső tagja lesz. 
  • A 2023. évi diákolimpiával kapcsolatos használati szerződést az MTFSz megkötötte a Magyar Diáksport Szövetséggel. A szerződés része, hogy az országos és a megyei döntő nevezési díja versenyszámonként összesen nem haladhatja meg a 3.000 Ft-ot. Az országos döntő rendezője az inflációra hivatkozva 3.000 Ft-os nevezési díjért szeretné megrendezni a versenyt, ekkor azonban a megyei diákolimpiák rendezői nem szedhetnének nevezési díjat. Az MTFSz részéről Sárközy Zsófia Utánpótlás-fejlesztési bizottságvezető, Less Áron főtitkár és Kovács Balázs elnök fog egyeztetni az Országos Diákolimpia rendezőjével, a Szegedi Bokorugró Tájfutó Sportegyesülettel és a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesülettel egy kompromisszumos megoldás tető alá hozásáról.
  • 2022. október 1-jén elindult a „Tájfutásért-Pécs” Alapítvány és a Varasdi Tájfutó Klub új, az ERASMUS+ Program által finanszírozott „Tájfutás Mindenkinek – Színvonalas tanulási módszerek fejlesztése a tájfutó rendezvények önkéntesei számára” című projektje, melyről Kovács Balázs és Ambrus Sándor számolt be az Elnökségnek.
  • A 2024. évi OB pályázatokra az október 31-i határidőig három jelentkezés érkezett három különböző OB hétvégére: a Szegedi Vasutas SE az Országos Diákolimpiára; a Hód-mentor SE és a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület közösen a Rövidtávú és Sprint Váltó OB-ra, a Tipo TKE pedig a Hosszútávú OB-ra és a Pontbegyűjtő CSB-re nyújtott be pályázatot. A pályázatokat Less Áron főtitkár érvényesnek nyilvánította és megfelelő minőségűnek tartja, a SZVSE Diákolimpia pályázatának sprintversenye esetében külön megvalósíthatósági tervet is kért. Mivel minden versenyhétvégére csak egyetlen, megfelelő minőségű pályázat érkezett, az MTFSz elnöksége a pályázati folyamattól eltérően, jelen ülés keretében bízta meg a jelentkezőket a rendezéssel.